Politik

Budget sequestration, USA får kvarstad på budgeten och går över det fiskala stupet

Den första mars så går USA, som det nu verkar, över det fiskala stupet genom en process som kallas sequestration, som på svenska blir att man får kvarstad på budgeten. Man kommer då att tvingas skära mellan 2% och 10% från olika budgetposter, bl.a. Pentagon.

Obama hade räknat med att republikanerna skulle kapitulera snarare än att gå med på en sänkning av militärbudgeten. Men republikanerna är nu fast beslutna att ta Obama med sig över det fiskala stupet i hopp om att kunna vinna kongressvalet om två år på de negativa effekter som kvarstaden väntas få på den amerikanska budgeten.

Ett slags masssjälvmord m.a.o.

David A. Fahrenthold skriver i Washington Post: As sequester nears, no signs of progress

Four days from the onset of the so-called “sequester,” a series of wide-ranging across-the-board budget cuts, politicians from both parties spent Monday talking about how ill-advised it would be to allow the cuts to proceed.

But they appeared to be making little — or no — progress toward preventing them.

At the White House, President Obama told a gathering of the nation’s governors that “Congress is poised to allow a series of arbitrary, automatic budget cuts to kick in that will slow our economy, eliminate good jobs and leave a lot of folks who are already pretty thinly stretched scrambling to figure out what to do.”

Obama urged the governors to lobby their states’ Congressional delegations, telling them, “These cuts do not have to happen. Congress can turn them off anytime with just a little bit of compromise.”

On the Republican side, a trio of governors on Monday argued that Obama was trying to frighten the public about the impact of the cuts, and urged him to continue pursuing alternate spending reductions as they criticized his call for new tax revenue.

Att de ekonomiska och sociala effekterna kommer att bli omfattande är klart, men det viktigaste som jag ser det är att när man nu går över det fiskala stupet så har USA nått en nadir i det politiska inbördeskriget i USA. De närmaste tre + åren kommer att bli avskyvärda allteftersom driver roderlös på haven, omgiven av konkurrenter som nu inser att det lamslagna USA inte längre är en supermakt som de behöver vara rädda för.

Och det kan vara en stor felräkning.

Pressklipp:
USA granskar styrkor i Afghanistan,Obama och McCain i invandrarsamtal

[tags] Obama Sequester Cuts, Obama Sequester Cuts 2013, sequester, Sequester 2013, Sequester Cuts, Sequester Cuts 2013, Sequestration, White House Sequester, Politics News[/tags]

3 thoughts on “Budget sequestration, USA får kvarstad på budgeten och går över det fiskala stupet

  1. San

    Betydligt värre är det ju inte eftersom deluppgörelsen för två månader sedan redan förhandlat bort de största nedskärningarna.

    1. Lennart

      San: Betydligt värre än sista gången. Den här gången finns det få tecken på att republikanerna är redo för en överenskommelse.

Comments are closed.