Politik

Glöm DN och SvD, det är senare än vad du tror, vad kan du om framtidens journalistbotar som ersätter journalisterna?

Döda journalister varnar.

Tidningar i USA har redan börjat använda journalistbotar, dvs automatiserade datorprogram, för att skriva artiklar inom vissa områden.

Det är enklare än man tror, och även om det säkert kommer att ta ett par tre decennier innan journalisterna har ersatts av automatiserade datorprogram.

Tidningarna har egentligen redan för länge sen tagit de första stegen mot större automatisering.

Vi kan börja med artiklar om de ständigt återkommande skottdramerna här i USA. Dom har alla samma struktur och samma terminologi.

Någon har skjutit ihjäl ett visst antal människor någonstans. En gärningsman och ett antal offer. Plus de vapen och den ammunition som gärningsmannen har använt. Sen har tidningarna redan idag en databas med listor över de största skottdramerna. Vad behöver vi sen, jo en översikt över USA:s vapenlagar och dess föråldrade författning, speciellt det andra tillägget.
Sen också länkar till vapenlobbyn och andra vapengrupper, så har vi grundmaterialet.

Jag använder själv såna här mallar när jag bloggar om USA. Att få terminologin och strukturen i en färdigförpackad mall kan förkorta arbetet med över 50%.

De allra flesta områden har sina egna vokabulärer och strukturer som man kan abstrahera och sen fylla i med fakta.

Steve Lohr writes in the New York Times om startupföretaget Narrative Science och tidningsbotar: In Case You Wondered, a Real Human Wrote This Column

Narrative Science The company’s software takes data, like that from sports statistics, company financial reports and housing starts and sales, and turns it into articles.

For years, programmers have experimented with software that wrote such articles, typically for sports events, but these efforts had a formulaic, fill-in-the-blank style. They read as if a machine wrote them.

Såna här datoriserade mallar betyder att en nybliven junior-journalist kan skriva initierat om amerikanska skottdramer och andra ämnen. Men det är bara början.

En journalistbot kan skanna säg de senaste 1000 artiklarna om olika skottdramer i USA och och sen jämföra dom med det senaste skottdramat. På så sätt kan journalistboten hitta de artiklar som mest liknar dagens skottdrama. Den kan sen ta dom som input, plus de nya fakta som just har kommit in. Sen är det bara att skriva.

I början behövs det säkert en journalist, men hur länge till?

Men vi har ännu inte nått slutet. För precis som tidningarna automatiserar så vi som läsare också att få allt mer automatiserade verktyg som kommer att analysera dagens data åt oss. Så vad vi kommer att kräva från tidningen är inte färdigskrivna artiklar, dom kan våra mobiler skriva själva. Vad vi behöver är själva informationen, själva datan. Ge oss några kilobytes med data i JSON-format om den senaste offensiven i Syrien eller det senaste skottdramat i USA, och vår mobila app kan själv analysera datan och skriva ut sin slutledning direkt i vår mobil.

Det här är ännu ett exempel på den norske datavetaren Trygve Reenskaugs designmönster Model View Controller.

Dvs vi har råa fakta som har en viss struktur, den s.k. “modellen”. Sen har vi en “View” en läsare som vi använder för att tyda datan i modellen. Tänk på den som en framtida mobil. Och sen styrenheten, controllern, som tar datan, analyserar den, och visar den för oss i mobilen.

Vi behöver inga mellanhänder, inga journalister som tyder informationen åt oss. Det kan vi göra själva. med hjälp av våra egna automatiserade datorprogram. Det enda vi kommer att behöva är rå data.

M.a.o. den elektroniska tidningen kommer inte bara att bli en kopia av papperstidningen. Den kommer att helt försvinna och ersättas av något helt nytt. Big Data-influerade Data-flöden som vi själva tyder med hjälp av mobila analysverktyg.

Inte undra på att tidningarna är vettskrämda över framtiden.

Åsikter?

Pressklipp:SR, Iran baktalar journalister ? med sexintervjuer, Världens bästa mobil och app

[tags]Pressen, Svenska pressen, Mats Svegfors, Svegfors DN, Svegfors SvD, SvD och bloggar [/tags]

4 thoughts on “Glöm DN och SvD, det är senare än vad du tror, vad kan du om framtidens journalistbotar som ersätter journalisterna?

 1. Jonte

  Dock är ju en annan trend att den typ av myndighetsprotokoll som i Kurts framtidsvision pytsas ut från Filippinerna har väldigt lågt läsvärde och att tidningarnas (och journalisternas) uppgift måste vara att göra nyheter och information relevanta. Dessutom måste ju information samlas in genom intervjuer och protokoll gås igenom för att vaska fram det väsentliga.

  Och rapportering om masskjutningar är ju inte bara en fråga om torr (om än fruktansvärd) statstik. Efter massakern i Connecticut publicerades t ex minibiografier av de mördade barnen, helt klart baserade på intervjuer med familj och vänner. Svårt att tänka sig att en journalistbot skulle göra detta.

  Och när Lennart elegant länkar till artiklar i diverse ämnen är ju dessa alltsomoftast resultatet av journalistiskt arbete, både vad gäller faktainsamlingen och formuleringarna. Utan detta råmaterial är det svårt att tänka sig vad blogosfären skulle livnära sig på.

  Vad som främst orsakat paniken inom den amerikanska tidningspressen är att man inte kommit på nå’t sätt att ta betalt för vad som erbjuds på nätet–plus att annonsörer dels inte gillar tidningar med sjunkande upplagor och dels är allmänt skeptiska mot annonsering på nätet.

  1. Lennart

   Jonte: Mycket bra argument för hur kvalitetsjournalistik fortfarande kommer att behövas på många områden. Vi kanske kan säga såhär att data inte kommer att kunna fånga den mänskliga sidan av t.ex. vapenvåldet. Själv tror jag, envis som jag är, dock fortfarande att datan på sikt kommer att bli allt viktigare. Även om jag utan omsvep erkänner att du har rätt vad den mänskliga aspekten beträffar.

 2. Kurt

  This American Life sände ett avsnitt om denna outsourcade journalism i somras (468: Switcheroo). Data samlas in från offentliga protokoll från myndigheter, sedan sitter någon lågbetald i Filippinerna och grovsorterar databasen, och slutligen skall det ur detta automatiskt skrivas en massa lokala nyheter som tidningarna skall köpa i stället för att ha dyra lokaljournalister anställda.

  1. Lennart

   Kurt: Precis, om man får vokabulären och strukturen given så är det sen mycket lätt att fylla i tomrummen med data. Och den teknologin utvecklas nu snabbt.

Comments are closed.