Politik

San Francisco 49ers och Superbowl, kan man jobba med IT i Silicon Valley utan att vara sportintresserad?

Bilden är klickbar.

Just nu är gatorna och motorvägarna runt om här i Silicon Valley ovanligt tomma och tysta. Parkerna och party och snask-hyllorna i mataffärerna är i det närmaste tomma. Folk är på spänn och horder av IT-ingenjörer bänkar sig framför gigantiska platt-teven eller i olika sportbarer.

Vad är det som är på gång? Jo fotbollslaget San Francisco 49ers spelar i Superbowl i New Orleans. Och Superbowl för den som är lika okunnig om amerikansk fotboll som jag är, är finalmatchen inom USA:s amerikanska NFL, den nationella fotbollsligan.

Det här är en extra stor grej i år eftersom lokallaget San Francisco 49:ers spelar mot Baltimore Ravens.

Uppemot 90 miljoner amerikaner tittar årligen på Super Bowl.

Ben Shpigel skriver i New York Times: Dangerous From Any Angle

At bottom, football is math. A brutal, ruthless form of it, but math. The offense schemes to gain an advantage — more blockers than defenders — while the defense plots to foil those plans.

Which is why sometime during the Super Bowl on Sunday, San Francisco quarterback Colin Kaepernick will line up four yards behind center, a running back directly behind him, and receive the snap. He will shove the ball into the running back’s stomach and, from there, do one of three things: hand the ball off, fake and run outside, or prime for a play-action pass.

All of these options are appealing to the 49ers. None of them, in sum, are appealing to their opponents. It is a hellacious challenge, defending this Pistol formation, operated by this San Francisco team, with its speedy quarterback and its read-option tendencies and its general proficiency at scoring a lot of points and gaining a lot of yards.

För att invandra till Sverige ska passa in i det svenska samhället så ställs nu allt högre krav på att de måste lära sig svenska. Strunt i det. Lär dom att följa svensk sport istället så kommer dom att passa in som aldrig förr.

Så är det i alla fall här i Silicon Valley. Jag vet inte hur ofta jag har hamnar i en diskussion med IT-ingenjörer som hellre har velat prata baseball eller amerikansk fotboll än IT.

Själv kommer jag att njuta av tystnaden i några timmar och sen stålsätta mig för alla matchkommentarer på jobbet i morgon.

Pressklipp:
Reklamfilmen var för vågad för Superbowl,Sverige blev av med titeln under protest,Sjätte guldet för Lomanov,Svensk revanschjakt i för-OS

[tags]Super Bowl, Super Bowl, Super Bowl, 2013 Super Bowl, 49ers, Baltimore Ravens, Super Bowl XLVII, Ravens 49rs, San Francisco 49ers, Super Bowl XLVII, Super Bowl 49ers, Super Bowl 49ers Ravens, Super Bowl Ravens, Super Bowl Ravens 49ers, Super Bowl XLVII, Sports News, Amerikansk Fotboll [/tags]

16 thoughts on “San Francisco 49ers och Superbowl, kan man jobba med IT i Silicon Valley utan att vara sportintresserad?

 1. Jonte

  Det är inte tu tal om att fotboll har många utövare och supportrar i USA, men när det gäller allmänt intresse och mediebevakning är sporten ljusår efter baseboll, amerikansk fotboll och basketboll, åtminstone om man lämnar öst- och västkusten. USA:s sagolikt framgångsrika damlandslag uppmärksammas t ex nästan bara när det är olympiad, och t o m då är rapporteringen lite njugg; detta faktum upprörde i somras t o m vår lokale sportkrönikör, en man som annars vältrar sig i NFL och NBA, såpass att han in en förstasidesspalt dundrade att fotbollstjejerna var “the REAL Dream Team.”

 2. San

  Är ganska övertygad om att fler idrottar högre upp i åldrarna numera. Läste en artikel om att skidorter i USA brukade gr gratis liftkort till pensionärer. De var så få ändå som åkte. Men dagen 65+ är i betydligt bättre form än för 20 år sedan så de är betydligt fler.

