Politik

Second Hand Rose from Second Avenue, och nu: Apple och Amazon vill sälja begagnade e-böcker och musik!

Du kan aldrig köpa en e-bok från Amazon eller digital musik från Apples iTunes. Nej det kan du inte, vad du än tror. Du kan bara hyra eller leasa den, men boken tillhör fortfarande den ursprungliga ägaren. Amazon kan t.ex., när dom vill, dra tillbaks boken och radera den från din iPad, vilket dom också och gjort i åtminstone ett uppmärksammat fall.

Om digitala böcker och musik verkligen kunde säljas så vore det också möjligt för köparen att återförsälja dom till vem man vill, och till vilket pris man vill. Precis som man kan med gammaldags skivor och pappersböcker.

Problemet är givetvis att digitalt material kan kopieras och att kopian till 100% blir like originalet. Något som var helt möjligt med forna tiders analoga Xeroxkopior.

David Streitfeld skriver i New York Times om hur Amazon och Apple nu båda försöker skapa ett system där det skulle bli möjligt att verkligen äga och återförsälja elektroniskt material: Imagining a Swap Meet for E-Books and Music

In late January, Amazon received a patent to set up an exchange for all sorts of digital material. The retailer would presumably earn a commission on each transaction, and consumers would surely see lower prices.

But a shudder went through publishers and media companies. Those who produce content might see their work devalued, just as they did when Amazon began selling secondhand books 13 years ago. The price on the Internet for many used books these days is a penny.

On Thursday, the United States Patent and Trademark Office published Apple’s application for its own patent for a digital marketplace. Apple’s application outlines a system for allowing users to sell or give e-books, music, movies and software to each other by transferring files rather than reproducing them. Such a system would permit only one user to have a copy at any one time.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt tror på ett sånt här system, eftersom ägaren ändå aldrig kommer att riktigt äga boken eller musiken ändå, utan precis som hittills, vara helt beroende av Amazon och Apple.

Men de är initiativen visar hur vi, när pappersboken går i graven, inte längre kommer att kunna äga något digitalt material som är köpt från de stora copyright-hållarna.

Det kommer att skapa ett helt nytt samhälle med konsekvenser som vi idag inte kan överblicka. Som att vi plötsligt kan komma hem en dag och upptäcka att vårt bibliotek har dragits in, eller ännu värre, att innehållet i våra böcker har censurerats av myndigheterna, utan att vi kanske ens inser vad som har skett.

Vi får se hur de här initiativen utvecklas. Men det säkraste systemet är ett där individen verkligen äger datafilen i ASCII-format och att datafilen inte innehåller någon kryperingskod eller annan kod som kan kollas av den verklige ägaren eller av en speciell hårdvaru-bokläsare.

Men det är långt dit.

Pressklipp:
I döda böckers sällskap,Vatikanen läser in 40 miljoner sidor,

[tags]Apple Amazon begagnade e-böcker, Barbara Streisand och e-böcker, e-böcker och fildelning [/tags]

3 thoughts on “Second Hand Rose from Second Avenue, och nu: Apple och Amazon vill sälja begagnade e-böcker och musik!

 1. Bosse

  “Amazon kan t.ex., när dom vill, dra tillbaks boken och radera den från din iPad”
  Hmm sorry att säga det Lennart men allt som går att ladda ner någonstans ifrån och visa på en dator/IPad kommer förr eller senare att på något vis kunna kopieras och sparas på den egna hårddisken. Se bara på vad som hände med strömmande media som för ett antal år sedan ansågs som kopieringssäker. Hej o hå vad fel det var, nu finns det hur många fria program som helst med vars hjälp man kan spara strömmande media på den egna hårddisken. Det finns en mängd begåvade människor som sitter och pysslar med just sånt, hur kan vi knäcka det eller det. Så en kvalificerad gissning är att Amazon inte alls kommer att lyckas i sin ambition att hindra bokläsarna från att äga sina böcker “på riktigt”.

  Nåväl nu kan man om man vill vara säker på att verkligen ha kontroll över sin egna böcker istället fortfarande satsa på sitt eget bibliotek med pappersböcker. I stort sett allt i läsväg går utan problem fortfarande att finna i pappersformat, och jag tror att det kommer att dröja oerhört länge innan de försvinner från utbudet. Jag vägrar läsa e-böcker eftersom det är oerhört tråkigt och jobbigt att läsa böcker och andra längre texter på datorn (eller i förekommande fall på en IPad om jag hade någon). Det är mycket trevligare att ligga i sängen och bläddra i en riktigt äkta gammaldags pappersbok. 🙂

  1. Lennart

   Bosse: I princip har du helt rätt, när jag jobbade med strömmande media i Hollywood för några år sen så fastställde vi precis det du säger, nämligen att inga digitala säkerhetsarrangemang i
   princip är t säkra eftersom man alltid kan göra en reverse engineering av hela operativsystemet.

   Men i praktiken är det inte alltid så enkelt, och mig veterligen har ingen hittills lyckats kopiera en bok som de har laddat ner från Amazon. Den enda möjligheten att göra det skulle alltså vara att göra en reverse engineering av hela Amazonläsaren.

   Visst går det, det är bara rätt komplicerat. Jag håller mig dig om att läsa pappersböcker, men inte om man är ute och flyger 🙂

Comments are closed.