Politik

ManaBalss.lv, Lettland leder vägen mot framtidens Internetbaserade demokrati

Om vi kan deklarera på webben, kontakta de flesta myndigheter på webben, låna böcker på biblioteket på webben, handla på webben, bli kära och gifta oss på webben, läsa tidningar och lyssna på radio och titta på teve på webben, varför kan vi då också inte skapa nya lagar på webben?

Många länder, främst då kanske Island, har redan börjat experimentera med att låta medborgarna själva vara med och rösta fram nya lagar och förordningar: Mob rule: Iceland crowdsources its next constitution. Country recovering from collapse of its banks and government is using social media to get citizens to share their ideas.

Nu har New York Times uppmärksammat ett annat nordiskt-baltiskt land som använder webben för att bredda demokratin.

Sally McGrane skriver i New York Times: Online, Latvians’ Ideas Can Bloom Into Law

The plight of local dogs left tied up alone outdoors has long bothered Mr. Grunte, a soft-spoken father of two and a translator of technical documents. So in January he went online and, using ManaBalss.lv, a Latvian Web site whose name translates to “My Voice,” created a parliamentary bill to make the practice illegal in Latvia. “I’ve never done anything political before,” he said. “But this was very easy.”

With the help of ManaBalss, he has a chance to see his proposal enacted into law by the Latvian Parliament. Thanks to a parliamentary rule passed shortly after the opening of the ManaBalss site in 2011, initiatives that gather 10,000 signatures from citizens 16 or older must be taken up by Parliament. Signatures can be gathered online, where they are verified using the same transaction codes that Latvians use for online banking.

Även USA experimenterar med webbaserad demokrati men bara i form av petitioner som Vita Huset och den federala regeringen sen tittar på och svarar på. I det traditionsbundna USA är det idag helt uteslutet att politikerna i Washington skulle abdikera någon minsta lilla del av sin makt till folket.

Så det här är ett område där just de små och mer innovativa länderna i Skandinavien och Baltikum kan ta ledningen.

Precis som Internet slår ut hela yrkesgrupper genom att göra överflödiga de mellanhänder som alltid spelade en så stor roll i den gamla traditionella ekonomin, allt från brevbärare och posttjänstemän till tidningsbud, piloter, börshajar, bibliotekarier, bokhandlare, förläggare, resebyråtjänstemän mm, politiska experter (tack Nate Silver) så kommer även yrkespolitikerna att sitta löst i framtiden.

Vad tillför dom egentligen till samhället som inte lika gärna kan skötas av automatiserade expertsystem eller crowdsourcing på webben, hur gör dom rätt för sina skyhöga löner?

Lettland visar vägen.

Pressklipp:
Sökmotorn som letar på internets bakgård

[tags] Webbdemokrati, Demokrati på Webben, Nätbaserad demokrati, Lettland och webben, Lativa web democrary[/tags]

3 thoughts on “ManaBalss.lv, Lettland leder vägen mot framtidens Internetbaserade demokrati

Comments are closed.