Politik

Rebelloffensiven i södra Syrien rullar vidare, Elmah nära Jordanien faller, Daraa nästa?

Bilden är klickbar. Regimenbasen i Elmah som just har fallit till rebellerna.

Rebelloffensiven i södra Syrien rullar vidare och de små städerna strax norr om Daraa faller nu som käglor till motståndsrörelsen.

Det här viktigt för vi vet nu att Assad-regimen inte har nog med elittrupper för att gå till motattack. Det enda man kan göra är att låta andra klassens lokalförband kämpa till sista man för de små militärbaserna som ligger strödda som russin över hela södra Syrien.

Rick Gladstone och Hala Droubi skriver i New York Times: New Rebel Gains Reported in Southern Syria With Seizure of Military Base

Syria’s insurgency appeared to make further territorial gains in the south on Wednesday, antigovernment activists reported, saying that rebel fighters had seized a military base near the city of Dara’a, where the uprising against President Bashar al-Assad first began more than two years ago.

The Syrian Observatory for Human Rights, a group based in Britain that has a network of contacts inside Syria, said rebel groups had seized the air defense base of the 49th battalion near the town of Alma on the northern outskirts of Dara’a, near the Jordanian border. Last week, the rebels made advances in the nearby town of Dael, which sits on the Dara’a-Damascus highway.

Rebel fighters secured Dael after having overrun military checkpoints there, positioning them to control the highway and threaten a main conduit for the government to resupply forces in the Dara’a area. The highway is also a doorway to Jordan, an increasingly important point of entry for weapons for the insurgency.

Rebellernas slutmål i södra Syrien är uppenbarligen Daraa, en stad på ungefär 100 000 innevånare, eller vad som finns var av staden där upproret mot Assad började för över två år sen. Med nuvarande takt, som verkar bestämmas av tillgången till insmugglade vapen från Saudi Arabien och Qatar via Jordanien, så kommer man att vara redo att anfalla regimens positioner i Daraa om inom några månader.

Elmah eller Alma vid pilen.

Men även om man inte skulle vara starka nog att ta Daraa, så faller landsbygden nu till rebellerna i allt snabbare takt, något som betyder att regimen kommer att tvingas tillbaks in i de större städerna. Och där kan de knappast hålla ut speciellt länge.

Samtidigt, som Nour Malas och Sam Dagher skriver i Wall Street Journal, så vädjar rebellerna om vapenhjälp från EU, något som jag misstänker att Obama-regeringen kommer att försöka förhindra: yria Rebels Seek Lethal Aid From Europe, Mideast

European officials have invited the rebel command for meetings to better understand the fighters’ military needs and capabilities, say rebel leaders and two Western diplomats. “Part of the discussion will focus on making sure lethal aid does not go to the wrong places,” one diplomat said.

Among European capitals, rebels said they would first meet, as early as next week, with British foreign and defense ministry officials in London.

France joined the U.K. last month in pushing for a quick end to the European Union’s embargo on supplying arms to Syrian rebels, but has since taken a more cautious approach amid fresh reports of splits among Syrian opposition members.

“We will not deliver weapons if the arms will go to the extremists of the opposition,” said French foreign minister Laurent Fabius on Wednesday. A French diplomat said those concerns are shared by the U.S. and France’s European allies.

The EU embargo—which EU nations adopted in 2011 as the violence in Syria escalated—won’t be renewed after June 1 if any one of the bloc’s 27 members vetoes its extension. Mr. Fabius said France hasn’t yet decided its position.

En intressant sak som Nour Malas och Sam Dagher tar upp i sin artikel i Wall Street Journal är att regimen nu har satt in en ny typ av moderna stridsvagnar mot rebellerna, ett led i den kapprustning som nu pågår mellan regimen, Iran och Ryssland å ena sidan och rebellerna, Saudi Arabien och Qatar å den andra.

Rebellerna har också varit på offensiven inne i Damaskus, som har tvingat regimen att sätta in bombplan mot sin egen stad. Men Assad sitter säker i Damaskus, så vad som än händer där är bara skärmytslingar.

