Politik

Syrien: Assads oväntade offensiv, President Obama vägrar vapenhjälp till motståndsrörelsen, dör den arabiska våren?

President Obama har länge slagit fast att USA inte kommer att ingripa mot Assad-regimen i Syrien annat än om Assad använder kemiska vapen.

En klar signal som Assad-regimen och dess allierade Ryssland och Iran ser som ett grönt ljus för fortsatta vapenleveranser i ett försöka krossa motståndsrörelsen.

Det betyder inte att rebellerna inte får vapenstöd utifrån, se nedan, men den hjälpen är inte omfattande nog för att störta regimen. Som de senaste veckorna har förflyttat några tusen man från Golan-området för en framgångsrik offensiv mot rebellerna i bl.a. Aleppo-området.

Vittnesmål från John Kerry, Chuck Hagel och general Martin Dempsey, respektive USA:s utrikesminister, försvarsminister och generalstabschef, visar till mångas häpnad att Obama inte ens har bett sina närmaste medarbetare att formulera en enhetlig amerikansk politik i Syrien-frågan, och att hans rådgivare har helt olika uppfattningar om läget i Syrien:

Michael R Gordon skriver i New York Times: Top Obama Officials Differ on Syrian Rebels in Testimony to Congress

While Mr. Kerry said the rebels were making headway, General Dempsey said, “There’s a risk that this conflict has become stalemated.”

…. Mr. Levin asked if President Obama had requested that the Pentagon recommend how to apply “additional military pressures” on the government. To Mr. Levin’s surprise, they said he had not. “We’ve had national security staff meetings at which we’ve been asked to brief the options, but we haven’t been asked for a recommendation,” General Dempsey said.

“We’ve not been asked,” Mr. Hagel added. “As I said, I’ve not been asked by the president.”

Mr. Levin has written a letter with Senator John McCain, the Arizona Republican and a committee member, urging Mr. Obama to consider the establishment of a safe zone inside Syria for Syrian refugees and members of the opposition that would be protected, in part, by Patriot antimissile batteries in Turkey.

Som Brown Moses skriver på sin blogg så går rebellerna nu enklare pansarvärnsvapen från 1970-talet från det forna Tjeckoslovakien: New Anti-Tank Weapons From The Former-Czechoslovakia Appear In Syria

As regular readers of the blog are probably aware, I’ve been writing a lot about weapons from the former-Yugoslavia appearing in Syria, but it appears they’ve now been joined by weapons originating from Czechoslovakia. The following image was sent to me by a reliable source, and shows a RPG-75, a one-shot disposable anti-tank weapon, with opposition members in Aleppo

Knappast något allvarligare hot mot Assads ryska stridsvagnar.

Den kände Iran-födde mellanösternexperten Vali Nasr, nu rektor vid School of Advanced International Studies vid Johns Hopkins University, varnar i New York Times om de risker som USA löper med att inte stödja motståndsrörelsen i Syrien : The Dangerous Price of Ignoring Syria

Since the beginning of Obama’s first term, the administration’s stance as events unfolded in the Middle East has been wholly reactive. This “lean back and wait” approach has squandered precious opportunity to influence the course of events in the Middle East. There has been no strategy for capitalizing on the opportunity that the Arab Spring presented, or for containing its fallout — the Syrian crisis being the worst case to date. The president rewarded Burmese generals with a six-hour visit for their willingness to embrace reform, but he has not visited a single Arab country that went through the Arab Spring.

Obama sees Syria as a tragic humanitarian crisis without obvious strategic implications for the United States. “How do I weigh tens of thousands who’ve been killed in Syria versus the tens of thousands who are currently being killed in the Congo?” he asked in a New Republic interview in January. When the president visited the region last month he chose to focus on the Arab-Israeli peace process rather than Syria. The peace process is now at the top of Secretary of State John Kerry’s agenda.

Obama har aldrig förstått den Arabiska Våren eller ens varit intresserad av den. Genom att lämna motståndsrörelsen i Syrien i sticket och så riskerar han att få leva med konsekvenserna, som mycket väl kan komma att bli en Iransk-Rysk seger i Mellanöstern och slutet på den arabiska våren.

Något som skulle få förödande konsekvenser för USA och västvärlden.

Josh Landis har mer om Assads offensiv: Regime Gains Ground—For Now.

Klart är tyvärr att Assad-regimen kommer att hålla ut ytterligare ett eller flera år framåt.

Pressklipp:
70 år av blodigt motstånd,
Milisstyrkor visar musklerna i Libyen,

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]

One thought on “Syrien: Assads oväntade offensiv, President Obama vägrar vapenhjälp till motståndsrörelsen, dör den arabiska våren?

  1. Skeptisk

    Syrien är en het potatis som är svår för politikerna att hantera. Rapporterna att delar av motståndsrörelsen mot Assad-regimen har kopplingar till Al-Qaeda gör att det är lite omständigt att exportera vapen dit: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9982477/Al-Qaeda-in-Iraq-claims-merger-with-Syrias-Jabhat-al-Nusra.html , http://www.washingtontimes.com/news/2013/apr/9/al-qaeda-reveals-true-role-syrian-insurgency/?page=all , http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Nusra_Front .

    Ytterligare en sak som komplicerar läget är Syriens läge nära Israel.

    Det skulle kunna bli en utrikespolitisk mardröm för USA om amerikanska vapen i värsta fall användes till att driva fram en Shariaföresråkande ersättningsregim.

Comments are closed.