Politik

Släng inte skalpellen riktigt än, robotkirurgins fördelar ifrågasätts

Dagens sjukvård är inte bara datoriserad, den är också robotiserad- med högeffektiva robotar som gör allt från att läsa röntgenbilder till att hålla i kniven när kirurgerna opererar.

Men allt är inte alltid som det ser ut inom sjukvården. New York Times Julie Cresswell har t.ex. dokumenterat hur vissa stora sjukvårdsföretag har tjänad stora belopp på införandet av elektroniska sjukjournaler, efter massiv lobbyverksamhet i kongressen i Washington: A Digital Shift on Health Data Swells Profits in an Industry, något som kanske är ofrånkomligt med ny teknologi.

Mer oroväckande är Melinda Becks artikel i dagens Wall Street Journal om hur tvivel nu väcks om effektiviteten av robotkirurgi, en kirurgi som även bedrivs i Sverige: Study Raises Doubts Over Robotic Surgery

The use of robotic surgery for hysterectomies has grown dramatically in recent years, even though it costs one-third more than other minimally invasive surgery and has little added benefit, a major study said Tuesday.

The findings, in the Journal of the American Medical Association, are likely to raise new questions about whether the fast-growing surgical technology brings value to patients along with higher costs. Since 2000, 1,370 U.S. hospitals have purchased at least one of the $1.5 million-to-$2.2 million robots, known as the da Vinci Surgical Systems, made by Intuitive Surgical Inc. of Sunnyvale, Calif.

För en vecka sen skrev Gina Kolata skriver en liknande artikel i New York Times : Results Unproven, Robotic Surgery Wins Converts

On one level, robot-assisted surgery makes sense. A robot’s slender arms can reach places human hands cannot, and robot-assisted surgery is spreading to other areas of medicine.

But robot-assisted prostate surgery costs more — about $1,500 to $2,000 more per patient. And it is not clear whether its outcomes are better, worse or the same.

One large national study, which compared outcomes among Medicare patients, indicated that surgery with a robot might lead to fewer in-hospital complications, but that it might also lead to more impotence and incontinence. …

Det är inte heller känt om robot-assisterad prostataoperationer ger bättre, sämre eller motsvarande långsiktiga cancerkontroll än de traditionella metoderna, antingen med ett fyra-tums snitt eller med mindre snitt och ett laparoskop. Och forskare känner inte till om det ens finns några planer på att utföra några jämförande studier i den här viktiga frågan.

När det gäller avancerad datorteknologi inom sjukvården så är det viktigt att sätta sig in i de mycket komplicerade frågorna innan man går med på någon sån här procedur. Det är också bra att vara skeptisk. Läkarna gillar den senaste coola teknologin, som mycket väl kan vara avsevärt bättre än den gamla teknologin. Men som kanske inte fungerar till 100% från allra första början.

Pressklipp:

[tags] Hysterectomy Surgery, Robotic Hysterectomy, Robotic Surgery Hysterectomies, Robotic Surgery Hysterectomies Cost, Robotic Surgery Hysterectomy, Robotic Surgery Hysterectomy Cost, Healthy Living News, robotkirgurgi [/tags]

2 thoughts on “Släng inte skalpellen riktigt än, robotkirurgins fördelar ifrågasätts

 1. Bosse

  En intressant artikelserie när det gäller den svenska offentliga sjukvården är en artikelserie i DN, av Maciej Zaremba. Den visar att allt handlar om pengar även om det går ut över patientprioriteringar och vårdkvalité.
  Den första delen finns att läsa fritt här:
  Vad var det som dödade Herr B?
  Tyvärr är del nummer två reseverad för DN:s prenumeranter men den heter “Hur mycket bonus ger ett benbrott?”
  I artikel nummer två framgår att läkarna söker efter svåra diagnoser för maximal vårdpeng, vilket leder till att det blir omöjligt att tyda sjukdomsstatistik utan aktuella vårdprislistor.

  1. Lennart

   Bosse: Tack för tipset, ja jag såg artikeln Vem Dödade Herr B, som var synnerligen intressant och inte så litet skrämmande.

   Hade aldrig väntat mig att den svenska sjukvården skulle vara så lik den amerikanska.

   Time Magazine har en omslagsartikel i veckans nummer http://healthland.time.com/2013/02/20/bitter-pill-why-medical-bills-are-killing-us/ , på samma ämne, som jag tänker skriva om imorgon.

   Säg gärna till om du hittar andra liknande artiklar.

Comments are closed.