Politik

Hur Piratpartiet, LiquidFeedback och öppna data-rörelsen fördjupar demokratin och sätter press på yrkespolitikerna

Bilden är klickbar.

I oktober förra året kunde New York Times rapportera något mycket märkligt. Nämligen hur isländska politiker hade lagt ut landets nya författning på folkentreprenad: Crowdsourcing Iceland’s Constitution.

Språkrådet har en artikel om Crowdsourcing på svenska?

De flesta känner till den snabbt växande MOOC-rörelsen, dvs webbaserade och helt gratis universitetskurser från USA:s ledande universitet. Det är en rörelse som hotar att vända upp och ner på dagens universitet, och som jag brukar dokumentera här på bloggen.

I skuggan av den rörelsen så finns det en besläktad rörelse som drivs av de IT-kunniga piratpartierna, främst i Tyskland, och som ytterst syftar till att ersätta yrkespolitiker med bredbandsuppkopplade medborgare.

Varför inte? Behöver vi verkligen yrkespolitiker som till höga arvoden ska tyda medborgarnas önskemål och intressen, när medborgarna själva kan göra det helt gratis? Det är som Nate Silver här i USA som har förpassat hundratals självutnämnda politiska “experter” till historiens skräphög med sina statistiska analysprogram som kan förutspå utgången på amerikanska val med en nästan skrämmande låg felmarginal?

Så varför inte låta medborgarna vara med och utforma landets politik?

Economist har en viktig artikel i veckans nummer om just den här Internetbaserade demokrati-rörelsen: Processing power
The internet helps politicians listen better to their electors. If they want to

Sites which allow citizens to draft e-petitions for their pet causes are mushrooming. Politicians in Germany created one of the earliest, in 2005, and dozens of countries have followed, most of them within the past three years. America’s “We the People” is perhaps the most successful. Since its launch in 2011 citizens have created nearly 180,000 petitions; since November the total number of signatures has tripled to almost 12m.

This is not just for show. In Finland successful e-petitions bring about a parliamentary vote. American petitions that pass a threshold—raised in January from 25,000 to 100,000 signatures—are guaranteed only a response from the White House.

Öppna Data är en besläktat rörelse här i USA, som även har spritts till EU och Sverige.

Polisfacket: Kritiken mot Reva är nyttig,Varnar för polisens Reva-kontroller,

[tags]Piratpartiet, LiquidFeedback, Öppna Data-rörelsen [/tags]