Politik

Handen på hjärtat, vem är verkligen cyberspionagets värsting, Kina eller USA?

Talk about the pot calling the kettle black, ja så lyder ett amerikanskt uttryck som passar bra in på den artikel som den utmärkte journalisten Daniel Kedersted just har skrivit i Svenskan. En artikel som sammanfattar den amerikanska synen på att Kina kontinuerligt utsätter amerikanska företag för masstöld av amerikansk “intellectuell property”, dvs immateriella rättigheter i alla dess olika former.

Hur vågar dom, hur kan dom vara så oerhört fräcka? Och vi hederliga amerikaner som aldrig skulle drömma om att göra något liknande!

Här är Daniel Kederstedt i Svenskan: Virtuellt spionage skrämmer USA
Glöm digitala bankkrascher och kollapsade bostadsmarknader. Det största hotet mot dagens amerikanska näringsliv kommer från något så klassiskt som spionage. Problemet är att världens största ekonomi står maktlös inför det ekonomiska hotet från öst.

Att försöka sätta en siffra på hur många bolag eller myndigheter som har blivit angripna de senaste åren är direkt omöjligt – mörkertalet är enormt. Dels för att bolagen utåt sett inte vill medge en attack, dels för att många inte ens är medvetna om att de dagligen utsätts för spionage. Men när experter i ämnet ombeds beskriva situationen kokas det oftast ned till en och samma synpunkt: Väldigt få organisationer som anses kunna ruva på värdefull information har gått fria från attacker. Det handlar om allt från myndigheter, universitet och advokatfirmor till anrika mediehus, startup-bolag i Silicon Valley och företagsgiganter listade på S&P500-index.

Och här är den amerikanske säkerhetsexperten James Bamford i sin ett år gamla och mycket uppmärksammade artikel i Wired Magazine

Under construction by contractors with top-secret clearances, the blandly named Utah Data Center is being built for the National Security Agency. A project of immense secrecy, it is the final piece in a complex puzzle assembled over the past decade. Its purpose: to intercept, decipher, analyze, and store vast swaths of the world’s communications as they zap down from satellites and zip through the underground and undersea cables of international, foreign, and domestic networks. The heavily fortified $2 billion center should be up and running in September 2013.

Flowing through its servers and routers and stored in near-bottomless databases will be all forms of communication, including the complete contents of private emails, cell phone calls, and Google searches, as well as all sorts of personal data trails—parking receipts, travel itineraries, bookstore purchases, and other digital “pocket litter.” It is, in some measure, the realization of the “total information awareness” program created during the first term of the Bush administration—an effort that was killed by Congress in 2003 after it caused an outcry over its potential for invading Americans’ privacy.

Så vem spionerar på vem. Vem är brottsling och vem är brottsoffer egentligen? Sanningen är att båda parter gör allt för att spionera på motståndaren, och samtidigt på den egna befolkningen.

Det finns skillnader i modus operandi, det gör det alltid. Jag tror t.ex. inte att NSA hackar in i kinesiska nyhetsmedia eller ens företagssajter. Men det betyder inte att dom inte dammsuger all digital information från Kina som dom kan få tag på.

Dom bara gör det på andra och mer sofistikerade sätt. USA är inte världsledande på Big Data och sofistikerad dataanalys för inte.

Så jag tror inte att vi bör fälla några större krokodiltårar för amerikanerna som brottsoffer i det här fallet. Båda sidor är nog rätt lika kålsupare.

Vilket givetvis inte betyder att v bör tolerera det kinesiska uppträdandet.

Den som vill fördjupa sig i amerikanska anklagelser mot kinesiska företag bör läse
Investigative Report on the
U.S. National Security Issues Posed by Chinese Telecommunications Companies Huawei and ZTE

Pressklipp:
Därför upprör Ikeas köttbullar ? i Kina,Kina skärper livsmedelskontroll,USA raderar bevisen för attackerna,

[tags]Cyberkrig, Digital stöld, Kina och USA digital,Virtuellt spionage Kina USA, USA virtuellt spionage, Kina digitalt spionage, Cyberwar China USA [/tags]