Politik

He’s back, Phil Zimmermann, PGP:s skapare är tillbaks med Silent Circle

Klicka på bilden.

Det finns hjältar inom IT-industrin, och en av de största är onekligen Phil Zimmermann, mannen som trots alla hinder och allt motstånd från NSA, USA:s FRA, skapade Pretty Good Privacy, vanligen kallat PGP, ett program som används för att kryptera och dekryptera e-post, texter och filer och gjorde det möjligt för allmänheten att skicka meddelanden som myndigheterna inte omedelbart kan läsa.

Nicole Perlroth skriver i New York Times om hur Phil Zimmermann nu efter många års frånvaro är tillbaks med Silent Circle, krypteringsteknologi som för det möjligt för dig och med att kryptera SMS och mobiltelefonsamtal: Security Pioneer Creates Service to Encrypt Phone Calls and Text Messages

Phil Zimmermann, the creator of Pretty Good Privacy, is widely considered the godfather of encryption software. After making his software available for download in the 1990s, he was the subject of a criminal investigation that was eventually dropped in 1996. Today, his P.G.P. software is the most widely used e-mail encryption software in the world.

But these days, Mr. Zimmermann is busy with his new venture, Silent Circle, which provides encryption for smartphone users. At a security conference in San Juan, Puerto Rico, Mr. Zimmermann introduced the service, which is available for Android and iPhone. Silent Circle lets users make encrypted phone calls, send text messages and do videoconferencing. Messages are scrubbed completely from the phone after a predetermined amount of time. Communications are secured using a new, peer-reviewed open-source encryption technology

Kryptering är något vi måste ta på allvar för både NSA och FRA, för att inte tala om företag som Facebook och Google, kartlägger våra liv in i minsta detalj. Och det räcker inte med att vi säger att vi har “rent mjöl i påsen”, för det är något som myndigheterna och inte vi själva avgör.

Den som fortfarande inte oroar sig bör läsa Chen Ruoxis korta men mästerliga Häradshövding Yins avrättning. När Maoisterna i Kina band fast den helt oförstående häradshövdingen för att skjuta ihjäl honom, trots att han älskade “ordföranden” Mao mer än något annat på jorden, så skrek han “Länge leve Ordföranden Mao”, Det var det sista man hörde från honom innan skottsalvan ändade hans liv.

Så vi bör vara mycket tacksamma för människor som Phil Zimmermann, som riskerade ett långt fängelsestraff för sitt arbete med PGP.

Pressklipp:
?Satsa på FoU där ingenjörerna finns?, Europa får godkänt i it-säkerhet,Företag tvingas rapportera intrång,Så vill EU göra nätet säkrare för unga,Massiv lobby mot stärkt integritet,USA hävdar rätt att döda amerikaner utomlands

[tags] Phil Zimmermann, PGP, Silent Circle [/tags]