Politik

Friska fläktar i USA:s Syrienpolitik under John Kerry efter den ineffektiva Hillary Clinton

Hillary Clinton vad väldigt lika vår egen Carl Bildt som utrikesminister. Precis som Bildt så älskade hon att flyga världen runt och och träffa utrikesministrar och regeringschefer i en enda lång rad och prata prata prata och som Björn Afzelius skulle ha sagt, “är du minister får du flyga första klass och äta hummer, och att du vräker dig på lyxhotell är det ingen som fördömer”. Clinton höll alltid reda på precis hur många länder hon hade besökt, Men man fick aldrig något riktigt kläm på precis vad det var som hon åstadkom med allt det här resandet.

John Kerry är en helt annan slags utrikesminister än Hillary Clinton. Först av allt, som videon från Kerrys besök i Paris i veckan visar, så talar Kerry faktiskt litet franska, medan Hillary Clinton inte talade något utländskt språk alls.

Och som Kerry redan har visat så kan han fokusera på de viktigaste frågorna, med början i Syrien, och redigt och klart formulera USA:s utrikespolitik på ett helt annat sätt än Clinton.

1) Assad-regimen måste bort men Alawiterna måste samtidigt övertygas om att de har en framtid i ett demokratiskt Syrien.
2) De islamistiska Sunni-gruppernas inflytande måste begränsas om demokratin ska få en chans i Syrien
3) Motståndsrörelsen måste få hjälp med att administrera de befriade områdena.

Den sistnämnda punkten är minst lika viktig som att förse motståndsrörelsen med vapen. Som Mao Zedong insåg redan på 1930-talet så finns gerillakrig minst lika mycket genom politiska och civila åtgärder som genom krigföring.

Karen DeYoung skriver i Washington Post:
U.S. moves toward providing direct aid to Syrian rebels

The Obama administration is moving toward a major policy shift on Syria that could provide rebels there with equipment such as body armor and armored vehicles, and possibly military training, and could send humanitarian assistance directly to Syria’s opposition political coalition, according to U.S. and European officials.

Kerry has repeatedly made indirect references to a policy shift during his travels. He told a group of German students Tuesday that the United States wants a “peaceful resolution” in Syria, but if its leaders refuse to negotiate and continue to kill citizens, “then you need to at least provide some kind of support” for those fighting for their rights.

NU återstår det givetvis att se om Kerry kommer att göra mer än bara prata. Men insikten har snabbt vuxit i Washington att Assad är beredd att förvandla Syrien till ett nytt Somalia om ingenting görs. Och speciellt om inte det växande islamiska inflytandet bland de Sunnimuslimska grupperna stoppas.

Ett bonus till den nya politiken blir att mullorna i Iran kommer att förlora sin viktigaste allierade, och att även Israel får en bonus genom att Hizbollah försvagas.

Den humanitära hjälp som USA hittills har skickat till Syrien har f.ö. förbluffande nog skickats till Assad-regimen!

Vad vapenleveranserna till motståndsrörelsen beträffar så kan Kerry lugnt överlåta dom till Saudi Arabien, som jag skrev om igår.

Bloggaen Brown Moses, som jag skrev om igår, se länken ovan, har uppmärksammat att motståndsrörelsen har fått tillgång till amerikanska pansarvärnsmissiler: American Anti-Tank Missile Filmed In Syria .

Något som givetvis kommer att göra det betydligt svårare för Assad-regimens ryska stridsvagnar att manövrera mot motståndsrörelsens styrkor.

Så hur långt tid kommer det att ta för att förpassa Assad-regimen till historiens skräphög? Antagligen betydligt längre än de flesta skulle önska. Precis som Hitler så kommer Assad att kämpa till sista Alawit. Men klart är att om Kerry bara får chansen att drive igenom sin politik så kommer Assad-regimen att vara avsevärt försvagad vid slutet årsslutet och kan knappast överleva speciellt långt i på 2014.

De närmaste månaderna kommer att bli mycket intressanta.

PS: Här är mer som just kom in från Mark Landler och Michael R Gordon i New York Times: U.S. Offers Training and Other Aid to Syrian Rebels

One major goal of the administration is to help the opposition build up its credibility within Syria by providing traditional government services to the civilian population. Since the conflict erupted two years ago, the United States has sent $365 million in humanitarian aid to Syrians. American officials have been increasingly worried that extremist members of the resistance against the government of President Bashar al-Assad, notably the Al Nusra Front, which the United States has asserted is affiliated with Al Qaeda, will take control of portions of Syria and cement its authority by providing public services, much as Hezbollah has done in Lebanon.

To blunt the power of extremist groups, the United States wants to help the Syrian Opposition Council, the coalition of Syrian resistance leaders it backs and helped organize, deliver basic services in areas that have been wrested from the control of the Assad government.

