Politik

Glöm pärleporten, se upp för evangelister inom sjukvårds och Big Data-teknologin

Bill Clinton håller publiken fången på HIMSS-mässan i New Orleans förra veckan.

Den stora lärdomen jag tog hem från HIMSS-mässan i New Orleans förra veckan var Bill Clintons suveräna anförande på mässans näst sista dag.

Till skillnad från George W Bush, om det är någon som minns honom – han var en amerikansk president och krigsförbrytare, som lyckligtvis har försvunnit från världsscenen efter sin avgång – så har Bill Clinton startat en mycket framgångsrik stiftelse, William J. Clinton Foundation och det var som dess ordförande som han deltog i sjukvårdsmässan.

Clintons stiftelse jobbar bl.a. med skolor , tillsammans med en annan amerikansk stiftelse, Bill and Melinda Gates Foundation, och Clinton berättade medryckande om hur hans stiftelse bl.a. hade lyckats få amerikanska livsmedelsföretag att minska på sockerhalten i den mat som amerikanska skolbarn får i sig i de privatiserade amerikanska skolluncherna. Det har i sin tur lett till en minskning i fallen av diabetes bland skolungdomarna i USA.

Clinton återkom gång på gång till att orsaken till att den amerikanska sjukvården är så ineffektiv, inte beror på frånvaron av modern sjukvårdsteknologi, vilket är vad de tongivande talarna på sjukvårdsmässan och hela HIMSS-organisationen konsekvent har hävdat i år och dag , utan att politiker och sjukhusadministratörer har fattat felaktiga beslut och helt enkelt inte hängt med i samhällsutvecklingen. Som att fattiga vita amerikaner nu tappar i livslängd.

IT-teknologin inom sjukvården bör användas för att ge medborgarna tillgång till de ansvariga politikerna och till sina egna sjukjournaler, sade Clinton. Som med dom orden gick stick i stäv mot evangelister mot den idag rätt tröttsamme Dr Eric Topol som dagen innan mässade om alla coola prylar som kommer att förbättra sjukvården. Nästan precis samma tal som han gav för ett år sen i Las Vegas.

Clinton var helt och hållet öppen om hur risig den amerikanska sjukvården faktiskt är, något som annars är tabu på mässan som mest fokuserar på att måla upp en vision av en gyllene framtid om vi alla bara köper alla de senaste prylarna som visas på mässan.

Erin Griffith skriver om den kände dataanalytikern Nate Silvers tal på den stora SXSW-mässan i Austin i Texas:

IT-evangelism är ett ständigt problem här i Silicon Valley och inom IT-teknologin i allmänhet, något som den kände dataanalytikern Nate Silver påminde om på den stora i sitt tal o data-analys av Big Data: SXSW-mässan i Austin i Texas.

Erin Griffith skriver i Pando Daily:Nate Silver to startups: Go for the low hanging fruit

Today Nate Silver of Fivethirtyeight delivered a somewhat uninspiring, but realistic, perspective on big data to a crowded room at a SXSW. Speaking around 100 miles an hour, Silver told startups to go for the low hanging fruit when it comes to ideas around big data, he said. Find an area where competition is low, he said. “Look for fields that have not been thought about in analytic way before and where you have data available.”

Startups should be more skeptical about data, balancing their curiosity with skepticism, he said. “I see a lot of curiosity in the room, which is great, but we should know its hard work to take this big data and turn it into progress,” he said.

Nu är det inte helt ologiskt att man ska ha hejarklackar på så dynamiska områden som IT-området, det är bara det att hejarklacken inte alltid håller sig till fakta när de agiterar för den gyllene framtiden. Sjungom studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår. Skrev en gång prins Gustav. Framtiden inom Big Data och sjukvården kommer säkert också att bli ljus, men det är också viktigt att vi försöker hålla oss till fakta och inte låter vår fantasi skena iväg med oss. Som evangelister som Eric Topol och Ray Kurzweil gärna gör.

Pressklipp:
Fem vägar till framgång online,DN, IT i vården.

[tags]DNA och Big Data, Big Data och DNA, IT inom Sjukvården, Sjukvården och Big Data [/tags]