Politik

Företag som tillhandahåller falska Twitterföljare blir miljonmarknad i USA

Bilden är klickbar

Twitter och den mobila webben är något helt annat än den stationära webben som de flesta idag har vuxit upp med. Här i Silicon Valley så sätter man t.ex. sitt Twitternamn på sina OH-bilder istället för sin e-postadress, och när man vill kontakta någon så blir det allt oftare via hans eller hennes “Twitter-handtag”.

Själv har jag givetvis ett Twitterkonto som jag har börjat använda allt mer. Dvs där jag lägger in material som inte står på bloggen. Om någon som läser den här bloggen inte följer mitt Twitterkonto så gör det gärna. Att ännu bara ha 184 följare är ju rätt så pinsamt, trots att jag faktiskt har över 6500 tweets.

Idag finns det faktiskt en intressant underjordisk marknad för falska Twitterföljare. Något som jag inom parentes inte ens skulle tänka på att utnyttja.

Men Nicole Perlroth skriver i New York Times om den här mångmiljonmarknaden: Fake Twitter Followers Become Multimillion-Dollar Business

There are now more than two dozen services that sell fake Twitter accounts, but Mr. Stroppa and Mr. De Micheli said they limited themselves to the most popular networks, forums and Web sites, which include Fiverr, SeoClerks, InterTwitter, FanMeNow, LikedSocial, SocialPresence and Viral Media Boost. Based on the number of accounts for sale through those services — and eliminating overlapping accounts — they estimate that there are now as many as 20 million fake follower accounts.

Fake followers are typically sold in batches of one thousand to one million accounts. The average price for 1,000 fake followers is $18, according to one study by Barracuda Labs. Mr. Stroppa and Mr. De Micheli said some sellers bragged that they made $2 and $30 per fake account. A conservative estimate, they said, was that fake Twitter followers offered potential for a $40 million to $360 million business.

Tydligen använder företagen som sysslar med sånt här s.k. bottar som skapar miljontals falska Twitterkonton som sen följer de konton som betalar för falska följare. Republikanen Mitt Romney använde tydligen, enligt artikeln, en sån teknik i sin presidentkampanj.

Nu är ju falska twitterföljare helt meningslöst eftersom dom inte representeras av människor. Men givetvis, hade jag själv 100 000 följare snarare än 184 så skulle det säkert påverka hur många som läser bloggen.

Nu kan man på helt ärliga sätt öka antalet följare genom att själv följa andra. Jag har gjort det på ett annat, engelskspråkigt Twitter-konto som jag har här i Silicon Valley, och som inte är kopplat till bloggen. Där kom jag snart upp i över tusen helt riktiga följare som följde mig tillbaks. Jag är nu på väg mot 1400 följare där.

Så om man ser ett konto som har säg 50 000 följare och som själv följer 50 000 andra så vet man att dom inte riktigt följde reglerna.

Nu har Twitter lagt in en spärr på att du inte får följa fler än 2000 andra Twitter-konton utan att minst 2000 andra också följer dig.

Men det viktigaste på Twitter är givetvis att skriva något intressant och läsvärt som folk sen verkligen läser.

Och om någon undrar vad det är för bild på mitt Twitterkonto så är det University Avenue i Palo Alto. Silicon Valleys absoluta Ground Zero.

Pressklipp:
Video: Mark Zuckerberg om Android-satsningen,Facebook lanserar Android-hemskärm

[tags]Twitter, Mikrobloggar, Falska Twitterföljare [/tags]