Politik

Tictail, öppen kod, datormolmen och den snabbt växande svenska startupindustrin

Bilden är klickbar.

Den svenska startupindustrin växer så det knakar och kommer på sikt att bli en av den svenska ekonomins viktigaste drivmotorer. Ett bra exempel är Tictail, en webbsajt som gör det busenkelt att sätta upp din egen butik och börja sälja dina egna varor på nätet.

Startad för tio månader sen, så har man €1.2M i riskkapital, tio anställda och hela 10 000 kunder som har satt upp sin egen nätbutik på Tictail.

Vad som gör Tictail intressant för mig är att den är skriven i datorspråket Python med den Python-baserade webbservern Tornado och Flask som är ett Python-baserad s.k. mikroramverk som mycket liknar det Ruby-baserade Sinatra.

Man använder Amazons datormolnbaserade Cloudfront s.k. content delivery network, och har på kort tid skapat en sajt som mycket liknar de oerhört populära Tumblr.

Pernilla Nordström skrev om Tictail i september förra året:
Tictail vänder upp och ner på e-handeln

Idén till Tictail växte fram när Carl Waldecranz och Kaj Drobin arbetade på varumärkesbyrån Identity Works med kunder som bland annat Spotify och Bambuser. Carl Waldekranz konstaterar att han ville prova på att driva upp något eget efter att han i flera år lagt ner sin själ i andras bolag.

Tillsammans med Kaj Drobin och Birk Nilsson som jobbade på Stardoll föddes idén om att bygga, som han själv säger, den nya generationens webbshop.

Och nu skriver PandoDailys Hamish McKenzie om TicTail: Stockholm’s hot ecommerce startup Tictail hits 10,000 stores in 10 months, plots global expansion

The 10-person startup lets people start online stores for free and then gives them marketing advice to help them promote their products and learn from their analytics. Popular stores include ceramics shop By Mutti, which was started by the CEO’s mother, and a store for a Sweden-designed transparent speaker. Tictail, which has $1.5 million in backing from Balderton Capital and German super-angel Klaus Hommels, plans to make money from third-party apps and a premium version of its product that includes custom domains and discount codes.

Tictail co-founder and CEO Carl Waldekranz says the platform’s fast growth has been driven by user recommendations. A recent survey of its users found that 81 percent of respondents said they had recommended Tictail to someone else because of its “user-friendly interface” and “pioneering design.”

Alla byggklossar som behövs finns redan för den hugade entreprenören. Öppen kod, datormolnen, den mobila webben, det enda som han eller hon själv måste bidra med är idéer och riskkapital.

Och det verkar som om just nya startup-idéer är något det finns mycket gott om i dagens Sverige.

Pressklipp:Myller av it-initiativ guidar regeringen

[tags]Tictail, Svenska entreprenörer, Swedish startup industry, Startups in Sweden, IT-entreprenörer i Sverige [/tags]

2 thoughts on “Tictail, öppen kod, datormolmen och den snabbt växande svenska startupindustrin

    1. Lennart

      Bosse: Whao, verkligen intressant! Håller på att läsa in mig litet på den svenska startupindustrin, så det kom verkligen passande! Vad jag mest intresserar mig för är den svenska startupmodellen och vilken mjukvara man använder.

Comments are closed.