Politik

Silicon Valleys Watsi, gräsrotsfinansiering av sjukvård i tredje världen

Bilden är klickbar

Gräsrotsfinansieringssajter som Kickstarter spelar en allt större roll inom startuprörelsen här i USA.

Men modellen kan också användas utanför första världen. Som för att finansiera sjukvård för människor i tredje världen. En synnerligen enkel ide som den amerikanske Peace Corps-medlemmen Chase Adam att starta det lilla företaget Watsi i sin våning i Mountain View här i Silicon Valley.

Ett företag med en webbsajt där man kan läsa beskrivningar av människor i tredje världen som behöver medicinsk hjälp, och sen om man vill skicka in en slant.

Nicola LaPorte skriver i New York Times: Medical Care, Aided by the Crowd

“I thought it’d be really cool if there was a Kiva for health care,” he said, referring to the crowdfunding Web site that allows donors to provide microloans to entrepreneurs in developing countries.

Over the next several months, he devoted his free time to creating a business plan for an online start-up that he named after the town where he got the idea. Watsi, which started last August, lets people donate as little as $5 toward low-cost, high-impact medical treatment for patients in third-world countries.

Operated out of an apartment in Mountain View, Calif., Watsi works with nonprofit health care providers in 13 countries, including Cambodia, Nepal, Guatemala and Ethiopia. The providers identify patients meeting Watsi’s criteria; the providers themselves have been vetted by Watsi and its medical advisory team, which includes Dr. Mitul Kapadia, director of the physical medicine and rehabilitation program at Benioff Children’s Hospital of the University of California, San Francisco, and a half-dozen other doctors and medical professionals.

The profiles of the patients are posted on the Watsi site, and the online community begins donating.

Nu finns det givetvis många möjligheter för att en sån hör ide kan gå snett, men Chase Adam och hans två medarbetare verkar ha koll på läget och deras gräsrotssajt är ett bra exempel på hur webb-teknologi kan hjälpa sjuka människor i tredje världen.

Den traditionella metoden för aktörer på den här området har som bekant varit att bygga upp stora byråkratier där cheferna ofta tar ut löner i bankchefsklass. En internetbaserad lösning som Watsi kan göras ultraliten och högeffektiv, och dessutom ge donatorerna betydligt bättre insyn än vad som är vanligt för såna här organisationer.

En mycket bra ide.

Pressklipp:
Smart plåster kollar hälsan, Vård + teknik = sant,Vården missar pappor med psykisk ohälsa

[tags]IT inom sjukvården, Watsi, Gräsrotsfinansiering Watsi, Sjukvård i tredje världen [/tags]