Politik

General Keith Alexander, USA:s cybergeneral erkänner planer på offensiv cyberkrigföring, om fienden anfaller först

Bilden är klickbar.
Man kan ibland hitta pärlor bland svinen när beslutsamma säkerhetspolitiska rådgivare iklädda prydliga kostymer och konservativa slipsar åtföljda av sammanbitna uniformsklädda officerare, träder fram och vittnar framför Representanthusets Försvarsutskott, eller House Armed Services Committee som det heter på engelska.

I måndags var det Thomas E. Donilon, president Obamas säkerhetspolitiske rådgivare, som framträdde, åtföljd av James R. Clapper Jr, USA:s Director of National Intelligence, Generallöjtnant. Michael T. Flynn som leder Defense Intelligence Agency, F.B.I.:s chef Robert S. Mueller III, C.I.A.:chefen John O. Brennan och sist men ingalunda sist, general Keith Alexander, som både leder USA:s motsvarighet till FRA, National Security Agency och samtidigt och den amerikanska arméns Cyberkommando. Klicka på bilden ovan.

Mycket av vittnesmålen handlade om cyberkrig, ett område där USA antas ligga före Kina och andra stormakter. Något som anses bevisat av de framgångsrika amerikanska och israeliska s.k. Stuxnet-angreppen mot Iran.

General Alexander är huvudarkitekten bakom USA:s cyberkrigskapacitet, och han anses vara mannen som leder cyberkriget mot Iran. Han har hittills alltid talat om USA:s cyberkrigskapacitet som enbart defensiv. Dock inte denna gång, när han, tog bladet från munnen och erkände att han håller på att utbilda 40 cyberteam, varar 13 är fokuserade på offensiv cyberkrig och 27 på träning och övervakning av USA:s internettrafik. NSA övervakar inkommande Internet-trafik till USA via privata Internetleverantörer, som hinner ge den amerikanska regeringen en varning på några millisekunder innan en cyberattack sätts in.

Att NSA övervakar civila amerikanska nätverk är knappast något nyhet, men nu erkänns det alltså öppet. Med sådan övervakning följer också lagring av amerikansk Internettrafik, något som med stor säkerhet sker på den stora cyberbas som säkerhetsexperten James Bamford har skrivit om i Wired: The NSA Is Building the Country’s Biggest Spy Center (Watch What You Say)

Mark Mazzetti och David E. Sanger skriver i New York Times vittnesmålen i kongressen: Security Leader Says U.S. Would Retaliate Against Cyberattacks

WASHINGTON — The chief of the military’s newly created Cyber Command told Congress on Tuesday that he is establishing 13 teams of programmers and computer experts who could carry out offensive cyberattacks on foreign nations if the United States were hit with a major attack on its own networks, the first time the Obama administration has publicly admitted to developing such weapons for use in wartime.

“I would like to be clear that this team, this defend-the-nation team, is not a defensive team,” Gen. Keith Alexander, who runs both the National Security Agency and the new Cyber Command, told the House Armed Services Committee. “This is an offensive team that the Defense Department would use to defend the nation if it were attacked in cyberspace. Thirteen of the teams that we’re creating are for that mission alone.”

General Alexander’s testimony came on the same day the nation’s top intelligence official, James R. Clapper Jr., warned Congress that a major cyberattack on the United States could cripple the country’s infrastructure and economy, and suggested that such attacks now pose the most dangerous immediate threat to the United States, even more pressing than an attack by global terrorist networks.

Med tanke på den centrala roll som Internet spelar i dagens samhälle så är det knappast förvånande att USA utvecklar cyberkrigskapacitet. Eller att den svenska krigsmakten samarbetar med NSA och Pentagon på det här området. Det vore i det närmaste ansvarslöst om man inte gjorde det.

Mer allvarligt är att man alltså också spanar och kartlägger den egna befolkningen. Och att man redan sysslar med offensivt cyberkrig. Något som alltså inbegriper industrisabotage.

Vore den svenska pressen verkligen på hugget so vore det onekligen intressant att få reda på hur nära Sverige samarbetar med USA på det här området. Skulle jag gissa så är samarbetet mellan FRA och NSA mycket intimt.

Att USA efter sitt cyberkrig mot Iran utfärdar varningar mot Kina för offensivt cyberkrig är aningen fräckt. Även om jag absolut inte stöder mullorna i Iran.

Pressklipp:
Regeringen mörkade svenska krigsinsatser,USA utfärdar varning till Kina,

[tags]General Keith Alexander, cyberkrig, USA cyberkrig, Cyberkrig USA, USA Sverige Cyberkrig [/tags]