Politik

Big Data och massavlyssning, World Economic Forums viktiga rapport om vikten av restriktioner för Big Data

Klicka på bilden för att läsa rapporten.

Big Data är det senaste modeordet på IT-området. Det öppnar för oanade möjligheter att upptäckta samband och risker inom t.ex. sjukvården, som vi tidigare inte hade någon aning om ej ens existerade. Men bakom den färggranna skylten och det coola konceptet döljer sig också mindre trevliga ord som massavlyssning och FRA.

Nu höjs allt fler varnande röster om vikten av kontroll och restriktioner på vilken information som regeringar, myndigheter och privatföretag får samla in om privatpersoner. Är det t.ex. någon som tror att en regering med USA-begeistrade politiker som Beatrice Ask “vaddå USA-spionage, fråga inte mig, det vet jag ingenting om”, Carl Bildt “ja men allt jag avslöjade för USA var redan känt och dessutom fel”, och Sten Tolgfors “Jag älskar USA”, att en sådan regering inte kommer att skeppa över all information man överhuvudtaget besitter till CIA och NSA, om dom bara ber. Och kanske även om dom inte ber.

Men det är betydligt värre än så, för idag samlar försäkringsbolag, myndigheter och företag av alla de slag in mängder med information om dig, som mycket väl kan vara felaktig.

Du kanske letar efter en fritös på nätet för att ge till en vän. Din jakt på fritöser hamnar snabbt i en databas som sen samkörs med en annan databas som får ditt försäkringsbolag att höja din premie eftersom du tydligen gillar friterad mat.

Ett annat exempel är när ett svenskt företag i Kina med en avdelning i Falun fick sin mejl stoppad eftersom de kinesiska myndigheterna trodde att det rörde sig om Falun Gong.

Steve Lohr skriver i New York Times om en viktig rapport from World Economic Forum
med titeln: Unlocking the Value of Personal Data: From Collection to Usage om vikten av att lägga restriktioner på Big Data och den globala massavlyssningen som nu fullkomligt exploderar: Big Data Is Opening Doors, but Maybe Too Many

The forum report suggests a future in which all collected data would be tagged with software code that included an individual’s preferences for how his or her data is used. All uses of data would have to be registered, and there would be penalties for violators. For example, one violation might be a smartphone application that stored more data than is necessary for a registered service like a smartphone game or a restaurant finder.

The corporate members of the forum say they recognize the need to address privacy concerns if useful data is going to keep flowing. George C. Halvorson, chief executive of Kaiser Permanente, the large health care provider, extols the benefits of its growing database on nine million patients, tracking treatments and outcomes to improve care, especially in managing costly chronic and debilitating conditions like heart disease, diabetes and depression. New smartphone applications, he says, promise further gains — for example, a person with a history of depression whose movement patterns slowed sharply would get a check-in call.

“We’re on the cusp of a golden age of medical science and care delivery,” Mr. Halvorson says. “But a privacy backlash could cripple progress.”

Big Data Det här är ett ämne som kommer att definiera vår tids samhälle. Orsaken är att vi för första gången i mänsklighetens historia skapar gigantiska datamängder
redan från födseln. Där snart alla barn kommer att få sin arvsmassa inskannad på sjukhuset.

Det här kommer att öppna fantastiska möjligheter för oss att leva bättre och mer hälsosamma liv, men samtidigt så öppnas alltså dörren för regeringar och myndigheter att spionera på oss på ett sätt som inte ens Hitler, Mao eller Stalin någonsin hade kunnat drömma om.

Och det bör oroa oss alla.

Pressklipp:
Svenskt nej till EU-direktiv om nätsäkerhet,Natojurister: Okej att döda hackare,Filosofisk vinkel på it och kropp,

[tags]DNA och Big Data, Big Data och DNA, DNA och datalagring, DNA och Data [/tags]