Politik

Vad kan du om den nya glödheta Big Data-baserade datavetenskapen?

Columbia University

Det verkar som om det var en enda person, Nate Silver, som genom sin träffsäkra insats med att förutspå vinnaren under de senaste två amerikanska presidentvalen, fick USA att inse att vi nu befinner oss i en helt ny tidsålder av Big Data och datoranalys.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Universitet över hela USA slåss nu för att sätta upp nya utbildningar i “Data Science”, som alltså inte är detsamma som den traditionella “computer science”.

Medan den traditionella datorvetenskapen handlar om algoritmer och hur man manipulerar data med datorer så handlar den nya Datavetenskapen om hur man analyserar gigantiska datamängder med Hadoop och MapReduce och andra Big Data-verktyg.

Industrin fullkomligt skriker efter Big Data-kunnigt folk, och lovar guld, gröna skogar och skyhöga löner för utexaminerade Big Data-expertet.

Claire Cain Miller tar upp tråden i New York Times: Data Science: The Numbers of Our Lives

In the last few years, dozens of programs under a variety of names have sprung up in response to the excitement about Big Data, not to mention the six-figure salaries for some recent graduates.

In the fall, Columbia will offer new master’s and certificate programs heavy on data. The University of San Francisco will soon graduate its charter class of students with a master’s in analytics. Other institutions teaching data science include New York University, Stanford, Northwestern, George Mason, Syracuse, University of California at Irvine and Indiana University.

Rachel Schutt, a senior research scientist at Johnson Research Labs, taught “Introduction to Data Science” last semester at Columbia (its first course with “data science” in the title). She described the data scientist this way: “a hybrid computer scientist software engineer statistician.” And added: “The best tend to be really curious people, thinkers who ask good questions and are O.K. dealing with unstructured situations and trying to find structure in them.”

Tidningar som New York Times och brittiska Guardian satsar redan på s.k. datajournalister som vet hur man analyserar Big Data inom journalistiken.

Och den amerikanska sjukvården, som jag själv har erfarenhet av, jobbar hårt med att analysera data om sina patienter för att hitta dolda samband som pekar på framtida hälsorisker. Dom exemplet med kvinnor i medelåldern med mödrar som har haft bröstcancer, och där döttrarna inte har testats.

Enkel och billig dataanalys, som ofta är baserad på statistik och verktyg som det öppna kodverktyget R kan rädda liv.

Så om du har en fallenhet för statistik och gillar data så är det här definitivt ett fält för dig.

Pressklipp:
10 högintressanta big data-tjänster,Misstänkt dataintrång i Nyköping,Facebook samlar in offline-data,CIA vill spara all data om oss ? för evigt,

[tags]Big Data och Hadoop, Google patent MapReduce , Big Data Stanford, Big Data Silicon Valley [/tags]

2 thoughts on “Vad kan du om den nya glödheta Big Data-baserade datavetenskapen?

  1. Peter Andersson

    En annan riskfaktor för cancer i USA är väl om man bor eller har bott nära/under en högspänningsledning (lär vara tillåtet på ett annat sätt over there än over here om jag förstått rätt) så det skulle du ju kunna tipsa någon av dina amerikanska uppdragsgivare om att försöka bigdataanalysera – å andra sidan är det väl mest fattiga människor som bor/bott så och då är kanske inte försäkringsbolagen lika intresserade…

Comments are closed.