Politik

Valfrihet eller ofrihet, därför kan USA inte modernisera, skatteskandalen i USA som ingen talar om.

Honnörsordet i Sverige framför andra är valfrihet vilket i praktiken är en synonym till privatisering. Och är det inte det vi vill ha? Mängder med snabbfotade företag som konkurrerar sinsemellan och som till skillnad från de förhatliga myndigheterna endast har sina kunders bästa i tankarna?

Nu är det är absolut inget fel med privata lösningar, men bara så länge som samhället överser konkurrensen företagen emellan, förhindrar monopol och har klara s.k. antritrustlagar som inte bara finns på papperet.

Just nu när miljoner amerikaner sitter framför sina datorskärmar för att deklarera så har vi ett paradexempel på hur privatföretag i USA gör allt de överhuvudtaget kan för att förhindra att medborgarna får samma möjlighet att skatta gratis, på fem minuter.

Orsaken till att det är möjligt i Sverige liksom i USA är att myndigheterna redan har tillgång till all information som behövs för att skatta. I Sverige man man t.o.m. skatta i mobilen.

I USA det omöjligt eftersom Intuit, ett företag som säljer skatteprodukten Turbotax lobbat som attan för att förhindra att amerikaner ska få samma möjligheter som medborgarna i det socialistiska Sverige att deklarera gratis och med ett par musklickar.

Liz Day skriver på Pro Publica om den amerikanska skatteskandalen: How the Maker of TurboTax Fought Free, Simple Tax Filing

Imagine filing your income taxes in five minutes — and for free. You’d open up a pre-filled return, see what the government thinks you owe, make any needed changes and be done. The miserable annual IRS shuffle, gone.

It’s already a reality in Denmark, Sweden and Spain. The government-prepared return would estimate your taxes using information your employer and bank already send it. Advocates say tens of millions of taxpayers could use such a system each year, saving them a collective $2 billion and 225 million hours in prep costs and time, according to one estimate.

The idea, known as “return-free filing,” would be a voluntary alternative to hiring a tax preparer or using commercial tax software. The concept has been around for decades and has been endorsed by both President Ronald Reagan and a campaigning President Obama.

Här i USA är det här en mycket krånglig procedur där miljoner amerikaner tvingas anlita deklarationskonsulter för att fylla i alla komplexa formulär så att dom inte blir fel.

Lågavlönade som i amerikanska termer är dom som tjänar upp till $57000, har möjligheten att deklarera gratis på skatteverkets hemsida men tvingas ändå använda privata deklarationsprogram. Detta alltså trots att myndigheterna redan har alla data i sina databaser och lätt kan lägga ut dom på en säker webbsajt som i Sverige.

För lokalskatten i Kalifornien så kan man använda ett gratisprogram, men alltså inte för den federala skatten.

Nu kan man säga att bor man i ett så bakåtsträvande land som USA så får man stå sitt kast. Men det här är något som löper som en röd tråd genom hela det amerikanska samhället. Privatföretaget tillåts ta stryptag på samhället och lobbygrupper som bevakar sina privata vinstintressen gör allt för att förhindra att samhället moderniseras

Jag minns t.ex. hur förvånad jag blev för ett par år sen när jag upptäckte att man kan checka in på flyget med ett fingeravtryck i Sverige. Det är jag övertygad om att ingen här i USA känner till. När jag nämnde det för några här i Silicon Valley så fick jag en typisk reaktion,” ja det kanske går i det socialistiska Sverige, men här i USA skulle vi aldrig tillåta att myndigheterna lagrar våra fingeravtryck”.

Mer allvarligt så var det just de privata bilföretagen som anno dazumal rev upp de kommunala spårvagnsnäten över hela USA, bl.a. det utmärkta nätet i Los Angeles. Och skapade all smog i filmstjärnestaden.

Jag frågade en ingenjör vid General Motors om inte bilföretaget hade ett ansvar för miljön och fick en förvånad blick till svar och följande replik “nej varför då, vårt mål är ju att sälja bilar”.

Så valfrihet javisst, men det är bara en del av ett mycket större problem, hur vi moderniserar samhället och ger medborgarna smidiga lösningar som förenklar deras vardag. Och tro mig, att skatta i USA är något du inte vill tvinga på din värste fiende.

Nu finns det givetvis innovation även i USA, som jag dokumenterar här på bloggen varenda vecka. Ett bra exempel är We The People, en webbsajt där vem som helst kan skicka in en petition till regeringen.

Men privatföretagen har ofta en så stark ställning i USA att dom förhindrar innovation, och det betyder ofta att amerikanerna tvingas acceptera lösningar som för länge sedan är förlegade i andra länder.

P.S.: Roger, tack för rättelsen!

Pressklipp:
Ilska i USA när murmeldjur spådde våren fel,

[tags]Att skatta i USA, Intuit, Skatta i USA, Amerikanska Skatteföretag, US Taxes [/tags]

3 thoughts on “Valfrihet eller ofrihet, därför kan USA inte modernisera, skatteskandalen i USA som ingen talar om.

    1. Lennart

      Roger: Stort tack, jättesnällt, givetvis, hur kunde jag glömma det? Jag har tackat dig i inlägget.

Comments are closed.