Politik

Stick i stäv med Obamas Netanyahu-vänliga politik, kan John Kerry rädda Palestina?

USA:s nye utrikesminister John Kerry är en helt annan slags politiker än både Barack Obama och Hillary Clinton. Obama har visat sig byta kappan efter vinden snabbare än man kan säga Netanyahu och agerar idag mest som en slags underdånig assistent till den israeliske premiärministern och bosättarna på Västbanken.

Hillary Cintons tid som USA:s utrikesminister kommer betecknas av frenetiskt resande och nästan inga som helst märkbara resultat.

Men när John Kerry tillträdde posten som USA:s utrikesminister för några månader sen så skakade han om rejält på Foggy Bottom, som är en stadsdel i Washington som har blivit synonym för USA:s State Department.

Vi ser redan resultaten i Syrien där Hillary Clinton lät den ointresserade Obama sköta ruljansen. John Kerry har på kort tid tagit kontroll över USA:s Syrienpolitik, något som Clinton aldrig verkade intresserad av, och skärpt och nyanserat USA:s politik i Syrien. Något vi ser i den ökade vapenhjälpen till motståndsrörelsen och USA:s klart formulerade mål att få Assad att självmant lämna landet genom att förändra “ekvationen på marken”.

Klart och tydligt formulerat, raka motsatsen till Hillary Clintons meningslösa ordflöde.

Också i fallet Palestina så har Kerry tagit kontroll och fokuserar nu på det enda han kan göra, nämligen att fokusera på Västbankens ekonomiska utveckling.

Det var också något som varken Clinton eller Obama var det minsta intresserada av, men som Kerry förstår är nyckeln till att Västbanken ska kunna överleva och stå på egna fötter. Trots Netanyahu-regeringens och bosättarnas saboteringar.

Michael R. Gordon och Isabel Kershner skriver i New York Times: Kerry Talks Up Palestinian Economic Development

Secretary of State John Kerry said on Tuesday that an initiative to promote economic development in the West Bank to support renewed Israeli-Palestinian peace efforts would aim to create jobs and economic security and would “begin to take hold immediately.”

He said that more details would be forthcoming next week and that corporate entities would be involved. He emphasized that business expansion in the West Bank was not a substitute for the political track, but was meant to enhance it.

Mr. Kerry made the remarks at a news conference at Ben-Gurion Airport as he completed three days of meetings with Israeli and Palestinian officials. There was still no indication that a formula had been found to break the impasse, which has lasted years, in the peace process, but Mr. Kerry said that the sides had committed to continue “intensive discussions.”

Nu kommer bosättningarna givetvis att fortsätta, liksom bosättarnas vattenstölderna från de palestinska områdena, men Kerry spelar i alla fall de kort som Obama har givit honom på ett helt annat sätt än Clinton som liksom Carl Bildt mest verkade vara intresserad av att flyga och flänga och mingla runtom i världen.

Även i Korea agerar Kerry på ett konstruktivt sätt. Han stöder sina allierade samtidigt som han varnar Kim Jongun för raketattacker, men han ger också Kim Jongun en chans att rädda ansiktet genom att erbjuda honom förhandlingar.

John Kerry har nästan fyra år på sig och jag tror att han kommer att fortsätta att göra bra ifrån sig.

Pressklipp:
Kerry: skarp varning till Nordkorea,Kim måste förstå följden av konflikt,

[tags]John Kerry och Palestina, Obama och Israel, Obama Mideast Policy , Barack Obama , Obama’s Mideast Trip , Obama Mideast Policy , Israel Palestine Obama , Israel-Palestine , Obama Administration Middle East , Obama Israel Palestine , World News [/tags]