Politik

Rebelloffensiven rullar vidare i södra Syrien, motståndsrörelsen intar Dael

Rebelloffensiven i södra Syrien rullar vidare. Efter att ha intagit en luftförsvarsbas i den viktiga staden Saida nära gränsen till Jordanien i förra veckan. 1 på kartan och även den betydligt mindre Sahem El Golan fyra svenska mil från Saida, 2 på kartan, nära gränsen till den av Israel ockuperade Golanhöjden, så har rebellerna nu tydligen intagit staden Dael med en befolkning på 40 000 människor inte långt från Saida. Se den röda knappnålen med ett A på kartan.

Till vänster om den första pilen, på vägen från Jordanien upp mot Damaskus ligger alltså Daraaa. Som verkar vara rebellernas nästa mål.

Det finns två viktiga poäng med den senaste segern. Först så hållet rebellerna på att omringa den viktiga staden Daraa, där upproret mot Assad-regimen började för litet över två år sen. Den som har läst T.E. Lawrences Seven Pillars of Wisdom minns säkert att Daraa från den boken. Mer om Lawrence och Daraa på den här länken.

Men den andra viktiga poängen är att den grupp som nu har intagit Dael tillhör den USA-stödda Fria Syriska Armen, som får sina vapen från den amerikanska luftbron som jag har skrivit om.

Hala Droubi och Rick Gladstone skriver i New York Times: Southern Town in Syria Is Seized by Rebel Fighters

The town, with a population of about 40,000, sits on an important north-south highway that connects Damascus to Dara’a, the southern city that was the birthplace of the March 2011 uprising against President Bashar al-Assad that turned into a civil war.

“The entire town, which is on the Damascus-Dara’a road, is now outside the control of government forces,” the Syrian Observatory said in its daily dispatch on the fighting.

The Dawn of Islam Brigade, a rebel faction from southern Syria formed in December and now affiliated with the Free Syrian Army, led the battle for Dael, according to Internet videos from the town, including one showing a Syrian Army tank in flames.

Rami Abdulrahman, the founder of the Syrian Observatory, said in a telephone interview that the seizure of Dael was significant because it could prevent the military from using the north-south highway for funneling war matériel between Damascus and Dara’a.

Vad det här betyder är alltså att de USA-stödda rebellerna nu håller på att utöka sina positioner i södra Syrien för att sedan rycka framåt mot Damaskus från söder.
Den stora frågan idag är om islamisterna från norr eller de USA-stödda rebellerna från söder kommer först till Damaskus.

Det kommer säker att ta ytterligare många månader, och kanske in på nästa år. Men fortsätter man i den här takten så kan slutet vara närmare än vi tror. För det intressanta är att regimens enda motåtgärder är att bomba de intagna städerna från luften. Man har uppenbarligen inte nog med trupper för en motattack eller ens för en luftburen raid.

Tyvärr finns det sedan all anledning att vänta sig att Damaskus om något år blir ett nytt Stalingrad, eftersom Assad själv har gett alla tecken på att vilja kämpa till sista man.

Uppdatering: Matthew Barber skriver på Syria Comment om hur hela Daraa-provinsen nu håller på att falla till motståndsrörelsen: Dera’a is Falling. En mycket viktig artikel där han påpekar att en syrisk parlamentsledamot öppet har erkänt regimens förluster.

Pressklipp:
Rebeller avancerar i Syrien,Iran vinnare efter tio år av krig

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]