Politik

No bones about it, 3D-skrivare revolutionerar paleontologin.

Jag har börjat skriva allt mer om 3D-skrivarna som gör det möjligt att skriva ut fysiska objekt från 3D-modeller i plast.

Det här är en teknologi som alla från hobbyutövare till president Obama är övertygade kommer att leda till ett uppsving för den amerikanska verkstadsindustrin, som länge har lidit under utlokaliseringar och nedskärningar.

Men det är inte bara inom verkstadsindustri som man är entusiastisk över 3D-skrivarna och deras möjligheter.

Economist skriver om hur paleontologer nu har börjat använda 3D-skrivare i sin forskning (se också videon ovan): A whale of a story. 3D printing meets palaeontology

THIS autumn, if all goes well, a new exhibit will go on show at the Smithsonian Institution, in Washington, DC. It will be a life-sized (or, rather, death-sized) model of a 5m-year-old fossil whale found in Chile in 2011, of which a one-eighth-scale rendering is shown above. Fittingly, the full-sized model will be the largest object ever made by the new production technology of three-dimensional (3D) printing.

Och jag är säker på att man även andra forskningsområden kommer att finna användning för de flexibla och allt billigare 3D-skrivarna.

Inte minst gör 3D-skrivarna det möjligt för museer världen över att nu kunna visa de alltid lika populära gigantiska dinosaurieskeletten i 3D-utskriven form. Som alltså är identiska med originalen, i alla fall på utsidan.

Det skulle vara intressant om någon känner till om även svenska paleontologer har börjat använda 3D-skrivare?

Pressklipp:
Minskad risk för solutbrott,

[tags]3D-skrivare och palentologi, 3D-skrivare palentologi, Palentologi 3D-skrivare [/tags]