Politik

Nivelleringen börjar, privatiserad Komvux på webben. Udemy och MOOC för massorna

Bilden är klickbar

MOOC, eller massiva öppna nätkurser från några av USA:s bästa universitet handlar om tre företag:
Coursera, Udacity som startades av lärare vid Stanford-universitetet här i Silicon Valley, och edX som startades av lärare vid MIT och Harvard.

Dom tre är seriösa och håller en hög akademisk standard. Men det här är USA och vi för inte glömma det var amerikanerna som förvandlade teve-teknologin till ett utpräglat underhållningsmedium utan like i världen. Ett medium som hade kunnat användas för att få upp miljoner amerikaner från elände och fattigdom.

Vilket för oss till San Francisco-baserade Udemy, en annan slags MOOC som skapades av tre turkiska entreprenörer Eren Bali, Oktay Caglar, och Gagan Biyani, och som visserligen erbjuder kurser, men inte riktigt av samma slag som de tre stora.

Här handlar det om kurser som “Discover One Thing You were Born to do in Five Easy Steps!”, “Learn how to make iPhone and iPad apps in One Hour, without any Programming”, “Become a Certified Web Developer” osv.

På Udemy kan vem som helst skapa kurser och ta betalt för det. Och vad jag kan se så kan man redan hitta mycket av det här material på webben helt gratis. I alla fall programmeringsmaterialet.

Jag väntar mig bara att se kurser man titlar om “Lär dig kinesiska på 20 minuter” eller varför inte “Hjärnkirurgi för alla på tre timmar”?

Ki Mae Heussner skriver på GigaOm: Exclusive: Udemy lands on mobile so students can learn on the go

Since launching in 2010, online learning startup Udemy has offered learners the opportunity to take online classes from home. On Tuesday, the company upped the convenience factor with an iOS app that lets students take classes directly from their smartphones.

With 600,000 users enrolled in the company’s paid and free classes, Udemy is attracting a strong following. But given competition from longtime online learning company lynda.com, as well as startups Skillshare and Codecademy, Udemy clearly wants another way to hook and keep students. While lynda.com does have a mobile app for users, several other Udemy rivals do not.

Nu är det absolut inget fel med att göra som Udemy gör. Man har utvecklat en flexibel plattform och varför inte låta allmänheten skapa kurser, det är ju så som är Wikipedians grundidé?

Och man har fått hela 16 miljoner i riskkapital.

Samtidigt pekar det här mot ett problem som jag misstänker snart kommer att plåga MOOC-rörelsen. Vi kommer att drunkna i mindre seriösa webbkurser, som liksom amerikansk TV och amerikanska tidskrifter som Time, People och Newsweek, kommer nivelleras i jakten på de stora pengarna.

Det är inte så konstigt om den idealiserade MOOC-visionen kan komma att utvecklas till något helt annat i verkligheten.

Men en sak tror jag att Udemy har gjort rätt, nämligen att anpassa sina kurser till mobiler och paddor. För ingen kommer att vilja sitta vid skrivbordet och lära sig hur man kan förverkliga sig själv på en timme.

Det klarar vi lätt med mobilen på tunnelbanan mellan Akalla och Solna Centrum.

Pressklipp:
Webbteknik ökar på mobilen,Globalt: plattor upp, pc ner, Tävla ? och toppa cv:t,Hetaste språket just nu:

[tags]MOOC, Sverige och MOOC, Stefan Fölster MOOC, MOOC Sverige, Svenska Universitet MOOC [/tags]