Politik

I skuggan av Silicon Valley, tävlingen om andraplatsen som USA:s hetaste IT-stad står mellan Seattle och New York

Seattle

Om den svenska regeringen vore på hugget så skulle man studera New Yorks borgmästare Michael Bloomberg och hans försök att på kort tid göra New York till en ledande IT-stad.

Den som minns tillbaks till 1980-talet minns säkert att på den tiden hette IT-städerna Silicon Valley, Boston och Research Triangle Park i North Carolina.

Idag heter de stora IT-städerna Silicon Valley, Seattle, New York och Austin, samtidigt som ett antal mindre städer nu också satsar hårt på IT. Varken Research Triangle Park eller det nu aktuella Boston finns längre med på topplistan.

Rivaliteten mellan Seattle och New York är hård, och Claire Cain Miller skriver i New York Times hur båda städerna nu satsar hårt på att bygga upp en världsledande IT-industri: Geek Appeal: New York vs. Seattle

THE East Coast/West Coast rivalry is not just over hip-hop, food and fashion anymore. Now it has made its way to universities preparing the next generation of technologists: data scientists who can make sense (and use) of the explosion of information that is now produced by nearly every industry. New York and Seattle are already sparring over which will be the next hotbed, beyond Silicon Valley, for educating these analysts of the future. …

“New York City is on the verge of becoming a data science mecca,” said Yann LeCun, director of the Center for Data Science. “It’s partly because of those initiatives from Mayor Bloomberg and partly because of an extremely vibrant local industry of large and small start-up companies that are all highly involved in data analysis.” And, he added, “It’s much more fun to be in New York, in terms of life besides work. You don’t even have to own a car.”

Meanwhile, in Seattle, … The university has opened the eScience Institute for studying data across disciplines and has a new Ph.D. program in Big Data. It also has many rich and powerful neighbors in tech to finance its data initiatives and lure big-name faculty member.

Men San Francisco då är inte det också en ledande IT-stad? Absolut, men San Francisco har idag vuxit samman med Silicon Valley och räknas egentligen som en del av det allt större IT-industrin här i dalen.

På grund av den stora satsningen på mobilteknologin så är San Franciscos SoMa-distrikt i många avseenden t.o.m. viktiga än Silicon Valley i söder.

Men Silicon Valley med sin risiga infrastruktur, frånvaron av en regional WiFi och bredbandssatsning och sina dåliga skolor skulle inte vara omöjlig att konkurrera ut.

Vad man har är Stanford och Berkeley-universiteten, vädret och innovationstraditionen.

Min favorit utanför Silicon Valley är Seattle där jag har en son i IT-industrin, En fantastiskt fin stad, som precis som San Francisco ligger vid havet med allt vad det innebär.

Men om regeringen verkligen ville så skulle det alltså inte alls vara omöjligt att kopiera New York och storsatsa på att göra Stockholm, eller kanske Malmö, till Skandinaviens ledande IT-stad.

Pressklipp:
Här är Sveriges 33 hetaste teknikbolag 2013,Microsoft utmanar Amazon ? och satsar på Linux,Ännu en stad miljon- satsar på gratis wifi,Kinesisk cyberhjärna i Silicon Valley,Sargat USA söker svar efter bombdåd

[tags]Silicon Valley, Seattle IT stad, New York IT industri, Seattle New York IT indusitri, Silicon Valley San Francisco IT industri [/tags]