Politik

Silicon Valley: Max Levchins mardrömsscenario om framtidens totalitära Big Data-samhälle

Max Levchin, han inte bara cyklar, han spelar gitarr också. Fast inte samtidigt.

Den Ukraina-födde Max Levchin var med och grundade PayPal tillsammans med Peter Thiel och Elon Musk. Han grundade senare widgetsajten Slide som han sen sålde till Google, där han jobbade i ett år. Han har också varit med och grundat recensionssajten Yelp. Själv beskriver han sig på sin blogg som en tvåspråkig cyklist och en ständig entreprenör . I alla fall kan man hålla med honom om den första delen av den beskrivningen.

Han är kanske på sin höjd värd $200 miljoner, vilket knappast gör honom till någon större höjdare i Silicon Valley. Men han vill gärna synas i rampljuset och han blev inbjuden att hålla inledningsanförandet DLD13 Keynote på den trettonde DLD (Digital-Life-Design) is a global network on innovation, digitization, science and culture which connects business, creative and social leaders, opinion-formers and influencers for crossover conversation and inspiration.

Hans anförande målade upp en så skräckinjagande vision av vad som tydligen är Levchins framtida drömsamhälle att det fick den respekterade IT-journalisten Nicholas Carr att gå i taket på sin blogg Rouch Type :Max Levchin has plans for you

…networked sensors allow us to monitor and rationalize the utilization of each individual resource, each person in isolation. But you can go even deeper. You can begin to rationalize each individual’s internal resources.

Imagine, as Levchin does, that everyone is hooked up to physical sensors that minutely monitor their health and behavior and send the data to a centralized processing system. An insurance company “looking at someone’s heart rate monitor data could make their cardiovascular healthcare cost-free.”

Of course, if you engage in risky behavior (do you really want that third slice of pizza, or that third beer?) or have some suboptimal health reading (did your heart just skip a beat?), an alert from your insurer, or maybe your employer, or maybe the government, would immediately come through your smartphone notifying you that your health care premium has just been increased.
Or maybe your policy has been cancelled. Or maybe you’ve been scheduled for a brief reeducation session down at the local office of the Bureau for Internal Resource Optimization.

Nu tror jag att Max Levchin har gjort oss alla en tjänst genom att beskriva ett samhälle som i alla fall är teoretiskt möjligt, och det snabbare än vi tror. För med miniatyriserade digitala sensorer som bl.a. rörelsen Quantified Self sysslar med, så kommer det snart att bli möjligt för oss alla att mäta vår hälsa in i minsta detalj. När man till det lägger det faktum att våra sjukjournaler från födseln kommer att innehålla en fullständig karta över vår DNA, så är det inte långsökt att tänka sig att myndigheter och försäkringsbolag och företag kan komma att vilja massavlyssna vår hälsa.

Så när du kommer till jobbet på måndag morgon helt förstörd efter en långhelgs festande så kommer chefen din att omedelbart kunna utläsa på sin datorskärm att du inte är i stånd att utföra ditt jobb. Och därför kanske inte bör räkna måndagen som arbetsdag.

Ett skräckscenario, knappast möjligt inom de närmaste decennierna, i alla fall inte i Sverige. Men ändå intressant som underlag för en diskussion om vart Big Data-samhället kan vara på väg.

Jag fick faktiskt just den frågan under mitt anförande om Big Data på San Jose State University igår.

Jag avfärdade den då som orealistisk, men då hade jag inte läst Max Levchins märkliga framtidsvision.

Kanske dags att revidera mina OH-bilder.

Pressklipp:
Skaparen av F# lovar enklare big data,Google nära förslag till EU-uppgörelse,

[tags] Max Levchin Peter Thiel och Elon Musk, Max Levchin Nicholas Carr[/tags]

3 thoughts on “Silicon Valley: Max Levchins mardrömsscenario om framtidens totalitära Big Data-samhälle

  1. Lennart

   Peter: Det stämmer inte. Vad som däremot stämmer är att brittiska forskare har visat att det
   är möjligt att spara binärkod i DNA-format.

 1. Marcin

  Med hjälp av din ärvda DNA sekvens och ett dess nuvarande metyleringsform kommer sannolikheten för dina tankemönster att kunna beräknas?

Comments are closed.