Politik

Till Damaskus, New York Times sensationella artikel om Obama-regerings orkestrering av en luftbro med vapen till den syriska motståndsrörelsen

I ett desperat försök att stoppa de vältränade och framgångsrika rebellförband från Den Islamiska Fronten and Jabhat al-Nusra, som Washington anser ha kopplingar to Al Qaida, att på sikt inta Damaskus, så har Obama-regeringen sedan i början av året orkestrerat en växande luftbro med vapen och ammunition till vad man uppfattar som USA-vänliga motståndsgrupper i Syrien inom Den Fria Syriska Armén. Problemet är bara att de USA och västvänliga rebellgrupperna inte är lika effektiva och offensiva om islamisterna.

Målet är att få väst-vänliga rebellgrupper att hinna före in i Damaskus före islamisterna, för att på så sätt skapa en fungerande USA och väst-vänlig syrisk regering som kan utesluta islamisterna.

C. J. Chivers och Eric Schmitt skriver i New York Times: Arms Airlift to Syria Rebels Expands, With C.I.A. Aid

The airlift, which began on a small scale in early 2012 and continued intermittently through last fall, expanded into a steady and much heavier flow late last year, the data shows. It has grown to include more than 160 military cargo flights by Jordanian, Saudi and Qatari military-style cargo planes landing at Esenboga Airport near Ankara, and, to a lesser degree, at other Turkish and Jordanian airports.

…From offices at secret locations, American intelligence officers have helped the Arab governments shop for weapons, including a large procurement from Croatia, and have vetted rebel commanders and groups to determine who should receive the weapons as they arrive, according to American officials speaking on the condition of anonymity.

… “A conservative estimate of the payload of these flights would be 3,500 tons of military equipment,” said Hugh Griffiths, of the Stockholm International Peace Research Institute, who monitors illicit arms transfers. “The intensity and frequency of these flights,” he added, are “suggestive of a well-planned and coordinated clandestine military logistics operation.”

Professor Josh Landis tar upp det här temat på sin blogg: Moaz al-Khatib, Moderate Syrian Leader, Resigns, as Islamic Front and Nusra Move on Damascus. Will the US build a Counter-force?

The Islam Front and Jabhat al-Nusra are gaining strength. They are flexing their growing muscle after taking Raqqa and clearing out the Deir az-Zur region. Now they are headed down the Eastern highway toward Damascus. The forces around Aleppo and in the Northwest will have to come through Hama and Homs, which is impassable. Already al-Nusra has a strong foothold in the Damascus region in the Palestinian neighborhood of Yarmouk, around the Jabal Druze, and in the Daraya-Adhamiya region of Damascus.

The US and British are trying to build up forces around Damascus as well, in order to take the capital. They are working hand in glove with Saudis and particularly the Jordanians. Hence the many stories about US training missions in Jordan and cooperation with Jordanian intelligence. Some believe that the US, British and French may be developing a strategy to spearhead a move on Damascus before the Islamic Front and al-Nusra can capture it for themselves. But it is not clear how committed the US and the West are to manning up the opposition in the South of Syria to gain the jump on the growing Islamic tide washing down from the North.

Samtidigt som den USA-ledda luftbron så kör Iran sin egen luftbro till Damascus, och det är nu e fråga om ett regelrätt vapenkapplöpning mellan Washington och Teheran.

Samtidigt opererar amerikanska kommandoförband faktiskt i Irak, som Tim Arrango skrev i New York Times förra året:

Iraq and the United States are negotiating an agreement that could result in the return of small units of American soldiers to Iraq on training missions. At the request of the Iraqi government, according to General Caslen, a unit of Army Special Operations soldiers was recently deployed to Iraq to advise on counterterrorism and help with intelligence.

Trots att de här förbanden är små så är det inte omöjligt att man jobbar tillsammans med Irak för att försöka stoppa Sunnigrupper i östra Irak från att förse Den Islamiska Fronten and Jabhat al-Nusra.

Samtidigt samarbetar alltså den irakiska regeringen med den iranska för att förse Assad-regimen med vapen utan vilka Assad hade fallet för länge sen.

Ett inte helt okomplicerat läge i Syrien alltså. Även om motståndsrörelsen gör stegvisa framsteg så kommer det att dröja länge än innan Damaskus faller. Det är givetvis omöjligt att säga men skulle jag gissa så kommer Assad att kunna hålla sig kvar till in på 2014.

Det viktiga med den amerikansk-ledda luftbron är kanske inte så mycket själva vapnen utan det faktum att Washington nu klart har visat att man stöder Den Fria Syriska Armén.

En intressant fråga är om Obama kommer att sätta in drönare för att försöka stoppa Den Islamiska Fronten and Jabhat al-Nusra ifall de skulle komma farligt nära Damaskus före Den Fria Syriska Armén. Som egentligen består av ett flertal självständiga milisförband.

En intressant aspekt av den här arytikeln är att den stöder sig på data från Stockholm International Peace Research Institute, och vad jag vet så har varken DN eller SvD utnyttjat den information som existerar bara någon kilometer från deras egna redaktioner.

Pressklipp:
Enormt hjälpbehov i Syrien,?Iran vinnare efter tio år av krig?

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]

4 thoughts on “Till Damaskus, New York Times sensationella artikel om Obama-regerings orkestrering av en luftbro med vapen till den syriska motståndsrörelsen

 1. Bengt

  Leannart; I stället för att falla för mass media versioner av vad som ligger bakom Syrien konflikten, vore det inte smartare att lyssna till den Israeliska tidningen Hareetz som då och då avslöjar vad som pågår:

  “Haaretz also hope readers do not realize the obvious – that Syria refused these insidious advances by the West which lead chronologically to the 2011 “uprising,” that Haaretz itself now admits is the work of terrorists, not “freedom fighters,” and that the New Yorker in 2007 revealed as being engineered by the US, Saudi Arabia, and Israel itself.
  It is clear that Syria is being punished, divided, and destroyed for obstructing Western designs against Iran. It is also clear that those forces fighting inside Syria against the Syrian people and their government, are aiding and abetting foreign aggression and what is essentially an attempt by Western interests to recolonize the Arab World.”

  Läs gärna hela artikeln:
  http://poorrichards-blog.blogspot.com/2013/03/syrian-conflict-price-of-defying-west.html

  1. Lennart

   Snälla Bengan: Hur sjutton kan du skriva “mass media versioner av vad som ligger bakom Syrien konflikten”? Jag blir alldeles matt. På svenska säger vi massmediaversion. Låt mig tipsa om svenska för invandrare: http://www.stockholm.se/sfi.

   Jag tror f.ö. att jag föredrar New York Times med deras superba källor före den obskyra blogg du hänvisar till. Ledsen, men vi kanske kan vara vänner ändå.

Comments are closed.