Politik

Obama och kvinnorna i det mansfattiga Silicon Valley, vem sjutton är Kamala Harris?

President Obama har fått kritik för att han på ett besök i San Francisco i veckan kallade Kaliforniens Justitieminister Kamala Harris för “den snyggaste Justitieministern” han har sett. Vilket sannerligen inte var speciellt smart sagt, och för vilket Obama nu har bett Harris om ursäkt.

Jag ser inom parentes att Sveriges Radio kallar Kamala Harris för åklagare, vilket inte är riktigt. Kamala Harris är Attorney General och enligt Wikipedian och Google Translate blir den närmaste svenska termen Justitiekansler. Om någon har någon annan uppfattning så säg gärna till.

Vad Obama verkar vara helt ovetande om är att Silicon Valley lider av ett katastrofalt underskott i antalet kvinnor inom den livsviktiga IT-industrin. Och såna här uttalanden, med den underförstådda åsikten att för tjejer gäller det att se bra ut, gör det knappast enklare att rekrytera tjejer till IT-industrin. Mer om det efter citatet.

Alex Seitz-Wald skriver i Salon: Obama apologizes to Kamala Harris
The White House says he called her to apologize for his “best looking” comments

After a rough 24 hours for President Obama in which he took heat from his own political allies on two big fronts, he called California Attorney General Kamala Harris to apologize for calling her “the best-looking attorney general in the country” at a fundraiser in Northern California yesterday.

White House press secretary Jay Carney said today that Obama called Harris and apologized for the comment and the distraction that it caused, saying he “did not want in any way to diminish the attorney general’s professional accomplishments and her capabilities.”

“He fully recognizes the challenges women continue to face in the workplace and that they should not be judged based on appearance,” Carney said.

Kamala Harris må se hur söt ut som helst, men hon är samtidigt en mycket smart dam, som t.ex. är emot dödsstraffet och har påpekat att Kalifornien betalar över $137 miljoner per år för att upprätthålla dödsstraffet, mot $12 miljoner om man ändrade dödsstraffet till livstidsstraff utan chans till frisläppning.

Den siffran skulle, inom parentes, kunna sänkas ännu mer om man släppte fångarna fria vid säg fyllda 85.

Och på tal om kvinnor i Silicon Valley så skriver Claire Cain Miller i New York Times Homegrown Efforts to Recruit Women in Silicon Valley

It is an example of many homegrown efforts across the Valley to change the face of the tech industry. There have always been big organizations hosting conferences and networking events for women. But newer efforts are springing up from inside companies.

There are programs to teach girls to code, like Girls Who Code, for which companies like Twitter and Google lend office space and teachers. CodeChix, started by engineers at companies like VMware, hosts coding workshops that promise to be “non-alpha.”

Från så enkla grepp som att använda gender-neutralt språk i jobbannonser till att skapa sociala nätverk för kvinnor i Silicon Valley och att satsa på programmeringsutbildning för kvinnor, så försöker ett växande antal aktörer nu få kvinnor intresserad av en karriär inom IT-industrin. Som inte enbart ska handla om marknadsföring eller personaladministration.

Pressklipp:
Bortgjord Obama ber kvinnlig åklagare om ursäkt,

[tags]Kamala Harris, Politics News, Kamala Harris Attorney General, Kamala Harris Best Looking, Kamala Harris Obama, Obama Kamala Harris, Obama Kamala Harris Apology, Obama Kamala Harris Good Looking, Politics News [/tags]