Politik

Röda Nejlikan lever: Revaspotter, den senaste mobila IT-teknologin mot polisens jakt på papperslösa

Bilden är klickbar.

Regeringen Reinfeldt, som ursprungligen gick till val på en renodlad frihetsagenda, kommer att gå till historien som den svenska regering som införde mest integritetskränkande åtgärder, från FRA:s massavlyssning till dagens Reva-projekt.

För den som undrar är står Projektet Reva, som kommer direkt från regeringen, för “rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete” och är ett samarbete mellan Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården för att öka antalet utvisningar av papperslösa ur Sverige. Metoden består av s.k. “inre utlänningskontroller”, vilket i praktiken betyder att regeringen Reinfeldt ha infört ett internt kontrollsystem som mest liknar det i kommuniststaterna, där helt lagliga medborgare när som helst kan tvingas visa upp ID-handlingar till polisen i jakt på papperslösa.

Att inte alla svenskar entusiastiskt välkomnar Fredrik Reinfeldts hårdföra kontrollstat är kanske inte helt förvånande. Att några av dem sätter sig till motvärn och försöker stödja de papperslösa är enbart positivt för en generation som ständigt har påmints om hur tyskarna under Andra Världskriget okritiskt stödde Hitler-regeringens integritetskränkande åtgärder. Läxan därifrån är att om vi inte protesterar när såna här åtgärder införs så kommer dom bara att bli hårdare och dessutom svårare att bli av med.

Anders Sandström skriver i Sydsvenskan: hur Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö samarbetar med polisen i jakten på papperslösa barn

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i Malmö avslöjar regelbundet för polisen om de har ett barn som ska avvisas ur landet inlagt för vård.

Förutsättningen är att polisens fråga gäller ett namngivet barn.
– Vi måste svara på huruvida patienten ligger hos oss. Sekretesslagen är väldigt tydlig på den punkten, säger Hans Bauer, divisionschef för barnpsykiatrin i Malmö.
Petra Stenkula, biträdande chef på Länskriminalen, bekräftar att polisen har regelbunden kontakt med bup per telefon, i stort sett varje vecka.
Avsikten är att kontrollera om ett eftersökt barn finns på kliniken.

Men idag lever vi i ett samhälle där vi alla har tillgång till billig IT-teknologi och sociala nätverk som kan utnyttjas för att motarbeta myndigheternas integritetskränkande insatser.

Under Occupy-rörelsen här i USA fick vi t.ex. se en veritabel kapprustning på IT-området mellan polis och Occupy-aktivisterna, som t.ex. var på väg att bygga sina egna drönare.

Erika Oldberg skriver i DN via TT om hur människorättsaktivister nu använder IT-teknologi för att stödja de papperslösa i Sverige mot polisens razzior: Jakten på papperslösa
Varnar för polisens Reva-kontroller.Kritiken av polisens Reva-kontroller har lett till organiserat motstånd med varningssystem via sms och Facebook. ”Svårt och olyckligt om polisen ses som en fiende”, säger polisforskare

Varningssystemen är på väg att utvecklas. Petter Carlsson Södergren i Lund samlar in pengar för att bygga en applikation till smarta telefoner som varnar för poliskontroller. Den som installerar appen ska med hjälp av geografisk platsbestämning via sin telefon få varningar om kontroller nära den plats där han eller hon befinner sig.

– Egentligen tycker jag inte att det här skulle behövas, men när polisen tar till sådana här metoder för att hetsjaga papperslösa så kan jag inte stå bredvid och se på, säger Petter Carlsson Södergren.

Han är kritisk till att polisen gör id-kontroll på vissa personer utan någon misstanke om brott, något som leder till rasprofilering, framhåller han.

Nu skulle det inte förvåna mig om regeringen beordrar polisen att kartlägga människorättsaktivisternas aktiviteter på Facebook och andra sociala medier för att kunna ingripa mot ledarna.

Så vi kommer säkert att se en IT-kapplöpning mellan aktivisterna och polisen även i Sverige. Det är i det här sammanhanget rätt ironiskt att svenska SIDA faktiskt är med och finansierar IT-teknologi som Reva-varningar sprids via sociala medier,Reva-varningar sprids via sociala medier,Polisfacket: Revakritiken är nyttig,Varnar för polisens Reva-kontroller,Polisfacket: Kritiken mot Reva är nyttig,

[tags]Revaspotter, IT-teknolog papperslösa, Reva IT-teknologi, FRA Reva [/tags]

One thought on “Röda Nejlikan lever: Revaspotter, den senaste mobila IT-teknologin mot polisens jakt på papperslösa

Comments are closed.