Politik

ÖB, NATO, FRA, Svenskt invasionsförsvar och framtidens cyberkrig

Det märkliga spelet kring ÖB Sverker Göranssons avslöjande om att ett krigsspel har visat att Sverige endast kan försvara sig upp till en vecka mot ett militärt angrepp i en begränsad del av Sverige har lett Allianspolitiker att kräva svenska NATO-medlemskap och statsministern att intervenera för att tysta stormen kring ÖB:s uttalande.

Ewa Stenberg har skrivit i SvD om den märkliga striden kring ÖB Sverker Göranssons uttalande om Sveriges försvarsförmåga: Reinfeldt: Försvaret är ett särintresse

Det märkliga med den här kontroversen är att den handlar om ett slags krig som aldrig kommer att utspelad. Ryssland kommer aldrig att invadera Sverige, inte ens Norge, Danmark eller Finland kommer att invadera Sverige. För morgondagens krig handlar om Cyberkrig.

Och istället för att diskutera hur stort område av Sverige som det svenska försvaret verkligen kan försvara ,så vore det betydligt mer givande att diskutera svenska FRA:s samarbete med sin amerikanska motsvarighet NSA om cyberkrig.

Det finns två slags cyberkrig. Defensivt där man försvarar sig mot cyberattacker mot den egna infrastrukturen, och offensiva cyberkrig som det amerikansk-israeliska cyber och virus-angreppen mot Iran.

Det vore mycket konstigt och i det närmaste tjänstefel om FRA och det svenska försvaret inte skulle samarbeta med NSA och Pentagons Cyberkommando om cyberkrig.

Problemet för Sverige och världen i övrigt är att USA inte enbart är intresserad av att försvara sig mot iranska och kinesiska cyberattacker, utan också att sätta in sina egna cyberattacker mot sina motståndare.

David E. Sanger och Thom Shanker skriver i New York Times:Broad Powers Seen for Obama in Cyberstrikes

A secret legal review on the use of America’s growing arsenal of cyberweapons has concluded that President Obama has the broad power to order a pre-emptive strike if the United States detects credible evidence of a major digital attack looming from abroad, according to officials involved in the review.

That decision is among several reached in recent months as the administration moves, in the next few weeks, to approve the nation’s first rules for how the military can defend, or retaliate, against a major cyberattack. New policies will also govern how the intelligence agencies can carry out searches of faraway computer networks for signs of potential attacks on the United States and, if the president approves, attack adversaries by injecting them with destructive code — even if there is no declared war.

Mr. Obama is known to have approved the use of cyberweapons only once, early in his presidency, when he ordered an escalating series of cyberattacks against Iran’s nuclear enrichment facilities. The operation was code-named Olympic Games…

När politiker inom Allianspartierna talar om att Sverige bör gå med i NATO så talar men med kluven tunga för det verkar som om Sverige redan samarbetar så nära man överhuvudtaget kan med USA i frågan om cyberkrig. Och det är cyberkrig och inte vapen-krig som gäller idag.

Det troligaste är alltså att Sverige utsätts för ett ryskt cyberangrepp.

Men det finns andra möjligheter. För president Obama har gett det amerikanska militära cyberkommandot rätt att offensivt söka igenom utländska, inklusive svenska, datanätverk på jakt efter potentiella hot mot USA. Är det något vi accepterar?

Oavsett vem som angriper vem så är det alltså ett cyberangrepp och inte en gammaldags otidsenlig havs- eller luftburen invasion som vi bör förbereda oss på.

Pressklipp:
Svenska Försvarsmakten utbildar soldater i Mali, Obama kan beordra förebyggande cyberattacker

[tags]ÖB, NATO, FRA, Svenskt invasionsförsvar, Framtidens krig,Cyberkrig [/tags]