Politik

Triangeldramat mellan Kina, Kim Jongun och USA, varför president Obama inte har råd att backa för påtryckningarna från Nord Korea

Nord Koreas trinde diktator Kim Jongun har jämförts med en bortskämd pojke som skriker efter uppmärksamhet. Så vad ligger bakom hans allt häftigare utbrott?

Som ung påläggskalv så måste han befästa sin ställning och visa sitt folk att han är minst lika tuff som sin pappa. Samtidigt håller nordkoreanerna långsamt att få växande kontakt med omvärlden, så en utländsk fiende är alltid bra att ha i bakfickan.

Viktigare är Nordkoreas relationer med Kina, som stödde USA i FN mot Nordkoreans senaste kärnvapenprov: China Says It Won’t Forsake North Korea, Despite Support for U.N. Sanctions.

Utan Kinas stöd skulle regimen i Nordkorea aldrig klara sig under någon längre tid. Så mot den bakgrunden tvingar Kims allt häftigare utfall mot USA och Sydkorea Kinas ledare att sluta upp bakom Kim Jongun. Som man aldrig kan tillåta falla eftersom risken då finns att de två koreanska staterna återförenas.

Men den snabbt växande retoriken mot USA tvingar också Obama att visa sina allierade att han inte tänker låta sig hunsas av en liten strunt som Kim Jongun. Så USA kommer att fortsätta att besvara hoten med styrkedemonstrationer som den senaste överflygningen av Sydkorea av två B2-bombare.

Julian E Barnes skriver i Wall Street Journal: U.S. Pledges Further Show of Force in Korea. Officials Aim to Discourage Pyongyang From Rash Action With More Displays of Military Might, Following B-2 Flyover

American defense officials are vowing additional displays of advanced U.S. military might as they continue joint maneuvers with South Korea in the midst of growing tensions on the Korean peninsula.

Defense officials declined to detail their next steps, citing operational security concerns. But a new show of force would come after a pair of B-2 bombers flew over South Korea on Thursday and dropped dummy munitions. Earlier this month, U.S. B-52s flew over the peninsula.

The assertive U.S. response came in an intensifying exchange of threats and oaths with North Korea and as Russia and China appealed for calm. U.S. officials are seeking to dissuade Pyongyang from rash steps while assuring allies that, if necessary, American force would be used to defend them.

Pentagon väntar sig att Kim Jongun kommer att lugna ner sig när de pågående militärövningarna i Sydkorea avslutas om 45 dar. Men det är långt dit.

Choe Sang-Hun och David E. Sanger skriver i New York Times om hur USA också oroar sig för att den oberäkneliga Kim Jongun kan komma att utföra alltmer sofistikerade cyberattacker mot USA och dess allierade: As North Korea Blusters, U.S. Worries About Quieter Risks

In fact, it is the abilities that Mr. Kim is not showing off that have the Obama administration most worried. The cyberattacks on South Korea’s banking system and television broadcasters two weeks ago were surprisingly successful, as was the torpedo attack three years ago this week on the Cheonan, a naval corvette, that killed 46 South Korean sailors. The North has never acknowledged involvement in either — though the South believes it was responsible for both and so do American experts.

“We’re convinced this is about Kim solidifying his place with his own people and his own military, who still don’t know him,” one senior administration official said Friday. He added, “We’re worried about what he’s going to do next, but we’re not worried about what he seems to be threatening to do next.”

Till syvende och sist så håller dock Sydkorea och USA de starkaste korten genom Kaesongs Industripark, som drivs av Sydkorea på Nordkoreanskt territorium och som ger Nordkorean miljardintäkter från de tusentals nordkoreaner som arbetar där. Det finns inga som helst tecken på att Kim Jongun har några tankar på att stänga parken.

Gör han det så skulle det vara ett tecken på att han är beredd till krig. Så länge som parken förblir öppen så använde Kim Jongun den fabricerade krisen för att utöva utpressning mot Kina för att sluta upp bakom honom, och försöka få USA att göra eftergifter.

Pressklipp:
USA tar Nordkoreas krigsbesked på allvar,Nordkorea: “Vi befinner oss i krigstillstånd”,Nordkorea höjer stridsberedskapen,Nordkorea i natt: Vi är i krig med Sydkorea,Expert: Är befogat att känna viss oro,Vita husets svar på Nordkoreas nya hot

[tags] North Korea, South Korea, Kim Jong Un, Kim Jong Un North Korea, North Korea Missile, North Korea Kim Jong Un, North Korea South Korea, North Korea State Of War, World News,, Nordkorea Obama, Nordkorea USA[/tags]

9 thoughts on “Triangeldramat mellan Kina, Kim Jongun och USA, varför president Obama inte har råd att backa för påtryckningarna från Nord Korea

 1. Christer W

  För övrigt tror jag att Kim Jongun agerande handlar om intern maktkamp, Finns det något bättre än att ha yttre fiender när den egna makten är ifrågasatt. Har makten inte någon yttre fiende så skapar den det för att i all tysthet ta ta tag i de interna fienderna
  Det skulle inte förvåna mig om Kim Jongun är borta från makten inom ett par år, antingen som fängslad eller död.

 2. Christer W

  Lennart, US ambassad är nog den enda ambassaden i Stockholm som har taggtrådsstängsel, inkörningsskydd och en massa andra säkerhetsgrejer runt sig.
  Antennarrangemangen är också något utöver det vanliga. De är knappast till för enbart att ha kontakt med Washington. Det är ett lite lätt skimmer av ett paranoid intryck över ambassaden.

