Politik

Ängelinvesterare och Zombie-företag på startupmarknaden i Silicon Valley

3000 Sand Hill Road, riskapitalets högborg någon kilometer från Stanford University i Silicon Valley. Bilden är klickbar.

Startupmarknaden här i Silicon Valley följer sina egna regler som förändras år för år, allteftersomden underliggande teknologin förändras. Idag är det t.ex. oerhört enkelt för ett par tre IT-entusiaster att starta eget hemifrån genom att snickra ihop litet kod i Python eller Ruby on Rails på några månader och sen lägga ut produkten på Amazons datormoln plus en mobil klient för iPhone och eller Android. Om man vill jobba heltid så är det inte heller svårt att få en kvarts miljon i s.k. ängelinvesteringar

En ängelinvesterare är en välbergad person som är villig att investera i ett företag i ett tidigt stadium i utbyte mot en ägarandel, ofta i form av preferensaktier eller konvertibla skuldebrev.

Änglar är egentligen en av de äldsta källorna till investeringskapital för nystartade företag. Termen härstammar från rika teater-entusiaster som brukade finansiera Broadway-föreställningar i början på nittonhundratalet.

Och idag är ängelinvesterare alltså ett etablerat begrepp på startupmarknaden i Silicon Valley och över hela världen.

Men medan det är relativt lätt att få ängelkapital så är det betydligt svårare att få de betydligt större summor som krävs för att ett startupföretag sen ska kunna växa efter det tagit de första stapplande stegen med en till tre anställda och en liten webbsajt på Series A-runda, följd av en Series B och ofta även en Series C-runda, innan företaget börsintroduceras eller köpts upp av en större konkurrent.

En typisk Series-A runda handlar om allt mellan två och tio miljner dollar som ger investerarna frånr 20% till 40% av bolaget.

Syftet är att kapitalisera bolaget för ett halvår till två år och göra det möjligt att vidareutveckla själva produkten, anställa fler personal och utöka infrastrukturen, främst då på Amazon.

Men vad händer om man inte får någon Series A-runda? Ja då hamnar man ofta i ett Zombie-läge där man genom at dra åt svångremmen rejält får in tillräckligt med pengar för kunna överleva men inte tillräckligt för att kunn vidareutveckla verksamheten. Ekonomin är inte heller tillräckligt dålig för att man ska tvingas lägga ner.

Evelyn M Rusli skriver i Wall Street Journal om zombie-företagen i Silicon Valley, som nu växer rejält: ‘Zombie’ Startups Look for Ways to Come to Life

while raising seed money of $250,000 or so is often easy, persuading venture firms to plunk down a few million more has been tougher, especially amid cooling enthusiasm for consumer Internet companies after the disappointing initial public offerings of Facebook Inc., Zynga Inc. and Groupon Inc.

Martin Pichinson, co-founder of Sherwood Partners LLC, a technology restructuring firm, says business noticeably picked up about a month ago. His firm is currently working on fixing or dismantling about two dozen startups, including by helping them solve cash-management problems or finding buyers for all or parts of a business or its intellectual property.

The trend is creating opportunities for other startups, which are landing patents and partners on the cheap.

Startupmarknaden i Silicon Valley är rent brutal, fylld med gigantiska egon och ofta naiva IT-ingenjörer som arbetas ihjäl och ofta utnyttjas brutalt av entreprenörer med vassa armbågar.

Men det som ofta får mig att känna mig beklämd är alla medelmåttiga ideer för vilka de här människorna satasar allt. Visst, det finns många spännande företag, men på varje WHAO-företag går minst tio startupföretag där man tar sig för pannan och undrar hur dom kan satsa på något så helt ointressant.

Själv rekommenderar jag alla nyutexaminerade IT-ingenjörer att satsa på en karriär inom ett etablerat IT-företag under några år för att lära sig allt det man inte hinner lära sig i tumlet på ett ofta misskött startupföretag. Sen kan man ta språnget in i virvelstormen för att se om det bär eller brister.

Pressklipp:
EU: Apple riskerar mångmiljardböter,Servrar tar Cisco framåt,Samsung knappar in rejält ? på Apple,

[tags]Startupföretag i Silicon Valley, Angelinvesterare i Silicon Valley, Riskkapital Silicon Valley, Series-A round, Zombie-företag i Silicon Valley [/tags]