Politik

Motståndsrörelsen i Syrien befriar provinshuvudstaden Ar-Raqqah

Det var den Seleukidiske kungen Seleukos II Kallinikos (regerade 246-225 f.Kr.) som grundade staden Kallinikos som skulle komma att bli den arabiska Ar-Raqqah.

Att Ar-Raqqah nu av allt att döma har befriats av motståndsrörelsen är en mycket stor händelse i upproret mot Assad-regimen. Ar Raqqah är en av Syriens fjorton provinser och om befrielserörelsen nu kan börja inta provinshuvudstäder så säger det väldigt mycket om hur Assad-regimens styrkor har försvagats.

Duraid Adnan och Rick Gladstone skriver i New York Times:

If the insurgents manage to retain control of Raqqa it would be a potentially important turn in the conflict. Raqqa, a strategic city on the Euphrates River, would be the first provincial capital completely taken over by the armed resistance. For the government, the loss of Raqqa would diminish the prospects that Mr. Assad’s military, now fighting on a number of fronts, could retake large areas of northern and eastern Syria from the rebels.

The Local Coordination Committees, a network of anti-Assad activists in Syria, said the governor’s palace in Raqqa had been seized by insurgents. An activist reached by phone in Raqqa, Abu Muhammad, said he also believed that the palace had been “completely liberated.” The whereabouts of its loyalist occupants was not clear.

Kriget i Syrien rör sig i slow motion, men det rör sig i en och endast en riktning, motståndsrörelsen blir hela tiden starkare och regimens styrkor svagare.

Och som i ett typiskt japanskt Go-spel så tar motståndsrörelsen först gränsområdena för att sen röra sig inåt brädet.

Med den turkiska gränsen i ryggen så har man nu befriat ett stort område av norra Syrien, ett område som USA och EU nu kan träna upp motståndsrörelsen att börja administrera.

Under USA:s dynamiske nye utrikesminister John Kerry har USA:s och EU:s Syrienpolitik fått ett betydligt klarare fokus än under Hillary Clinton, som verkade mer intresserad av att flyga och flänga än att formulera en klar utrikespolitik i krisområden som Syrien.

Det viktiga för motståndsrörelsen just nu är därför inte nödvändigtvis mer och tyngre vapen, utan kunskaper i civil administration. Om rebellerna kan visa att dom kan administrera de befriade områdena så kommer det att göra mer för att få Assadregimen på fall än något annat.

Vi vet nu också att amerikanska special forces-enheter tränar syriska motståndsmän King Abdullah II Special Operations Training Center och att rebellerna får vapenleveranser från Saudi Arabien och Qatar, även om omfattningen av den vapenhjälpen inte är lika omfattande som den som Ryssland, Iran och Hizbollah ger regimen i Syrien.

Georges Malbrunot skriver i Le Monde:Des forces spéciales américaines entraînent des rebelles syriens en Jordanie

Des instructeurs américains entraînent des rebelles de l’Armée syrienne libre (ASL) passés en Jordanie, nous affirme une source militaire française au Moyen-Orient.

« Ils structurent, encadrent et donnent des conseils aux insurgés syriens depuis la fin de l’année dernière », poursuit notre source.

Cette formation se déroule au « King Abdallah special operation training center » (Kasotec) situé au nord d’Amman, la capitale jordanienne.

Under tiden har regimen, som Josh Landis skriver på sin blogg, startat en offensiv kring Homs, för att förhindra att rebellerna på sikt isolerar Aleppo.

Tack vare den utmärkta bloggen Brown Moses så vi vet redan att rebellerna har fått tag på kinesiska FN-6 MANPADS, dvs luftvärnsrobotar, hur många är okänt, som gör det möjligt för motståndsrörelsen att till en viss del neutralisera regimens flygvapen.

Assad har upprepade gånger, nu senast för ett par dar sen visat att han tänker kämpa till sista man. Något som för honom säkert är det enda logiska.

Som Hitler kring årsskiftet 1944-45 så kan han räkna med att hans soldater kommer att förbli lojala in i det allra sista. Men ju större de befriade områdena blir, desto snabbare kommer motståndsrörelsens trupper att kunna avancera.

Vi såg något liknande i Falklandskriget där de argentinska trupperna försvarade sina positioner kring Port Stanley in i det allra sista, tills de plötsligt bröt ihop och flydde.

Rebellerna och deras allierade måste vara beredda på att kriget kan fortsätta minst ett år till. Men en realistisk bedömning idag, med fortsatt stöd för rebellerna, verkar tyda på en regimkollaps någonstans mot årsslutet eller början av 2014.

Källor:

Brown Moses,Josh Landis

Pressklipp:
Syrienrebeller uppges ha tagit provinshuvudstad,Syrien en bricka i storpolitiskt spel,?Demokrati är enda lösningen för Iran?,

[tags]Hezbollah, Lebanon, Syria, Hassan Nasrallah, Hezbollah Syria, Syria Civil War, Free Syrian Army, Fsa Hezbollah, Hassan Nasrallah Syria, Joshua Hersh on the World, Syria Lebanon, Syria Uprising, World News, Syrien, Inbördeskriget i Syrien [/tags]

6 thoughts on “Motståndsrörelsen i Syrien befriar provinshuvudstaden Ar-Raqqah

 1. Peter Andersson

  Ryssland/Moskva står som värd för friidrotts-VM i augusti i sommar och det är förstås tänkt som ett stort propagandanummer för det nya Ryssland som en modern stat, det första riktigt stora internationella mästerskapet på hemmaplan sedan Sovjet bröt ihop.

  Man kan väl mycket väl tänka sig att de drar undan mattan för Assad före det för att undvika PR-mardrömmen med parallellt stora strider i Syrien och i värsta fall också att många andra länder i Mellanöstern faktiskt också bojkottar hela arrangemanget.

  Sedan har Ryssland dessutom Vinter-OS nästa vår…

  1. Lennart

   Peter: Intressant, det kände jag inte till. Med tanke på att Putins Ryssland knappast kan kallas demokratiskt så borde väl i alla fall EU och USA stanna hemma.

Comments are closed.