 3. Marcin

  Idag passerade vi ambassaden på väg ut till Kungliga Djurgården. Det var en märklig syn att se all taggtråd virad ovanpå de långa vita staketen. Det stora metall stoppen mitt i vägen påminde mig om liknande arrangemang utanför Göteborgs synagoga. Av någon anledning verkar de vara väldigt rädda av sig. Rent mjöl i kakan så var det ingen fara, eller hur gick den där?

  Är det några fler ambassader som omgärdas av taggtråd i området?

  1. Lennart

   Marcin: Du menar den nordkoreanska ambassaden? Undrar om taggtråden inte är där för att hindra dom anställda för att fly? 🙂

 4. Lars Erlandsson

  Det är typiskt för svensk press, då det gäller Nordkorea, att fakta utelämnas. Och signaturen “Lennart” gör likadant. På samtliga punkter ovan nekar Nordkorea till anklagelserna. Det tycker inte “Lennart” att det ens är värt att nämna, därför att han utgår ifrån att “att Kim-regimen inte hade några lojalister i Sverige”.
  Om man papegojelikt upprepar vad den ena parten påstår i en militär konflikt då har man inte mycket att ge debatten. Man blir i stället medskyldig till konsekvenserna.
  De uppgifter jag lämnar kan bekräftas av oberoende press och inte av de stora drakarna.
  USA har inte skrivit på fredsavtal därför det skulle inneburet att de accepterade sitt första militära nederlag. De har konsekvent genom sin dockregering i Soeul motarbetet krav på återförening, som är förankrat bland stora grupper speciellt bland ungdomar i Sydkorea. USA har därför stationerat 28 000 soldater i Sydkorea och har flygbaser 1 timme från Pyongyang. De har årligen minst 2 stora manövrar med 10 000-tal soldater som övar landstigning mot Nordkorea.
  Man måste vara morbid om man inte ser och bryr sig om konsekvenser av detta för folket som bor i Norkorea. Regeringen i Pyongyang tar dem, med all rätt, på fullt allvar. Det tycker jag också signaturen “Lennart” borde göra.

 5. Lars Erlandsson

  Det är en sak vad pressen skriver. De skriver vad de tror säljer bäst. Men rapporteringen kan inte i längden förtiga
  att Sydkorea/USA inte skrivit på något fredsavtal sedan krigsslutet 1953 därför att USA inte vill erkänna sitt första militära nederlag. De måste därför sabbotera enandet av Korea.
  att de sedan dess årligen har invasionsövningar mot Nordkorea under USA´s kommando.
  att de omger Nordkorea med 28 000 USA-soldater och kärnvapen på fatyg och bombflyg på baser i Japan 1 timmes flyresa från Pyongyang.
  Det finns ingen nyhetsbyrå som kommit fram med sådan fakta, som en intresserad internetsurfare kan läsa på Wikipedia. Varför? USA har lovat att lämna över befälet till regimen i Sydkorea 2015 men vill garantera en militärt starkare regim i Sydkorea med satteliter och ev. kärnvapen. Det är deras stora problem i dag. Ett enat Korea skulle dessutom minska USA´s militära styrka kring Kina och i Asien.
  Det var likadant på 1970-talet. Vietnam anföll USA och Sydvietnam skrev tidningarna och rapporterade TV, när bomberna föll över Hanoi. Men det slutade med att Vietnam enades och USA fick erkänna sitt 2:a nederlag. Men frågan är om Nordkorea har Vietnams politiska styrka. Att de satsar på kärnvapen talar emot det. Man kan inte vinna en revolution med kärnvapen.

  1. Lennart

   Lars: Om du inte kan lita på pressen så har du rimligtvis inte veta någonting om vad som sker någonstans i världen. Vilket leder till en helt ohållbar situation som kallas http://en.wikipedia.org/wiki/Solipsism.

   Om du med “enandet av de båda koreanska staterna” menar att den ordkoreanska diktaturen ska ta över makten i Sydkorea så får du nog lyckligtvis vänta rätt länge på det. Och Kim-dynastin, världens mest totalitära stat överhuvudtaget, lär knappast gå med på fria val i Nordkorea.

   Nordkorea har redan invaderat Sydkorea en gång och de amerikanska styrkorna kommer att stanna i landet så länge som Nordkorea fortsätter att provocera, som senast med den nordkoreanska beskjutningen av Yeonpyeon-ön http://en.wikipedia.org/wiki/Bombardment_of_Yeonpyeong och sänkningen av det sydkoreanska örlogsfartyget Cheonan: http://en.wikipedia.org/wiki/ROKS_Cheonan_sinking. För att inte tala om en hel radda nordkoreanska terrorangrepp som http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Flight_858 och http://en.wikipedia.org/wiki/Rangoon_bombing.

   Jag trodde inte att Kim-regimen hade några lojalister i Sverige, men jag hade uppenbarligen fel.

 6. Lars Erlandsson

  Varför är det så svårt för analyser att förstå att det är Nordkorea som är militärt hotat. Det är därför inget fredsavtal är skrivet. Anledningen till att Sydkorea-regimen inte stödjer en återförening är att den är en docka i USA´s händer. USA har aldrig accepterat det militära nederlaget 1953 och aldrig gett sitt stöd till en återförening. En återförening i dag skulle göra att USA med dess stödstater, som England och Australien, inte skulle kunna legitimera upptrappningen av sin militära närvaro kring Kina.

  1. Lennart

   Lars: Tror du verkligen det? Du menar att det är USA som hotar Nordkorea, trots att det är Kim-regimen som ideligen hotar med att anfalla USA? Har du några konkreta belägg för det?

Comments are closed.