Politik

State of the Union, USA på historisk ny kurs under Obama

Ända sedan Woodrow Wilson har USA:s president hållet ett årligt tal till kongressen om tillståndet i nationen och hans egen politiska agenda. Senaten och Representanthuset möts gemensamt.

Det här talet är inte att förväxla med Obamas invigningstal som hölls när han svors in.

Det är lätt att föreställa sig hur årets tal till nationen hade kunnat låta om Mitt Romney hade vunnit presidentvalet. Nu gjorde han inte det och USA fortsättet på Obamas inslagna väg av reträtt från Afghanistan och ett försök att ta strid mot republikanerna med en demokratisk vision för ett USA med en hållbar medelklass, mindre vapenvåld, en lag mot våldet mot kvinnor, högre minimilön, vissa minimala åtgärder mot den globala uppvärmningen, at alla barn ska ha rätt till förskola, immigrationsreform osv.

Det viktigaste med Obamas andra presidentperiod är att han och demokraterna nu försöker förhindra att republikanerna river ner hela medelklassen och för över deras besparingar till de rikaste en procenten genom skattesänkningar som tvingar medelsnittsamerikanen att betala ständigt växande utgifter ur egen ficka.

New York Times Michael D Shear skriver om president Obamas tal: A Call for ‘Smarter Government’ to Act

President Obama called Tuesday for a sustained effort to revive a “rising, thriving middle class,” pledging to fight for a higher minimum wage, more government investment in schools and clean energy, and deficit reduction achieved through spending cuts and tax increases.

… He also proposed new reductions in nuclear weapons, announced that the United States would enter into negotiations for a free trade agreement with the European Union, and promised a speedy withdrawal of troops from Afghanistan.

The president argued for aggressive federal efforts to lift as many as 15 million people out of poverty by raising the minimum wage to $9 an hour from $7.25 an hour by the end of 2015. He also pushed for new investments in preschool programs as well as math and science education and community colleges to equip workers with new skills.

The president also urged Congress to approve a $50 billion “Fix It First” program of infrastructure improvements intended to repair and rebuild the roads, bridges and rail lines that are in the worst shape.

Vad som lyste med sin frånvaro var en expansiv utrikespolitik och nya utlandskrig.

Obamas USA är betydligt mindre än George Bushs och mer fokuserat på att återuppbygga infrastrukturen, bygga ut sjukvården och höja levnadsstandarden för medelklassen. Man har inga pengar kvar för nya utlandskrig.

Den sönderfallande infrastrukturen är något jag själv för känna av varje dag när jag kör på motorväg 92 mellan motorväg 280 och 101 och vägbanan har satt sig vid bron över El Camino så att det har uppstått en stor tröskel mitt i vägbanan som slår mot däcken med en enorm stöt. Så har det varit i ett halvår och så kommer det säkert att fortsätta att vara i ytterligare ett halvår.

Silicon Valley mer fler miljardärer än man kan räkna har inte råd att reparera sina motorvägar.

Frågan nu är om republikanerna kommer att kunna återta kontrollen av senaten om två år eller inte. Imorgon återgår man till skyttegravskriget i Washington.

Pressklipp:
Vad vill Obama nu – besked i tal till nationen,
Hagel fick godkänt i senatsutskott,Obama väntas ta hem Afghanistan-trupper,Vad vill Obama nu – besked i tal till nationen,Obama väntas ta hem Afghanistan-trupper,

[tags]Barack Obama , State of the Union, State of the Union, State of the Union, Barack Obama , Barack Obama , Barack Obama , Video, Obama Address, Obama State Of The Union 2013, Obamas State Of The Union, Obamas State Of The Union 2013, President Obama Address, President Obama Speech, Sotu, Sotu 2013, State Of The Union 2013, State Of The Union 2013 Video, State Of The Union Address 2013, State Of The Union Address Video, State Of The Union Speech, State Of The Union Speech 2013, State Of The Union Speech Video, State Of The Union Video, Politics News [/tags]