Politik

Hur mobila appar revolutionerar detaljhandeln, taxiväsendet, videospel och SMS i USA

Jag har börjat jobba med mobil teknologi under de senaste veckorna, något som jag länge har varit intresserad av men själv inte har jobbat med. Så jag kommer att blogga betydligt mer om den mobila marknaden framöver. Vi befinner oss egentligen i början av en veritabel jordbävning som håller på att förändra hela samhället och våra liv med det.

I Kina har diktaturen t.ex. inte haft några egentliga problem med att censurera den fasta webben, men har växande problem med att hålla kontroll över den mobila webben med mobilbaserade mikrobloggar som Sina Weibo.

Det är en oerhört spännande utveckling, och Greg Bensinger skriver i Wall Street Journal om hur små lättfotade mobilföretag som finländska When Apps Attack: Industries Under Pressure

Apps are cheap to make and easy to distribute, forcing many old-line industries to rethink the way they do business.
With a single click, millions of Americans are comparing prices, hailing taxis and downloading addictive videogames to their smartphones.
“You don’t have to be a huge company with billions of dollars to build a business anymore; you really can be two guys in a basement,” said Jeff Haynie, chief executive of Appcelerator, which licenses software for app developers. “Very traditional models are getting disrupted.”

Amazon.com solidified the concept of “showrooming” in 2011 when it introduced its Price Check mobile app, which allows people to compare store prices with online prices by pointing their smartphone at a bar code.

..
Apps for sharing and arranging rides have thrown a wrench into the engines of traditional black car and yellow cab services, which are an $11 billion industry.
With names like Lyft, SideCar and Uber, the apps promise cheaper and more efficient service by connecting drivers with passengers using Global Positioning Systems embedded in most smartphones.

Greg Bensinger skriver också om hur videoappar som Angry Birds and “Cut the Rope” har vänt upp och ner på videospelmarknaden och hur SMS-appar som WhatsApp och Skype—have har konkurrerat ut telekomföretagens ohemult dyra SMS-tjänster.

Det viktiga här är att appar är relativt billiga att skriva och kan ofta ha en enorm genomslagskraft, som inom sjukvården, som kändisläkaren Eric Topol beskriver i sin bok the Creative Destruction of Medicine, en bok som borde översättas till svenska.

Ett exempel på den här utvecklingen är något som heter BYOD, alltså ta med dig din egen mobila pryl till jobbet. Alla amerikanska företag brottas nu med det här fenomenet när de anställda börjar använda mobila appar som DropBox iställer för de gamla trötta produkter som företagen erbjuder. Det har lett till en mobil jordbävning inom den amerikanska industrin som kommer att sätta sina spår över hela USA.

En mycket spännande utveckling.

Pressklipp:
Slut för sms bakom ratten – även i Sverige, Så ska hjälpen nås snabbare, Reservtank för mobilen,Computer Sweden får ny app för Iphone och Android,

[tags] mobila appar, appar bilder, apps sharing, ephemeral apps, apps temporary, image, pic, timed, Sociala appar, chatting, Startupföretag i USA,[/tags]

4 thoughts on “Hur mobila appar revolutionerar detaljhandeln, taxiväsendet, videospel och SMS i USA

 1. roger

  Ang. Dropbox som jag använder o älskar… Vad händer om det kursar eller läggs beslag på likt megaupload, är det en risk jag bör kalkylera med o ha en backup eller kan man känna sig trygg?

  1. Lennart

   Roger: Jag tror att du är helt säker på Dropbox. Det är en enastående populär produkt och ifall någon skulle använda den på fel sätt så skulle den personen i värsta fall stängas av. Vi andra kommer inte att påverkas.

 2. Peter Andersson

  Inte för att jag är religiös, för det är jag inte, men det tål att tänka på att den däringa uppenbarelseboken i framtiden såg den s.k APPokalypsen…

  1. Lennart

   Peter: Oh gud, jag stönar högt, tyvärr kan du knappast gå någon APPlåd för ett så dåligt skämt, inte ens om du APPelererar till HD.

Comments are closed.