Politik

Under tiden i Nordkorea, en allt mer desperat Kim Jongun mot globaliseringen

Kim Jongun på en stor anslagstavla i Los Angeles.

Den inte helt okände Adolf Hitler hade ett handikapp i sitt krig mot hela världen, nämligen att han inte hade en aning om hur världen såg ut eller ens hur stor den var. Han hade aldrig varit utanför Österrike-Ungerns eller Tysklands gränser, utom som soldat i Frankrike under Första Världskriget. Och minst av allt hade han den minsta aning om Sovjetunionen:s och USA:s storlek.

Precis på samma sätt är det med Kim Jongun, trots att denne faktiskt har gått i skola i Schweiz från 1993 till 1998.

Men en liten struntstat som Nordkorea kan inte bete sig som Kim Jongun har gjort de senaste veckorna utan att det blir konsekvenser.

Hans raseriutbrott har lett till att USA och Sydkorea nu har utarbetat den detaljerade beredskapsplanering man tidigare saknade. Utbrotten har också betytt att USA nu förstärker sina positioner i närområdet, och att Kim Jongun på bara några veckor har gått från att vara en diktator som många var beredda att prata med, till en instabil paria som ingen idag vill ta i med tång.

Dom enda som kommer att lida av hans teatraliska uppträdande, som vanligt, är det utfattiga nordkoreanska folket.

Nu anser de flesta att Kim Jonguns utbrott är ett sätt att befästa hans makt, men det betyder inte att han kan uppträda hur som helst.

Choe Sang-Hun och David E. Sanger skriver i New York Times om hur USA nu rustar upp för att möta en möjlig Nordkoreansk attack:U.S. Speeds Missile Defense to Guam After North Korea Bars South’s Workers

The United States announced Wednesday that it was speeding the deployment of an advanced missile defense system to Guam in the next few weeks, two years ahead of schedule in what the Pentagon said was “a precautionary move” to protect American naval and air forces from the threat of a North Korean missile attack.

The system — called Thaad, for Terminal High Altitude Area Defense — was scheduled for deployment around 2015.

The decision to deploy it now was the latest in a series of steps intended to deter the North from either military action or new missile tests and came only hours after the latest North Korean provocation, with officials blocking South Koreans from crossing the border to enter a jointly operated industrial park.

The North had threatened the move in reaction to taunts from the South Korean news media that the North Korean leader, Kim Jong-un, had cut hot lines and other communications across the border, but did not want to risk one of his most precious sources of hard currency.

Samtidigt är såna här vredesutbrott det sista som den kinesiska regimen vill höra. Och eftersom Nordkorea, som saknar olja och naturgas, är helt och totalt beroende av Kina, speciellt om Kim Jongun nu kanske skär av sin enda inkomstkälla av västvaluta genom att stänga industrizonen i Kaesong, så löper han en uppenbar risk att utfattiga och svältande nordkoreaner på sikt kommer att få allt bättre kunskaper om hur livet i Sydkorea och i omvärlden faktiskt ser ut.

Samtidigt löper Kim Jongun en allt större risk med sina utfall. För den årliga militärövning Foal Eagle, Sydkorea och USA nu genomför, kommer att vara månaden ut. Och det ät tydligen den övningen som Kim Jongun nu försöker stoppa genom sina utfall.

Men den superba Blandaren en gång skrev, om man spottar länge på en sten blir man torr i munnen. Det är svårt att tänka sig hur Kim Jongun skulle kunna hålla spänningen uppe, vågar han eller vågar han inte, i ytterligare fyra veckor. Om han inte gör någonting så kommer folk slutligen att tröttna på hans tomma hot.

Och globalisering gör sitt intrång även i Nordkorea. Kanske med en snigels hastighet, men ändå. USB-pinnar och mobiler smugglas in över Yalu-floden i norr, allt fler Nordkoreaner vet mer och mer om hur live utanför landets gränser gestaltar sig. Så var det i DDR, tills explosionen kom. Det kan komma att ta ett par tre decennier, men genom sitt agerande har Kim Jongun visat att Nordkorea inte kommer att överleva i all oändlighet. Sanden har börjat rinna ut ur sandglased.

Och med både USA och Kina nu fly förbannade på lille trinde Kim Jongun så för vi för hans skull hoppas att hans säkerhetstjänst är lojal. för så här får man helt enkelt inte uppträda. Och gör man det ändå så brukar det sällan sluta lyckligt för den som inte följer spelets regler.

Pressklipp:
Nordkorea ökar trycket på omvärlden,Utspel om kärnvapenanfall från Nordkorea,Nordkorea hotar att stänga gemensam industri,Nya hot från Nordkorea – missiler har flyttats,Nordkorea förvarnar om anfall mot USA,Nordkoreas armé har fått godkänt för attack

[tags]North Korea, Kim Jong Un, North Korea Nuclear, North Korea Missile, North Korea Missiles, North Korea News, North Korea Nuclear Weapons, Nordkorea Kim Jongun, Nordkorea och USA[/tags]

5 thoughts on “Under tiden i Nordkorea, en allt mer desperat Kim Jongun mot globaliseringen

 1. Marcin

  Vem bryr sig om globaliseringen när Jalla Jalla har frihet för alla!

  Vi börjar med Syrien om Obama går med på´t.

  http://youtu.be/RBkTQU6Yuns

  Sky News Interview with Syrian and Foreign Wahhabi Radical Jihadis Captured in Syria

 2. Edward i Orlando

  Peter:

  Minns du inte dom otroliga fem åren?

  Kim vann ju allt i slalom och störtlopp som vinnas kunde. EM, VM och OS-guld i parti.
  Dessutom vann han 4-mans Bob på egen hand.
  Och vem kan glömma dagen han besteg Matterhorn på förmiddagen och efter en snabb lunch i Geneve besteg Mont Blanc och var hemma igen på kvällen för att delta i TV programmet “Blivande Diktator söker hustru”.
  Han har satt oförglömliga spår i Alpvärlden – faktum är att man i Nordkoreanska skolor vet sanningen: att Schweiz var Skåneplatt innan Kim, som ett trädgårdsprojekt, med egna händer och en spade, skapade Alperna………
  Ärligt – sikken pajas. Och använder han samma frisör som Adolf?

Comments are closed.