Politik

Värt att se i det brottsinfesterade New Orleans, nej det är inte vad man tror

Färja över Mississippifloden i New Orleans.

Som jag skrev i mitt förra inlägg så ska man alltså vara mycket försiktig när man besöker New Orleans. Själv har jag inte blivit direkt överväldigad av turistdistriktet i French Quarter.

Men för den som intresserad av USA:s historia så är det här området ner mot Mississippifloden definitivt värd ett besök. När New Orleans grundades 1718 av Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville, så utgjorde de franska kvarteren stadens kärna. Men även om området kallas the French Quarter så byggdes de flesta av dagens byggnader faktiskt under det spanska styret och uppvisar spansk kolonial stil. Stadsdelen som helhet är K-Märkt och innehåller många byggnader av arkitekturhistoriskt värde.

Men även om det är kul att vandra omkring och titta på gamla trähus och alla turister en söndagsförmiddag som jag just har gjort, så finns det en annan del av New Orleans som jag faktiskt föredrar.

Och det är den mycket charmiga och trevliga och inte minst familjevänliga Riverwalk Marketplace utefter Mississippifloden.

Det är två-tre saker samtidigt. Först en Galleria med mängder med butiker, många med lokal anknytning, så det kan vara intressant att gå igenom och botanisera efter presenter till dom därhemma. Men har man sett en galleria så har man i stort sett dom alla, så det är kanske inte så där speciellt märkligt.

Sen kan man också titta på de väldiga kryssningsfartygen som ligger förtöjda vid Gallerian och kolla in den amerikanska medelklassen som kortbyxklädd i den kalla blåsten kommer kånkande på väldiga hjulförsedda resväskor på väg mot den efterlängtade kryssningen ute på Karibiska havet ner mot Kuba och värmen i Västindien.

Ett flertal av mina medpassagerare på planet från Dallas till New Orleans berättade att de skulle till en kryssning.

Så Gallerian vetter alltså direkt ut mot floden och den fortsätter sedan som en promenad utefter den vältrafikerade floden. Som är betydligt smalare än jag hade trott så här nära havet.

Trots jag bara har simborgarmärket i brons så kan jag faktiskt tänka mig att jag skulle kunna simma över floden, även om strömmarna säkert är starkare om dom ser ut från stranden.

Den välkända naturskyddsföreningen Audobon har ett akvarium utefter floden så det var fullt med barnfamiljer och turister. Inte alls det klientel man ofta ser i de franska kvarteren senare på kvällen.

Många fartyg på floden och den här gratisfärjan som man kan ta över till andra stranden. Massvis med trevliga människor och lätt att göra en avstickare in i de franska kvarteren som ligger alldeles nära den här mycket fina promenaden.

Och det finns också en gammaldags och mycket färggrann spårvagn som löper utefter promenaden som man kan ta.

Ett sista tips, kolla vädret innan ni reser hit. Just nu är det svinkallt och folk kommer hit med vantar och tjocka jackor.

Rekommenderas starkt.
Identitetskris för USA:s republikaner

Pressklipp:

[tags]New Orleans Riverwalk, Turist i New Orleans, Brott i New Orleans De franska kvarteren i New Orleans [/tags]