Politik

Öppet politiskt krig om Chuck Hagel, president Obamas Pentagon-kandidat

Istället för att välja en ung, dynamisk MBA-typ med administrativ erfarenhet till chef för Pentagon så har Obama valt ännu en senator och till råga på det en republikan, nämligen Chuck Hagel.

Hagel har gjort sig omöjlig bland republikanerna på grund av att sin kritik av USA:s ockupation av Irak och den Israeliska lobbyns inflytande i Washington. Som om inte det vore nog så har han gått så långt som att uttalat sitt stöd för en diplomatisk lösning av frågorna kring det Iranska atomprogrammet. Diplomati istället för krig är inget man väntar sig från en amerikansk Pentagon-chef, speciellt inte om han är republikan.

Så republikanerna har använt den välkända fördröjningstaktiken som kallas Filibuster för att förhala Hagels utnämning. En Filibuster kan endast brytas om Obama kan få 60 röster i senaten (representanthuset röstar inte om kabinettsutnämningar), så om dom vill så kan republikanerna vägra att godkänna Hagel, en av sina egna.

Det här är en öppen krigsförklaring mot president Obama och om rollerna hade varit de omvända, dvs om Romney hade vunnit, så hade demokraterna aldrig någonsin vågat göra något liknande. Det skulle ha lett till en republikansk marsch mot Washington.

Jeremy Peters skriver i New York Times: http://www.nytimes.com/2013/02/15/us/politics/leading-senate-republicans-set-to-block-hagel.html?hp&pagewanted=print

WASHINGTON — Senate Republicans on Thursday blocked President Obama’s nominee to lead the Pentagon in a defiant move likely to further strain partisan tensions while preventing the White House, at least temporarily, from assembling its second-term national security team.
….
The vote represented the first time in history that the Senate has required that a nominee for secretary of defense clear the 60-vote hurdle before a final, simple majority vote. Republicans, who took the extraordinary step of rebuffing their former colleague and fellow party member, insisted that Democrats were trying to rush a vote on a crucial cabinet position that deserved more consideration.

Den republikanska vreden över förlusten i novembervalet är djup och hätsk. Hatet ligger och kokar alldeles under ytan och republikanerna kommer uppenbarligen att göra allt de överhuvudtaget kan för att genera och hindra Obama när de ser en chans.

Nu kommer Hagel förr eller senare att bli godkänd, men republikanerna har visat vad dom tycker om Obama och om Hagel. Och det kommer inte att bli sista gången.

Pressklipp:
Obama om cyberattacker,USA:s Barack Obama: Exempellöst beteende,Han är Obamas nya ministerhuvudvärk,Ingen ny försvarsminister i USA,Hagels godkännande dröjer,Hagels godkännande dröjer

[tags]Harry Reid , Congress, Video, 113th Congress, Chuck Hagel, Chuck Hagel Confirmation, Chuck Hagel Filibuster, Chuck Hagel Filibuster Vote, Chuck Hagel Vote, Politics News [/tags]

2 thoughts on “Öppet politiskt krig om Chuck Hagel, president Obamas Pentagon-kandidat

  1. Svensk

    Hagel har bevisat sitt stöd för Arabiska terrorister.

    1998 verkade Hagel att efterlikna Syriens diktator. Hagel möttes i Damaskus med terror-sponsrade diktatorn Hafez al-Assad och berättade för en reporter om mötet “Fred kommer genom att hantera människor. Fred kommer inte i änden av en bajonett eller äden av en pistol. ” Hagel var också en av endast fyra senatorer som vägrade att underteckna ett brev som uttrycker stöd för Israel under den palestinska intifadan.

    1. Lennart

      Svensk: Det är knappast troligt att president Obama skulle nominera en Pentagonchef som stöder terrorister, så den hypotesen faller på sin egen orimlighet. Däremot är det alldeles klart att Hagel inte stöder Israels ockupation av Palestina. Vilket kanske var vad du menade.

Comments are closed.