Politik

Pressen, Big Data och de nya medierna, New York Times blir startup-inkubator

Digitala medier är något helt annat än traditionella medier, speciellt för pressen som nu står inför en historisk brytningstid mellan gammalt invant och något nytt och inte så litet skrämmande.

Som världens ledande tidning har New York Times redan börjat experimentera med
projekt som Beta620 och med datajournalistik med bl.a. den u världsberömde Nate Silver och hans blogg.

Boston Globe har inlett ett samarbete med studenter från MIT i ett försök att föra in mer IT-teknologi i nyhetsprocessen.

Jeff John Roberts skriver på bloggen Paid Contents om hur New York Times nu tar nästa steg med TimeSpace som liknar en av de många startup-inkubatorerna här i Silicon Valley: New York Times contest brings tech startups into its headquarters

New York City is bristling with tech companies, and many of them are whipping up new ideas for publishing, advertising and social media. This spring, a select few of them will get an invitation to strut their stuff inside the New York Times as part of what the paper hopes will be a “mutually beneficial relationship.”

In a program called TimeSpace announced Tuesday morning, the Grey Lady said it will accept three to five early-stage companies for four month partnerships. Those selected will get an opportunity to demonstrate their products while teaching and learning alongside Times employees in the company’s 8th Avenue headquarters. The Times suggests the best candidates will come with seed stage funding and be focused on products like mobile, social, video, advertising technology, analytics and e-commerce.

Man kan se det här som ännu ett bevis på hur populära inkubator-konceptet har blivit. USA fullkomligt svämmar över med inkubatorer, så varför skulle inte den hotade pressen försöka att gå samma väg. Bjuda in smarta IT-entreprenörer och hoppas på det bästa. Litet som alla de förhoppningar som en gång sattes på Jonas Birgersson om det är någon som minns honom.

Men varför inte, om pressen inte innoverar så kommer den att dö ut.

Det store som jag ser det är att pressen måste satsa på datajournalistik, precis som brittiska Guardian och New York Times redan har gjort. Man måste lagra och indexera sina nyheter för att göra dom sökbara på ett helt nytt sätt och man måste skapa gränssnitt som gör det möjligt för bloggar och andra nyhetsmedia att på ett programmatiskt sätt få tillgång till nyheterna.

Pressklipp:
Tidningssajt släckt efter attack,

[tags]Pressen IT- New York Times TimeSpace, Entreprenörer inom pressen, Pressen och IT-entreprenörer,Beta620 New York Times [/tags]