Pressklipp:
Syriska rebeller får mat och medicin av USA,Syrien en bricka i storpolitiskt spel,

[tags] Bashar Assad, Syria, Video, John Kerry, Syria Civil War, Syria Rebels, Assad Syria, John Kerry Bashar Assad, John Kerry Syria, Syria Conflict, Syria Crisis, Syria Intervention, Syria Rebel Aid, Us Syria Intervention, World News, USA:s Syrienpolitik, USA Syrien, John Kerry Syrien[/tags]

11 thoughts on “Friska fläktar i USA:s Syrienpolitik under John Kerry efter den ineffektiva Hillary Clinton

 1. Marcin

  Och här springer katten!

  Just en bosnier jag jobbade med kritiserade NATO för deras ingripande. Låt mig återberätta det i hans egna ord efter förmåga. “precis när vi kommit igång med egen vapenproduktion och började återta och vinna ny mark så började NATO bomba och satte stopp för alltihop”.

  Ska väl tillägga att medan striderna rasade så levde han tryggt och säkert i Sverige.

  Bomberna ingriper inte mot ett folkmord i Syrien. De ingriper för ett regimskifte, och om det visar sig att det inte är västvänligt som man hoppas så kommer drönarna fortsätta ända fram tills det blir så som man tänkt sig det.
  Är jag rädd.

 2. Marcin

  Lennart, det blir ingen koalitionsregering. Det blir slakt på de kristna som inte lämnat landet och ökad segregering i Södertälje ty Gud är Störst!

 3. Marcin

  Budordet

  Du skall icke skjuta på din egen civilbefolkning, men på civilbefolkning i andra länder endast om du använder drönare och Hellfire.

  Vänta ett tag?
  Jihadister (Afghanistan) eller jihadister (Syrien) är det man skjuter på?

 4. Per A.

  Selektiviteten beror på att vi använder denna ‘plikt’ som en behändig ursäkt för att klämma åt stater som vi vill klämma åt.
  De två arabstater där väst blandat sig i på riktigt var också de som hade sämst relationer till väst. Samtidigt så struntade vi i att Saudi slog ned resningen en av gulfstaterna (Bahrain?), inom syn- och hörhåll för västerländsk trupp.

  1. Lennart

   Per: Man kan knappast klaga på att väst hjälpte till att störta Ghadaffi bara för att man inte har också har störtat andra diktaturer i Mellanöstern. Man gör vad man kan.

   Ghadaffi och Assad hade fortfarande suttit säkert om inte revolutionerna hade brutit ut och de hade försökt slå ner dom med våld. Och Ghadaffi hade fortfarande varit i livet om han hade avgått. Assad hade kunnit leva ett liv i lyx i London om han inte föredrog att bomba och tortera sin egen befolkning.

   Visst, vi kan kräva att väst ingriper mot mullorna i Iran, mot ledargarnityret i Saudi Arabien, mot kommunistpartiet i Kina och mot Kim-dynastin i Nordkorea.

   Men vad vi inte kan göra är att kritisera USA och EU för att de ingrep för att försvara motståndsrörelserna i Libyen och Syrien. Då kan vi lika gärna säga att det var fel att ingripa mot folkmordet i Bosnien.

 5. Per A.

  “Det gäller och respekteras demokratiska stater emellan. Men demokratiska stater har inte bara en rätt utan en plikt att ingripa mot blodiga diktatorer som Assad, Ghadafi, Milošević osv.”

  Hur kan det vara en ‘plikt’, då de demokratiska staterna är så oerhört selektiva i tillämpandet?

  1. Lennart

   Marcin: Det blir absolut en koalitionsregering, men inte med Assad-regimen utan mellan Sunni Alawi-muslimer, och andra minoriteter.

 6. Jan Wiklund

  Hur någon kan applådera bufflig stormaktspolitik är en gåta. Stormaktspolitik har gjort ett Somalia av Libyen och kommer förstås att göra ett Somalia av Syrien också.

  Principen från 1648 – ett lands regering har ingen rätt att blanda sig i vilken regering ett annat land har – är kanske inte perfekt men det är det bästa vi har. Att den dessutom står inskriven i FN-stadgan gör den inte sämre.

  1. Lennart

   Jan: Det gäller och respekteras demokratiska stater emellan. Men demokratiska stater har inte bara en rätt utan en plikt att ingripa mot blodiga diktatorer som Assad, Ghadafi, Milošević osv. För att inte tala om Hitler mfl. Det är vad vi har lärt oss från Förintelsen. Att vända bort blicken när Assad-regimen skjuter skudmissiler mot sin egen befolkning vore början till slutet för den västerländska demokratin.

Comments are closed.