Politik

Diabeteskriget mellan läskedrycksförsäljarna och borgmästaren Michael Bloomberg i New York

USA är unik i världshistorien som den enda stormakt där befolkningen har försökt att begå självmord genom att äta ihjäl sig. Enligt American Diabetes Associationså lider 26 miljoner amerikaner av diabetes och siffran växer år för år. Den amerikanska diabetesepidemin är en av orsakerna till att den amerikanska sjukvården sviktar under trycket av alla sjuka amerikaner.

Men när New Yorks borgmästare försökte begränsa storleken på de gigantiska läskedrycksförpackningar som läskedrycksföretagen proppar på de fattigaste New York-innevånarna så gick han på pumpen så det small.

Michael M. Grynbaum skriver i New York Times: Judge Blocks New York City’s Limits on Big Sugary Drinks

The ruling stunned the Bloomberg administration, which was deep into preparations to begin enforcing the ban and had even boasted on Monday that it should be applied nationally as a remedy to rising obesity rates. Mr. Bloomberg had scheduled a news conference for Tuesday morning to celebrate the inauguration of the new rule, when he would stand with lawmakers who supported the initiative, according to a person told of the plans.

At a news conference on Monday, hours before the ruling, Mr. Bloomberg predicted little resistance to the measure. “I think you’re not going to see a lot of push back here at all,” he said. “I think everybody across this country should do it.”

The American Beverage Association, the soft drink industry trade group that led a campaign against the plan, said the court decision “provides a sigh of relief.”

Det här är egentligen förbluffande hur ett helt folk kan sakna de mest elementara kunskaper om folkhälsa. Att miljoner amerikaner för några decennier sedan rökte ihjäl sig är en sak, men rökningen har minskat i USA, och speciellt i det hälsomedvetna Kalifornien.

Men istället så fortsätter man nu alltså att äta ihjäl sig. vilket på sikt kanske kan ha vissa fördelar för resten av världen som då kan börja ta sig an den globala uppvärmningen innen det är för sent.

Den här attityden är egentligen rätt typiskt amerikansk. Den paranoida fiendligheten och misstänksamheten mot myndigheter av alla slag och den där ta-mig-fan-vill-jag-äta-ihjäl-mig-så-har-inte-regeringen-något-med-det-att-göra, attityden.

Ett pinsamt spektakel som drabbar alla amerikaner eftersom de kroniskt sjuka tar upp en majoritet av sjukvårdens reruser här i USA.

Pressklipp:
Striden om super size-läsken rasar vidare,Bråk i New York om storläskförbud,Bråk i New York om storläskförbud,Striden om super size-läsken rasar vidare,

[tags]NY News, Video, Bloomberg Health Initiative, Bloomberg Soda, Bloomberg Soda Ban, Large-Sugary-Beverages, Nanny Bloomberg, Nyc Health Department, Nyc Health Initiative, Nyc Soda Ban, Nyc Soda Ban Rejected, Soda Ban Dismissed, Soda Ban Opponents, New York News [/tags]

One thought on “Diabeteskriget mellan läskedrycksförsäljarna och borgmästaren Michael Bloomberg i New York

Comments are closed.