Politik

Bakom kulisserna på Manhattan, fem dagars betald sjukfrånvaro för New Yorks arbetare.

Vi ser vad vi vill se och inte verkligheten när vi besöker USA och andra länder. New York är den spännande och häftiga världsmetropolen med shopping på Femte Avenyn i affärer som Louis Vuitton, Tiffany, Gucci, Adidas, Prada, Bottega Veneta, Armani, Versace, Tommy Hilfiger, Cartier, och hur många mer affärer som helst, mysiga restauranger, Broadway-pjäser, mer shopping, museer som MOMA och Guggenheim, och det bästa är att man kan vara hur känd som helst i Sverige, vilket man givetvis är, men i New York är man anonym.

Ja det är en bild av New York. En annan, som givetvis inga svenska besökare är det minsta intresserad av, är hur det är att vara vanlig jobbare i New York.

Michael Barbaro och Michael M. Grynbaum skriver om ett klassiskt fackföreningsinitiativ i New York Times som syftar till att ge New York-jobbare fem, läs fem, betalda sjukdagar per år: Deal Reached to Force Paid Sick Leave in New York City

New York City is poised to mandate that thousands of companies provide paid time off for sick employees, bolstering a national movement that has been resisted by wary business leaders.

A legislative compromise reached on Thursday night represents a raw display of political muscle by a coalition of labor unions and liberal activists who overcame fierce objections from New York’s business-minded mayor, Michael R. Bloomberg, and his allies in the corporate world.

The deal required a high-profile concession from a leading candidate to succeed Mr. Bloomberg, Christine C. Quinn, the City Council speaker, who had single-handedly blocked action on the sick-leave issue for three years, arguing that it would inflict damage on the city’s fragile economy.

The legislation would eventually force companies with at least 15 employees to give full-time workers five compensated days off a year when they are ill, a requirement that advocates said would allow much of the city’s labor force to stay home from work without fear of losing a day’s wage — or worse, a job. The advocates said the legislation would provide paid sick leave for one million New Yorkers who do not currently have such benefits.

Det här gäller en miljon New York-bor, som alla i decennier har fått agera statister för svenska turister, som aldrig en sekund har reflekterar över hur deras liv kan se ut bakom kulisserna.

Nu vet vi alltså, och så är det, fem dagar är vad man får och i år är det 2013, inte sant? Vem vet, kanske Madde nu också får rätt ta sjukledigt från sitt jobb i New York?

[tags]New York, Sjukförsäkring i New York, Sjukfrånvaro i New York [/tags]