Politik

Den fantastiska historien om hur bloggaren Brown Moses brädade världspressen och upptäckte vapenhjälpen från Kroatien till Syrien

Klicka på bilden.

Ibland läser jag någonting som får mig att gå omkring med ett leende hela dagen. Som den fantastiska historien om hur bloggaren Brown Moses, vars riktiga namn är Eliot Higgins, genom ett makalöst detektivarbete kunde avslöjat något som inte ens de största kvalitetstidningarna i USA och Europa lyckades med. Nämligen hur Saudi Arabien sponsrade fyra vapenleveranser från Kroatien till den hårt ansatta motståndsrörelsen i Syrien, via Jordanien.

Den här historien säger väldigt mycket om den s.k kvalitetsjournalistiken och dess möjligheter att konkurrera med engagerade och motiverade bloggare.

Det är egentligen utomordentligt underligt att ingen enda av de stora tidningarna eller ens någon av de högt betalda utrikespolitiska experterna hade den minsta aning om vad som på gång.

Och orsaken till det var ren lathet; att man inte brydde sig om att titta på alla de videon som den syriska motståndsrörelsen varje dag laddar upp på Youtube.

Men det gjorde Brown Moses, och eftersom han också är vapenexpert så upptäckte han i januari att motståndsrörelsen plötsligt hade börjat använda nya vapen, vapen han aldrig tidigare hade sett i Syrien. Han såg vidare hur vapnen först uppenbarade sig i södra Syrien, nära gränsen till Jordanien, för att sedan steg för steg spridas norrut. Sen var det bara en fråga om från vilket land de här vapnen kom.

C. J. Chivers och Eric Schmitt skriver i New York Times: Saudis Step Up Help for Rebels in Syria With Croatian Arms

Saudi Arabia has financed a large purchase of infantry weapons from Croatia and quietly funneled them to antigovernment fighters in Syria in a drive to break the bloody stalemate that has allowed President Bashar al-Assad to cling to power, according to American and Western officials familiar with the purchases.

Officials said multiple planeloads of weapons have left Croatia since December, when many Yugoslav weapons, previously unseen in the Syrian civil war, began to appear in videos posted by rebels on YouTube.
Many of the weapons — which include a particular type of Yugoslav-made recoilless gun, as well as assault rifles, grenade launchers, machine guns, mortars and shoulder-fired rockets for use against tanks and other armored vehicles — have been extensively documented by one blogger, Eliot Higgins, who writes under the name Brown Moses and has mapped the new weapons’ spread through the conflict.

He first noticed the Yugoslav weapons in early January in clashes in the Dara’a region near Jordan, but by February he was seeing them in videos posted by rebels fighting in the Hama, Idlib and Aleppo regions.

Flygplan från Jordanien International Air Cargo har setts på Pleso-flygplatsen i Koratien den 14:e och 23:e december, den 6:e januari och 18:e februari. Så det rör sig om fyra leveranser.

Brown Moses använder också sitt Twitterflöde för att få hjälp från arabisk-talande aktivister på webben som kan hjälpa honom översätta delar av av vad som sägs på de videon han hittar från den syriska motståndsrörelsen.

Det här är ett paradexempel på hur engagerade bloggare kan bräda hela världens kvalitetspress på ett s.k. scoop om kriget i Syrien. Mycket imponerande.

Sen litet mer på samma tema. Jag har skrivit om hur USA:s nye utrikesminister John Kerry har besökt Syrien och träffat Assad vid fem tillfällen 2009, 2010 och 2011 och sagt positiva saker om honom.

Vad jag missade är att Kerry för ett år sen faktiskt sade att det var dags för USA att hjälpa motståndsrörelsen med vapen: Kerry: Time to consider safe zones and arming the opposition in Syria.

Kerrys plan verkar verkar därför inte vara riktigt lika naiv som jag hittills trott.
Som Scott Lucas vid University of Birmingham säker i videon ovan, så är Kerrys mål att få till stånd förhandlingar mellan motståndsrörelsen och regimen i Syrien.

Kerry has upprepade gånger sagt att hans mål är att Kerry Says He’s Determined to Change Assad Calculation on Ground.

Kerry och andra i Obama-regeringen har blivit allt mer oroade över att islamistiska grupper inom motståndsrörelsen har visat sig vara betydligt mer effektiva i kriget mot Assads styrkor än de mer Washington-vänliga grupperna.

Man har också insett att om motståndsrörelsen inte får ökat stöd så kan Ryssland och Iran komma att vinna ett krig som kommer att påverka hela Mellanöstern.

Så trots att president Obama före valet vägrade att acceptera Hillary Clintons, David Petraeus och Leon Panettas förslag om att USA skulle hjälpa motståndsrörelsen med vapen, så har USA i alla fall inte motarbetat de vapenleveranser som Brown Moses nu har uppdagat.

Kerry vill fortfarande få till stånd förhandlingar och han vill tydligen inte skicka så mycket vapen att motståndsrörelsen kan ockupera Damaskus, bara så mycket att han kan tvinga Assad till förhandlingar.

Man kan säga vad man vill om en sån strategi, men den är i alla fall bra mycket bättre än den strategi som Obama-regeringen hittills har följt.

Den här historien här är ett superbt exempel på hur informella nätverk av aktivister som jobbar ideellt och inte kommersiellt, kan slå högt betalda professionella journalister och den s.k. kvalitetspressen.

Pressklipp:
Syriska rebeller får krut i nävarna,Syrien en bricka i storpolitiskt spel,Terrorgrupp: Svensk jihadist dödad i Syrien,

[tags]Saudi Arabia, Syria, Video, Saudi Arabia Supplying Syrian Rebels, Syria Rebels, Croatia, Croatian Arms, Croatian Arms Saudi Arabia, Saudi Arabia Arming Syrian Rebels, Saudi Arabia Syria Arms, Syria Rebels Arms Saudi Arabia, World News, Brown Moses, Inbördeskriget i Syrien [/tags]

2 thoughts on “Den fantastiska historien om hur bloggaren Brown Moses brädade världspressen och upptäckte vapenhjälpen från Kroatien till Syrien

  1. Lennart

   Anders: Ett ögonblick nu. Den länk du hänvisar till är precis den länk som jag redan har hänvisat till i mitt inlägg. Som i sin tur hänvisar till Brown Moses! Vilket är precis vad mitt inlägg handlar om, att New York Times och andra stora tidningar har fått den här nyheten från en bloggare. Vilket onekligen är rätt märkligt med tanke på deras enorma resurser. Så tack för att du bekräftat mitt inlägg! 🙂

   “USA & Storbritannien vill ha utökat krig”, ja med den logiken så var Churchill och inte Hitler ansvarig för fortsättningen av Andra Världskriget efter invasionen av Frankrike, Holland, Belgien och Skandinavien.

   Hitler erbjöd som bekant Churchill fred i sitt tal i Krolloperan den 19:e juli 1940, något som denne avfärdade.

   Jag tror att jag håller på Churchill och Obama och inte Hitler och Assad.

Comments are closed.