Politik

Silicon Valley: arbetsplatsen moderniseras, görs mer samarbetsvänlig – och förminskas

Modeorden haglar, Big Data, datormolnen, pekmobiler, paddor, datoranalys, bredband, Öppen Kod, startupföretag, hackathon, sociala nätverk, osv i alla oändlighet. Men bakom alla de nya termerna så döljer sig en samhällsutveckling som sker i allt snabbare takt och som påverkar oss alla. Inte minst på arbetsplatsen.

Ben Kesling och James R. HAgerty skriver i Wall Street Journal om hur arbetsplatsen nu genomgår ännu en i en lång rad av förändringar, och förminskningar. Från välfärdsstatens ljusa, väldesignade och inte minst stora kontorsrum, till “öppna kontorslandskap” som var hur mysiga som helst, men som i realiteten bestod av pyttesmå ladugårdsliknande bås i stora högljudda kontorslandskap som hade den fördelen att hyran var en bråkdel av de gamla kontoren: Say Goodbye to the Office Cubicle. Walls Come Down as Many Companies Switch to Layouts Designed to Foster Collaboration

[Microsoft] hired Herman Miller’s consultants to track how space was used at some of its locations. They found, among other things, that conference rooms designed for 20 were often being used by just two or three people. So, Microsoft created more “focus” rooms—smaller spaces where two to four people could huddle.

“Work is really getting done in smaller teams,” says Martha Clarkson, Microsoft’s global workplace strategist.

Postcubicle offices began to crop up in earnest about a decade ago, inspired by changes in the way people worked. They feature lower walls between desks, or even no walls, and more areas designed for conversation, to encourage impromptu problem-solving sessions.

Nästa steg, som alltså redan är på gång är att riva de små tunna meter-höga väggarna mellan avbalkningarna och köra skrivbord vid skrivbord, plus alltså betydligt mindre mötesrum än idag.

Samtidigt med den här utvecklingen så finns det redan en lösning på problemet med höga kontorskostnader, nämligen att man jobbar hemma flera dar i veckan. Med allt bättre bredband, även här i det bredbandströga USA, så är det nu helt möjligt. Om bara klåfingriga chefer kan gå med på det. Yahoos Marissa Mayer vägrar som bekant, och många verkar se hennes välpubliserade kärringen-mot-strömmen attityd som en ursäkt för att själva dra åt tumskruvarna på de anställda.

Jag misstänker att jobba-hemifrån-rörelsen trots allt kommer att vinna eftersom den spar företagen jättebelopp. Speciellt nu när videokonferensteknologin blir allt bättre, allteftersom bredbandet byggs ut.

Pressklipp:
EU drar igång stor utredning av Google“Kunderna skapar sina egna appar”Big data väntas dra upp it-budgeten

[tags]Silicon Valley Riskapital, Inkubatorer Silicon Valley, Apple, Angelinvesterare Silicon Valley, Silicon Valley inkubatorer, Seaweb, Internet under havsytan [/tags]

One thought on “Silicon Valley: arbetsplatsen moderniseras, görs mer samarbetsvänlig – och förminskas

  1. björn brink

    jag vet ej om datorjobb. Men verktyg och arbetarjobb måste ju ha fasta ytor. 1000 datorer klarar ju sverige. Vad fan ska man med fler till? Sponsra datautbildade etc. Det är kanske rumsligt bättre med en hyperdator som man använder i sitt arbete – dvs instruktion, kundyta och rumsliga detaljer. Jag personligen skiter i allt.

Comments are closed.