Politik

3D-skrivaren lovar att vända upp och ner på tillverkningsindustrin

För att förstå varför 3D-skrivarteknologin gör politiker, ekonomer, industri- och IT-experter så upphetsade så räcker det med att inse att 3D-skrivaren lovar att revolutionera tillverkningsindustrin på samma sätt som datorn har revolutionerat affärslivet.

3D-skrivarna tar CAD-data, 3D-modeller och ritningar i elektroniskt format som input och från dom så skapar dom, lager för lager, fysiska objekt.

Dvs istället för att bygga komplicerade fabriksmaskiner så kommer man i framtiden att kunna använda 3D-skrivare som läser in elektroniska ritningar och från dom skapar allt från ätpinnar till hela hus.

Här i USA har den grupp vapenfanatiker börjat skapa 3D-specifikationer för automatvapen som dom vill lägga ut på webben. Meningen är sen att hundratusentals vapengalningar ska kunna ladda ner de här specifikationerna och, med billiga 3D-skrivare, massfabricera åtminstone delar av automatvapen i plast (till att börja med).

Mer intressant är en engelsk arkitektfirma, Softkill Design, som säger sig planera att bygga ett helt hus, på en enda dag, med en 3D-skrivare, senare i år.

Nick Bilton skriver i New York Times: Disruptions: On the Fast Track to Routine 3-D Printing

For example, in 2010, researchers at the University of Southern California said that another decade would pass before we could build a home using a 3-D printer. Yet last week, Softkill Design, a London architecture collective, announced that it planned to make the first such home — which it will assemble in a single day — later this year. The home isn’t that pretty, and will look more like a calcified spider web than a cozy house, but it will show it can be done.

The price of 3-D printers has also dropped sharply over the last two years, with machines that once cost $20,000, now at $1,000 or less. That’s partly because Chinese companies are driving down prices. Yes, China sees the opportunity in these things, even though the technology may undermine some of its manufacturing advantages.

Vad som gör 3D-skrivarna så intressanta är att utvecklingen utan tvivel går snabbare än man hade väntat sig. Så det här är faktiskt inte hajp.

3D-skrivare betyder t.ex. att USA och EU snart inte längre behöver utlokalisera sin tillverkningsindustri till Kina andra länder. Teknologin kommer också att kunna användas inom hela industrin, från att tillverka komponenter till t.ex. flygplan och bilar till att tillverka hela byggnader och bilkarosser.

Nu är det alltid bra att inte omedelbart sjunga halleluja och slänga mammas svarv på soptippen. Men utvecklingen är redan i gång och Kinesiska företag satsar stort på 3D-skrivare som driver ner priserna allt snabbare.

Det här är en intressant utveckling som på många sätt påminner om industrialiseringen. Precis som persondatorn så kommer 3D-skrivare att ge oss alla möjligheter att tillverka mängder med saker vi idag endast kan köpa. Cykelramar, Friggebodar, tallrikar, knivar och gafflar, skrivbord, fritidsbåtar, datorkomponenter, prydnadsföremål osv.

En mycket spännande utveckling.

Pressklipp:
Teknikens inre väsen, Pennan som är en 3d-skrivare,

[tags]3D-skrivare, 3D-printers, Fabriksindustrin och 3D-skrivare, 3D-skrivare tillverkningsindustrin [/tags]

5 thoughts on “3D-skrivaren lovar att vända upp och ner på tillverkningsindustrin

 1. Per A.

  3D skrivare är fantastiska, men de är inte magisk Star Trek teknologi. De fysiska egenskaperna hos det som tillverkas i en 3D skrivare är märkbart begränsade jämfört med föremål som tillverkats med konventionella metoder. En utskriven H balk kommer under överskådlig tid ha sämre böj- och vridstyvhet än en konventionellt tillverkad balk av samma material och dimensioner.

  Skrivarnas starka sida är ‘rapid prototyping’, där enkelheten att gå från CAD fil till fysiskt föremål är en verklig fördel. Sedan kan dessa snabbt tillverkade prototyper användas för att exempelvis tillverka gjutformar för konventionell produktion.

 2. Peter Andersson

  När laserbortbränning av vårtor o.d kom så var det ett stort medicinskt framsteg – sedan efter några år så upptäckte man att det var nästan lika farligt för personalens lungor att andas in de bortbrända “ångorna” som det var att andas in asbest för byggnadsarbetare. Hur länge dröjer det till man upptäcker att de förångade restprodukterna från 3D-skrivare är farligare än att vara storrökare?

  1. Lennart

   Peter: Bra påpekat, men med tanke på hur viktiga arbetsmiljöfrågor är idag så är riskerna kanske mindre än tidigare.

 3. Lennart Andersson

  3D-skrivare,det var nyheter för mig kanske på grund av ålder.Finns det information,enkel,att få?

Comments are closed.