Politik

Dramatiskt exempel på hur enkla robotar tar över jobb med minimilön i USA

Ett av de mest otäcka exemplen på hur det kan vara att leva i USA är de fattiga människor man ofta ser i gathörnen här i Silicon Valley, och på andra platser i USA, som timme efter timme står i den heta solen och viftar med på stora reklamskyltar.

Det har alltid fått mig att känna mig rent illamående. Att såna jobb överhuvudtaget tillåts visar hur mörk USA:s baksida faktiskt ofta är.

Men trots att de här jobben betalar minimilön så verkar det som om enkla “vift-robotar” nu håller på att ersätta de stackars vistande människorna. Se videon ovan.

Även om jag inte är helt övertygad om att det här verkligen är en massproducerad robot och att den är speciellt hållbar, så håller robotar nu på att ersätta allt fler lågavlönade jobb.

Frågan på bordet är om de lågutbildade människor som hittills har kunnat släpa sig fram på existensminimum genom lågavlönade jobb nu kommer att göra? Det är inte alla som har det “läshuvud” som behövs för att kunna överleva i kunskapssamhället.

Catherine Rampell skriver om kritik mot robotar i USA som hon härleder till 1400-talets protester mot Gutenbergs press: Raging (Again) Against the Robots

Men det här är något helt nytt. En kombination av datorer och maskiner som kan massproduceras till ett allt billigare pris, och som håller på att ta över allt fler jobb.

Nu kommer det att ta decennier för robotar att ta över mer än säg 5-10% av jobben, men när det en gång börjar så kommer det att gå allt fortare.

Att inte vara orolig för en sån utveckling är enbart dumdristigt.

Pressklipp:
Ny mässa för industrin,Så ska offentliga sektorn bli innovativ,Så enkelt kan du maximera din lön

[tags] Robotar,Willow Garage, Asilomar Conference Grounds, Monterey Bay, DARPA, Predator, Silicon Valley, Menlo Park, Artificial Intelligence, Kiva Amazon, Robotar, Baxter, Börsrobotar[/tags]