Politik

Kul, men samtidigt frustrerad med min nya MacBook Pro och Apples iMovie

Det går inte bra för Apple just nu, men när jag fick chansen att börja jobba med en MacBook Pro så tvekade jag inte: “den är min, pax för den” skrek jag och hotade att hålla andan tills jag blev alldeles blå i ansiktet om jag inte fick den. Och därför har jag nu börjat sätta mig in i Apple-världen. En erfarenhet som har fått mig att pendla mellan djupaste ursinne: “men va fan fungerar det här inte för!!!” och plötsliga aha-upplevelser, “jasså det är så dom tänker”.

Hårdvaran är superb, speciellt SSD-(Solid State Drive) disken som får datorn att starta omedelbart, mycket bättre än den gamla invanda Lenovo W530 med Windows 7 som jag skriver det här blogginlägget på.

Men den annars förnämliga MacBooken kommer med en styrplatta istället för mus, som driver mig till vansinne. En kompis har visat mig alla tricks man kan använda på styrplattan, och långsamt håller jag på att lära mig. men om jag inte hade googlat och upptäckt att jag kan använda en vanlig Windows-mus på min MacBook så hade jag aldrig kunnat göra så snabba framsteg som jag har gjort de senaste dagarna.

MacBook-en kommer med datorspråket Ruby och det är bara att öppna ett s.k.l terminalfönster och sen skriva “gem install Sinatra” för att man ska börja kunna ladda ner Ruby-komponenter man behöver. Mycket bra gjort.

Också roligt att se att jag kan öppna mitt DropBox-konto från min MacBook och utan problem visa en PowerPoint-presentation. Mycket smidigt.

Men vad som mest intresserad mig just nu är Apples iMovie. Jag har länge velat göra videon från Silicon Valley men saknat en bra video-editor.

Men efter att först ha fått kämpa mot det långt ifrån självklara gränssnittet och på kort tid sagt fler fula ord än vad som är bra för mig så har jag nu lärt mig hur man gör.

Så jag ska försöka åstadkomma några kortare videon härifrån om ett tag. En sak jag lärde mig nu i morse var t.ex. att inte försöka prata och filma samtidigt. Istället har iMovie en voice-over funtion som gör det möjligt att filma först och sen lägga till pratet.

Om någon för chansen att leka med en MacBook, så ta absolut chansen. Apple har inte för inte blivit berömd för sina produkter.
Även om jag inte har blivit sådär överväldigad av deras mjukvara måste jag säga. Hårdvaran däremot är superb.

Pressklipp:
Apple stäms av hedgefond,,Nya uppgifterna om Apple: Iphone 6 kan komma redan i år,

[tags] Apple, iMovie, MacBook Pro, Gör video med iMovie[/tags]

8 thoughts on “Kul, men samtidigt frustrerad med min nya MacBook Pro och Apples iMovie

  1. Lennart

   San: Känner inte till den, verkar intressant. Speciellt kul att se att den har finansierats på Kickstarter.

 1. Jacob

  Ja precis, jag tar 10 sekundersklipp och klipper ner dom till fyra sekunder. Mina filmer brukar vara ca 2-3 minuter. Majoriteten av filmerna handlar om min 2-åriga dotter och brukar ha ett specifikt tema som historien rör sig kring, t ex “Åka pulka” eller “Hjälpa till att tvätta”.

  Ibland gör jag ju undantag från reglerna, men de är bra som allmänna riktlinjer. En typisk hemmafilm består annars av väldigt långa klipp där filmaren panorerar och zoomar samt pratar medan han/hon håller kameran. Jag hittade de här tipsen på någon hemsida och när jag började följa dem så blev mina filmer mycket bättre.

  1. Lennart

   Jacob, mycket bra tips, tack! När jag gjorde min första video igår och sen redigerade i iMovie s upptäckte jag hur totalt dumt det var att försöka prata och filma samtidigt. Om jag inte kom på rätt svenskt ord och stakade mig så var det bara att slänga klippet.

   Då är det ju mycket bättre att skjuta filmen med bakgrundsljud, och sen göra en voice-over i iMovie hemma i lugn och ro.

   Håller med om de snabba klippen, det är ju det som gäller inom politisk reklam, musikvideon och mode-videon, som ju brukar vara världsledande på det här området.

   Ska se vad jag kan åstadkomma.

 2. Jacob

  Jag har gjort en del amatörvideos i iMovie. Tycker det är väldigt roligt. Jag kör enligt följande devis när jag ska göra en film:
  1) Panorera eller zooma aldrig
  2) Ta 10 sekundersklippB
  3) Ta klippen ur olika vinklar
  3) I iMovie klipper man ihop de korta klippen till en berättelse. Jag brukar för det mesta låta samma klipp ligga kvar ca 4 sekunder. Titta på en vanligt TV-program, hur ofta byter de vinkel?

  1. Lennart

   Jacob: Tack för mycket bra tips! Ja för att panorera eller zooma så behöver man ju egentligen ett stativ. Och det är väl också för det mesta onödigt.

   Så du menar att du tar 10-sekundersklipp och sen klipper ner dom till fyra sekunder. Hur långa är dina videon? Jag har tänkt mig omkring max tre minuter för mina.

   Och du har absolut rätt i att det viktigaste är att men berättar en historia. Det är själva kruxet. Ja det är jättekul.

 3. Johannes

  Jag var nog ungefär som du. Mycket glad över min första IPhone (3gs) för några år sen, och fast vid den, sne bytte jag förstås till en 4 när den kom. Men alltid känt när det kom till en dator “eh, har en Windows som är jättebra. Varför ska jag slösa massa pengar?”. Sen hade jag chansen att köpa en bärbar, då jag ville ha en som var skön att skriva på när jag skulle börja studera. Det blev en Macbook Pro (sent 2011), som jag köpte tidigt 2012. Jag har nog aldrig varit så nöjd med en dator. Älskar styrplattan (hehe), skön att skriva på och förhållandevis snabb (har dock ej SSD, som du hade). Så jag blev fast, kan man säga.

  Just ja, för bara någon vecka sedan köpte jag en iMac…

  Jag kanske är prylnörd och lätt att falla för saker, men har nog aldrig fastnat för något som jag gjort med Apple. Med det sagt, visst har dem nackdelar som bara ettårs garanti, vilket jag kan reta ihjäl mig på. Men överlag, man får faktiskt vad man betalar för. Du blir inte missnöjd i regel.

  1. Lennart

   Johannes: Kul att höra. Jo jag har en kompis som har visat mig hur man använder styrplattan och när han gör det så går det undan sim ett jehu. Så jag inser att det är något jag helt enkelt måste lära mig.

Comments are closed.