Politik

Draghjälp åt den Arabiska Våren, sociala medier tar Mellanöstern med storm

Bonzo Dog Doo Dah Bands klassiska Ali baba`s Camel

Hur gärna korrumperade diktaturer och deras illitterata anhängare i Mellanöstern än vill, så kommer det att bli svårt för dom att hålla dagens unga på mattan. Sociala medier har redan gjort sitt intrång i området och precis som i Kina så går det inte att stoppa anden tillbaks i flaskan igen. Sociala medier är ett ungdomsfenomen mer lik rock-musiken än något annat.

Det är svårt att be miljoner unga i Mellanöstern att slänga sina mobiler och istället lyssna på illitterata diktatorer läsa oändligt långa tal på telepromtern när dom en gång har lärt sig texta.

Visst, galningar som Bashar Assad i Syrien kan skjuta ihjäl en hel generation unga i ett försök att klamra sig fast vid makten, men den slutliga utgången är given.

Sara Hamdan skriver i New York Times om de sociala mediernas snabba intrång i Mellanöstern: Social Media Firms Move to Capitalize on Popularity in Middle East

The use of social media exploded during the Arab Spring as people turned to cyberspace to express themselves. On the back of that, social media networks, including Twitter, Facebook and LinkedIn, have moved into the region commercially, setting up offices to sell advertising products to companies like Mobily, which has over 200,000 Twitter followers, to capitalize on the growing audience.

“In Saudi, social media gets everyone talking to everyone, which is something we just don’t have in the streets here,” said Muna AbuSulayman, a Saudi development consultant and formerly a popular television talk show host, who has over 100,000 followers on Twitter.

“It’s a unique opportunity that lets people have conversations in a boundary-less way that wasn’t possible before,” Ms. AbuSulayman said. “In addition to promoting social and political discussion, it carries a powerful economic incentive for businesses, too.”

Det går givetvis att stänga av Internet eller hårdcensurera webben, att tortera, lemlästa och döda tiotusentals medborgare. Men en sådan politik kommer förr eller senare att få så katastrofala ekonomiska konsekvenser att regimen kommer att falla.

Det var sociala medier tillsammans med ökade utbildningsnivåer som tände gnistan som startade den Arabiska Våren. Det är också de sociala medierna och folket som kommer att störta de kvarvarande diktaturerna.

En synnerligen intressant utveckling är något som Liz Sly skriver om i Washington Post, nämligen att Sunnimuslimerna i Falluja nu har startat demonstrationer mot den sittande Shia-muslimska regeringen som visar att den Arabiska Våren nu har kommit till Irak: Arab Spring-style protests take hold in Iraq

This restive Sunni town, the first to rebel against U.S. troops a decade ago, is rising up once again, this time against the government the Americans left behind.

In an echo of the Arab Spring protests that have overturned regimes elsewhere in the region, angry residents have been staging weekly demonstrations against the Shiite-led government of Prime Minister Nouri al-Maliki, calling, among a host of other demands, for him to step down and for Iraq’s U.S.-brokered constitution to be replaced.

The Friday protests have also drawn huge crowds in towns and cities elsewhere across the Sunni provinces, as the passions of the Arab Spring collide with the bitter legacy of the Iraq war.

The demonstrations first erupted in December in response to the detention of the bodyguards of a Sunni minister in Maliki’s coalition government, which reinforced widespread Sunni perceptions that he is intent on eliminating his Sunni political rivals.

Pressklipp:
FN: 5 000 flyr stridernas Syrien varje dag,Syrien föreslår villkorslösa samtal,

[tags]Sociala Medier Mellanöstern, Mellanöstern Twitter, Mellanöster Facebook, Mellanöstern Sociala Medier [/tags]

2 thoughts on “Draghjälp åt den Arabiska Våren, sociala medier tar Mellanöstern med storm

 1. Bosse

  Ja den arabiska våren ja. Tyvärr har den väl kommit av sig rätt ordentligt i både Tunisien och Egypten och jag är nog böjd att hålla med Anders
  Lindberg när han på AB:s ledarspalt skriver om att Egyptens islamister förstör demokratin

  Men visst på längre sikt bör inte totalitära regimer ha någon chans mot en alltmer upplyst och välutbildad befolkning. Snart går det inte längre att köpa sig röster från outbildade fattiga människor med löfte om en paradisliknande tillvaro i livet efter detta. Despoterna kommer i framtiden att bli avslöjade som de bluffmakare de är.

  1. Lennart

   Bosse: Att islamisterna i Mellanöstern kommer att göra allt för att förhindra demokrati i området tar jag för givet. Precis som Den Kristna Högern i USA. Men igen precis som med Den Kristna Högern här i USA så kommer islamisternas inflytande i Mellanöstern att minska allteftersom utbildningsnivåerna stiger.

   Frågan är bara hur snabbt detta kommer att ske. Det är som med Robert Putnams nu historiska bok http://bowlingalone.com/, i det moderna samhället så bryts de gamla sociala banden. Samma sak bör även ske i Mellanöstern. Som redan har skett i det inte helt olika Kina.

Comments are closed.