  1. Lennart

   San: Det är säkert riktigt, i takt med att vi äter bättre, har slutat röka och blivit mer hälsomedvetna. Bara ett exempel som kanske inte är så känt utanför Silicon Valley. Den kinesiska befolkningen här i dalen; det rör sig säkert om några hundra tusen människor, har inte bara slutat äta vitt ris, man har slutat äta ris överhuvudtaget, av hälsoskäl.

 3. Peter Andersson

  @ svenjulle

  Bara så länge du pratar om oss män. Runner’s World har t.ex i flera år skrivit om att den s.k löparboomen främst drivs av ett ständigt ökande antal kvinnliga joggare och att många marathonlopp och halvmaror i USA (som ligger något år före Sverige även på detta område) numera har fler kvinnliga startande än manliga.

 4. Bosse

  svenjulle: Haha ja kanske är det som någon påstod: “Elitidrott är inte nyttigt, varken för utövare eller publik” 😉

 5. svenjulle

  Vi mötte en väninna den 20/1, som tagit dagsledigt från hemmet. Det var semifinal(?) för 49:ers, och hemma satt maken och vuxna söner framför TV:n. Uppgivet berättade hon: Om de vinner, så dricker de sig fulla, och om de förlorar, så dricker de sig fulla. Alltså, klave – jag vinner, krona – du förlorar. Är det inte så med idrott och fysisk aktivitet, att allt färre utövare underhåller allt fler passiva åskådare?

  1. Lennart

   Svenjulle: Jo men visst är det så. Jag förvånas alltid över hur folk med ölmagar som knappast ens verkar kunna gå är hängivna fotbolls eller baseball-entusiaster. Utan att det sätter några spår i deras egna liv.

 6. Christer w

  När vi var unga och ofördärvade barn tog vi fotbollen under armen och gick ut på lindan och spelade så länge vi tyckte det var kul, och det var det länge.
  Sen gick vi pallade hos den ilsknaste gubben vi kunde hitta, de andra gubbarna brydde sig inte och det var inge kul.
  Vågar ungarna i usa palla frukt av kvarterets ilsknaste gubbe eller är det för farligt.

  1. Lennart

   Christer: Vågar ungarna i USA palla frukt av kvarterets ilsknaste gubbe? Ingen chans, det skulle i så fall vara med livet som insats.

 7. San

  Jag förstår naturligtvis vad du menar, men att riktig fotboll inte slagit är en sanning med modifikation. Det är den största sporten att utöva, Christian Ronaldo är den 24 största sportpersonligheten i USA och bland 12-24 är fotboll den nästpopuläraste sporten efter NFL. Faktum är är att MLS drar ganska stor publik på sina håll.

  http://sportspath.typepad.com/files/soccer-popularity-continues-to-climb.pdf

  Bådar gott för mig när det blir dags för min son att välja idrott..

  1. Lennart

   San: Mina barn spelade fotboll i en mycket bra liga som heter Ayso, där alla spelar, oavsett förmåga. De barn och ungdomar som spelar amerikansk fotboll eller baseball får finna sig i att bli utgallrade om de inte är bra nog. Samma sak i vissa fotbollsligor.

   Men i Ayso så spelar alla.

 8. Jonte

  En förklaring till varför amerikanerna gillar baseboll är väl att denna sport liksom amerikansk fotboll producerar en uppsjö av statistik som sportfånar kan älta i all oändlighet. Att riktig fotboll aldrig riktigt slagit härborta beror nog delvis på att den inte producerar några siffror förutom själva målen.

 9. San

  Jag gillar de mesta sporter, men hockey nä fy fan. Lyckligtvis betydligt mindre i USA än vad de flesta svenskar inser.

  Blir alltid fascinerad av att amerikanerna gillar baseboll. Denna ålderdomliga sport, med sitt låga tempo borde inte vara populär i USA. Själv föredrar jag vanlig fotboll.

 10. Bosse

  Det gick inte riktigt vägen för San Francisco 49ers men “dalen” har ju fler chanser att komma på kartan även i sportens väg och kanske är det hajarnas tur i år. Hockey är f.ö. en betydligt intressantare sport än den överskattade amerikanska fotbollen som väl bara cola-sörplande amerikaner kan uppskatta. 😉

Comments are closed.