Politik

Lättläst men ändå bra bok om Big Data: Viktor Mayer-Schonberger, Kenneth Cukiers Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think

Jag råkar just ha lånat Viktor Mayer-Schonberger, Kenneth Cukiers “Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think” på Cupertino stadsbibliotek, mest för att författarna är från respektive Oxford och Economist och därför förhoppningsvis inte helt oseriösa.

Big Data är något som jag själv jobbar med, så det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Till min glädje upptäcker jag också att den svenska journalisten Sam Sundberg redan har hunnit läsa boken och dessutom haft tid att skriva en mycket läsvärd understreckare i Svenskan, om ett ämne som med rätta kan sägas vara i full värd med att förändra samhället i grunden.

Sam Sundberg, journalist med inriktning på kultur och teknik, samt kritiker och krönikör i SvD skriver under strecket: Big data gör om vår värld i grunden.
Klimatkatastrofer och svåra sjukdomar kommer att kunna undvikas, politiken blir bättre och ekonomin blomstrande med hjälp av de enorma mängder data som regelbundet samlas in. Allt enligt boken ”Big data”.

Innan Google tog sig an problemet med maskinöversättning användes ofta regelbaserad översättning, som gjorde en grammatisk analys av meningar och byggde nya enligt specifika regler. Google valde i stället en strikt statistisk metod. De matade sina algoritmer med alla översättningar de hittade på nätet samt boköversättningar från Google Books-projektet – biljoner ord. Sedan analyserades rubbet för att hitta statistiska samband mellan ordförekomster och meningskonstruktioner. Resultatet är den bästa översättningstjänsten världen har skådat, helt utan ambitioner att förstå hur grammatik fungerar eller vad orden betyder.

Intressant nog var jag nere på San Jose State University och höll ett föredrag för en grupp på nära 100 studenter om just Big Data, det mobila Internet och datormolnen.

Viktor Mayer-Schonberger, Kenneth Cukiers bok, är på 242 sidor och det är en sån där bok som man läser färdigt på pendeltåget från Uppsala in till Stockholm i god tid innan man har kommit till Märsta. Detta betyder alltså inte att boken inte är bra och läsvärd. Den är bara mycket medryckande och lättkonsumerad.

Om man då vill läsa någon litet djupare bok så kan jag starkt rekommendera Nate Silvers: The Signal and the Noise. Nate Silver är världens mest kända datajournalist som, som bekant, använda Big Data-analys för att förutspå utgången av presidentvalen i USA. Och fick rätt i varenda delstat.

Sam Sundberg skriver också i sin understreckare om CIA:s teknologichef Gus Hunt som inte drar under stol med CIA:s intresse av att samla in Big Data: Big Data is a Big Deal at the CIA.

CIA har tydligen också satsat hela $600 miljoner dollar på att installera en kopia av Amazons Datormoln för eget bruk .

Att det här betyder att vi nu definitivt kan säga adjö till den personliga integriteten både i Sverige, tack vare FRA, och USA, är något som väldigt människor ens verkar bryr sig om.

Just den amerikanska och svenska regeringens flagranta massavlyssning av den egna befolkningen är något som håller på att urholka demokratin:
U.S. Terrorism Agency to Tap a Vast Database of Citizens och Kritik: Must slarvar med personuppgifter

En bra bok och en bra understreckare.

Pressklipp:
Microsoft utmanar Amazon ? och satsar på Linux,Red Hats nya molnsatsning,

[tags]Big Data och Hadoop, Google patent MapReduce , Big Data Stanford, Big Data Silicon Valley [/tags]