Politik

Möt Asthmapolis som kombinerar Big Data med en genial mobil app för Astmapatienter

Asthmapolis är ett amerikanskt startupföretag från Madison i Wisconsin med en intressant app för dom som lider av astma. Man tillverkar en Bluetooth-sensor som den som lider av astma fäster på sin inhalator. Och varje gång man använder inhalatorn så sänder den tidpunkt och GPS-koordinater till bärarens mobil, som skickar den till Asthmapolis.

Astmapolis analyserar sen alla inkommande data för att se om man kan identifiera luftföroreningar eller andra faktorer som kan leda till att dom som lider av astma tvingas använda sina inhalatorer.

Ki Mae Heussner skriver om Astmapolis på Gigaom: Asthmapolis raises $5M to fight asthma with sensors and smartphones

On Thursday, one those companies, Madison, Wisc.-based Asthmapolis, said it had raised $5 million from The Social+Capital Partnership for its system that combines sensor technology, smartphones and personalized support. The Series A funding follows an undisclosed amount raised in a seed round and a $1.9 convertible note.

Co-founder and CEO David Van Sickle, a medical anthropologist who has spent his career studying asthma, said he started experimenting with the use of electronics and inhalers in 2006.

Det här är ett paradexempel på hur sjukvården utvecklas. Med mobila appar som samlar in data från patienter som sen skickas till datormolnen där avancerade analysprogram vaskar fram information och hittar hittills okända mönster.

Mönster som kan spara liv och i det här fallet, varna dom som lider av astma om områden de kanske bör undvika.

Just kopplingen mellan datainsamling i mobila appar, databaser i datormolnen och avancerad datanalys av alla insamlade data kommer, hoppas man, att ge många nya infallsvinklar för att bota kroniska och andra sjukdomar.

Nu finns det begränsningar med en sån här app. För att den ska vara framgångsrik så måste mängder med människor använda den och de analysprogram man använder måste också vara avancerade nog för att göra mer än att varna för smog som man redan kan se i sin väderleksapp.

Men trots det är det här ett mycket bra exempel på hur enkel och billig teknologi som Bluetooth och GPS används inom sjukvården.

Pressklipp:
Vad vore livet utan apparna?, Så vill Facebook ta över din mobil,Bonus till sjuksköterskor som jobbar i sommar,

[tags]Asthmapolis, Asthma MD, Mobila appar, Big data inom Sjukvården, Sjukvård och mobila appar i USA [/tags]