Tidigare inlägg om Syrien

Pressklipp:
Rapport: Européer krigar i Syrien,Iran vinnare efter tio år av krig,Syriskt stridsflyg bombade i Libanon

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]

8 thoughts on “Rebelloffensiven i södra Syrien rullar vidare, Elmah nära Jordanien faller, Daraa nästa?

 1. Marcin

  Jag måste säga i ärlighetens namn att jag blev överraskad. Inget är dock nytt under solen har jag hört.

  Det finns bara en sann propaganda så som det bara finns endast en sann Gud.
  Från Josh till Jeriko är det inte långt, och endast ett stenkast till Jerusalem.

  Orden bränns, därför bränner man ord.
  Vem skall fråga askan om dess innebörd?

  1. Lennart

   Marcin: Regimen i Syrien och dess stödtrupper för en omfattande propagandakampanj på just YouTube, vilket är orsaken till att http://syriavideo.net/ har skapats, för att skilja agnarna från vetet.

   Jag är totalt ointresserad av att Assad-regimens propaganda sprids vidare. Men tack för att du frågar 🙂

 2. FkDahl

  Marcin,

  Det finns en grupp svenska (nja) jihadister i Syrien, de släppte en video på YouTube i höstas. Det finns fransmän, britter och belgare (minst två döda) (http://www.lesoir.be/218326/article/actualite/monde/2013-04-02/un-deuxieme-belge-tue-en-syrie). Samtliga jag läst om där för Jihad (som naturligtivs dödas andra muslimer, mao alawiter och shiiter!).
  En den här filmen filamd av FSA säger någon “drop the camera”
  http://www.liveleak.com/view?i=22a_1364931318
  Man kan ju undra vilket land de kommer från.

  1. Lennart

   FK: Tack för att du kommenterar! Som du vet så lägger regimen i Syrien ut mängder med suspekta videor på nätet. Det är därför som http://syriavideo.net/ har skapats av den kände amerikanska Syrienkännaren och bloggaren Josh Landis. Jag kommer därför endast att acceptera videon från Syrien som som kommer från den sajten.

 3. Marcin

  FkDahl, hur många drönare krävs det för att bli kvitt dessa scouter tror du? En signatur från fredens och frihetens vän Obama så är de ute från brädan inom två veckor.

  Vad värre kan bli, är att de rakar skägget och söker asyl i Sverige.

  Men, det har vi ju redan tänkt på.

 4. FkDahl

  Rebellerna är mer och mer extrema, och man bör kolla in en del av den mängd videos som finns som klart illustrerar detta.
  http://www.youtube.com/watch?v=vlXMQihe5uI
  Vart tror du dessa tjejener komma vända sig när Syrien fallit? Förstår du varför Ryssland har den position de har?
  http://www.youtube.com/watch?v=vDf2JyyjG28
  Självmordsbombingen av en iman som tyckte man skall prata istället för att döda
  http://www.youtube.com/watch?v=ZXVULNFtRXc

  Rebellerna bombade nyligen Damaskus universitet, 15 döda… och i andra videor som finns kan man se hur de avfyrar granatkastare i bebyggelse, utan tillstymmelse till siktning, vart kommer de granaterna hamna?

  Samtidigt som USA pratar om att bara stödja de mer sekulära rebellerna är det hur lätt som helst att finna Al Nusra front rebeller med de senaste vapnen från Kroatien. http://www.youtube.com/watch?v=JvR3X0qI87Q De är de mest organiserade och hänsynlösa av rebellerna och att tro att de kommer låta en sekulär demokratisk regering styra Syrien efteråt är osannolikt.

  Personligen finner jag det häpnadsväckande hur lättsinnigt västvärlden stödjer Salafism och Wahabinism inspirerade terrorister när det passar dem.

  1. Lennart

   FK: Som jag just skrev som kommentar till din andra kommentar, så har sajten http://syriavideo.net/ just skapats för att stoppa regimens försök att sprida suspekta videon. Så om du postar fler länkar, vilket ud gärna får, så accepterar jag från och med nu endast länkar från den sajten.

   Uppskattar alltid kommentarer men låt oss hålla oss till de videon som vi vet är autentiska.

   En annan bloggare som också jobbar med att klassificera den uppsjö av videon som nu väller ut ur Syrien är den superbe http://brown-moses.blogspot.com/ som har citerats i bl.a. New York Times.

Comments are closed.