Politik

Eric Schmidts och Jared Cohens viktiga bok: The New Digital Age, Reshaping the Future of People, Nations and Business

Skillnaden mellan Apple och Google är märklig. Apple har alltid varit en svart låda, en ogenomtränglig bunker.

Den geni och helgonförklarade Steve Jobs t.ex. var helt oartikulerad, skrev aldrig om den IT-industri han jobbade inom, hade inga insikter han kunde dela med sig av, visade inga tecken på att han överhuvudtaget var intresserad av något annat än att bygga produkter från de innovationer och idéer han lånade från sina medarbetare. Produkterna var spännande, en del av dom, som iPod, iPad och iPhone var t.o.m. mycket innovativa. Men Jobs, lika litet som hans efterträdare, logistikexperten Tim Cook, var på det minsta sätt intellektuell.

Google å andra sidan har alltid varit öppet, och intresserad av att delta i diskussioner med omvärlden. Ett paradexempel är At Google Talks, där många av USA:s och världens mest inflytelserika personer, talar till och med de anställda på Google, som sen lägger ut videon av föredragen så att vem som helst i världen kan se dom.

Ställ detta mot Apples massiva bunker och ni har skillnaden mellan de två företagen i ett nötskal.

Eric Schmidt, nu styrelseordförande i Google, kommer snart ut med en intressant bok om den nya digitala världen. En bok han har skrivit tillsammans med Jared Cohen, chef för Googles tankesmedja Google Ideas.

Tom Gara i Wall Street Journal har läst ett tidigt manus: The Future According To Google’s Eric Schmidt: 7 Points

….
Here’s a lines we thought were notable:

Anonymity: “Some governments will consider it too risky to have thousands of anonymous, untraceable and unverified citizens — “hidden people”; they’ll want to know who is associated with each online account, and will require verification at a state level, in order to exert control over the virtual world

Search engines: “Within search results, information tied to verified online profiles will be ranked higher than content without such verification, which will result in most users naturally clicking on the top (verified) results. The true cost of remaining anonymous, then, might be irrelevance.”

The Next EU?: ”States like Belarus, Eritrea, Zimbabwe and North Korea — authoritarian, with strong personality cults and a pariah status elsewhere in the world — would have little to lose by joining an autocratic cyber union, where censorship and monitoring strategies and technologies could be shared.”

Tech companies: “… will find themselves beset by public concerns over privacy, security and user protections……”

Electronic conflict: ”It’s fair to say we’re already living in an age of state-led cyber war, even if most of us aren’t aware of it.”

Journalism: “… major media outlets will report less and validate more …”

Eric Schmidt är en mycket smart person och även om hans bok riktar sig till den breda allmänheten så är det alltid intressant att läsa hur han ser på den nya digitala världen.

Vad man lär sig av en sån här bok är inte så mycket detaljer man inte kände till tidigare utan de stora penseldragen, vilka trender de två författarna anser vara de viktiga och vilka trender de helt hoppar över.

Mer om boken när den kommer ut.

Pressklipp:
Massiv lobby mot stärkt integritet,

[tags] Eric Schmidt och Jared Cohen, The New Digital Age, Eric Schmidt The New Digital Age[/tags]